ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρυξέλλες με αριστερή κυβέρνηση

Το ΑΚΕΛ έλαβε το ψηλότερό του ποσοστό εκλαμβάνοντάς το ως ψήφο επιβράβευσης για διακυβέρνηση Χριστόφια

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Οι ευρωεκλογές του 2009 ήταν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση υπό την προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια και αυτό ακριβώς είχε τη δική του σημασία, τουλάχιστον για τον κόσμο της Αριστεράς.

Το ΑΚΕΛ αντιλήφθηκε πως οι αριστεροί ψηφοφόροι δεν ευνοούν, αλλά ούτε ενδιαφέρονται στην ουσία για τις ευρωεκλογές και αυτό θα είχε τη δική του δυσκολία, αν δεν είχε συγκεκριμένο πολιτικό διακύβευμα. Με το αφήγημα του ότι ψήφος στο ΑΚΕΛ σημαίνει στήριξη της κυβέρνησης Χριστόφια, αλλά και στήριξη στον Άντρο Κυπριανού που έδινε την πρώτη του μάχη ως αρχηγός του κόμματος κατάφερε να πάρει ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό που πήρε ποτέ (34,95%) χωρίς, ωστόσο, να καταφέρει να κλέψει την πρωτιά του ΔΗΣΥ (35,65%). Σε εκείνες τις εκλογές, αίσθηση προκάλεσε το ποσοστό της αποχής που έφτανε το 40,60%.

Ένα ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για τα κυπριακά δεδομένα. Αυτή τη φορά στο ΑΚΕΛ έριξαν στη μάχη πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως οι βουλευτές Τάκης Χατζηγεωργίου και Σκεύη Κουκουμά, αλλά και ανερχόμενα, όπως ο τότε γ.γ. της ΕΔΟΝ και νυν επαρχιακός Λευκωσίας Χρίστος Χριστοφίδης, αλλά και πρόσωπα της ευρύτερης Αριστεράς όπως ο Κυριάκος Τριανταφυλλίδης και ο ακαδημαϊκός Ιωσήφ Ιωσήφ. Το ΑΚΕΛ τότε έστειλε για δεύτερη φορά στις Βρυξέλλες τον Κυριάκο Τριανταφυλλίδη και για πρώτη φορά τον Τάκη Χατζηγεωργίου.

Το ευρωπαϊκό προφίλ

Στον ΔΗΣΥ το διακύβευμα διαφοροποιήθηκε από την πρώτη εκλογική μάχη, καθώς δεν υπήρχε η πόλωση που προκάλεσε η διάσπαση του 2004. Το κόμμα της Δεξιάς βασίστηκε για ακόμη μία φορά στο ευρωπαϊκό του προφίλ και ενδεικτικό ήταν το προεκλογικό σύνθημα, «Με κύρος και γνώση στην Ευρώπη».

Τη μάχη έδινε για ακόμη μία φορά ο Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος έλαβε την πρωτιά σε σταυρούς προτίμησης. Κίνηση που θεωρήθηκε ως ψήφος επιβράβευσης από το συναγερμικό ακροατήριο για το ότι έβγαλε αξιοπρεπώς το κόμμα από τη δύσκολη θέση με την υποψηφιότητά του, σε μία δύσκολη περίοδο. Εισιτήριο για τις Βρυξέλλες κέρδισε για πρώτη φορά η βουλευτής Λεμεσού Ελένη Θεοχάρους. Στη μάχη μπήκε και ο Ανδρέας Πιτσιλλίδης, ο οποίος αναπλήρωσε τον Γιαννάκη Κασουλίδη στις Βρυξέλλες το 2013, αλλά και ο Χρίστος Στυλιανίδης, ο οποίος έμπαινε πλέον δυναμικά στον ΔΗΣΥ.

Ήττα για ΔΗΚΟ

Τα πράγματα δεν ήταν βεβαίως ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για το ΔΗΚΟ το οποίο σε αντίθεση με το 2004, έλαβε ποσοστό 12,28%. Το ΔΗΚΟ θεωρήθηκε πως πλήρωνε την ήττα των προεδρικών του 2008, ενώ παράλληλα είχε ζήτημα στην παρουσία διακυβεύματος, που θα οδηγούσε τους ΔΗΚΟϊκούς στην κάλπη, καθώς η μία έδρα θεωρείτο δεδομένη. Στις συγκεκριμένες εκλογές έβαλαν υποψηφιότητα η Αντιγόνη Παπαδοπούλου, η οποία και εν τέλει εξελέγη, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Σούγλης, αλλά και ο Σίμος Αγγελίδης, ο οποίος στη συνέχεια προσχώρησε στη Συμμαχία Πολιτών.

Στις Βρυξέλλες η ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ, σε αντίθεση με το 2004, μπήκε δυναμικά στη μάχη, ρίχνοντας στο ψηφοδέλτιο πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως ο πρώην υπουργός Άμυνας Κούλης Μαυρονικόλας, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και νυν δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους και ο τότε γ.γ. της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης. Ο εσωκομματικός ανταγωνισμός και το έρεισμα των τριών βοήθησε την ΕΔΕΚ να πάρει για πρώτη φορά έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, εκλέγοντας τον Κούλη Μαυρονικόλα. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2009 έκανε την πρώτη του εμφάνιση το ΕΛΑΜ. Το ακροδεξιό κόμμα διεκδικεί σήμερα την 6η έδρα, ενώ τότε περνούσε απαρατήρητο από τους άλλους πολιτικούς χώρους, λαμβάνοντας μόλις 0,22%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X