ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα κόμματα πήραν θέση για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων

Μίλησαν για το θέμα του μεταναστευτικού προβλήματος και τα κλεισμένα οδοφράγματα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τα κόμματα πήραν θέση για ακόμα μια φόρα για το θέμα του μεταναστευτικού προβλήματος και τα κλεισμένα οδοφράγματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, άλλα και για τα όσα συνέβησαν στα σημερινά επεισόδια στο οδόφραγμα Λήδρας.

ΕΛΑΜ

Τα όσα συνέβησαν σήμερα το πρωί στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, για δεύτερο συνεχόμενο Σάββατο, αποτελούν αποτέλεσμα του διχαστικού κλίματος που καλλιέργησε το ΑΚΕΛ τις τελευταίες ημέρες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι συγκεκριμένες ακραίες περιθωριακές ομάδες, έχουν την στήριξη του ΑΚΕΛ. Επίσης, να υπενθυμίσουμε ότι πριν λίγες μέρες ο ίδιος ο Γενικός του Γραμματέας βρέθηκε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό της Αστυνομίας απαιτώντας να μην αποδοθούν κατηγορίες σε όσους χτύπησαν τον εθνοφρουρό!

Σήμερα, το αριστερό παρακράτος, σε παράλληλη πορεία μαζί με τουρκοκύπριους και πιθανόν τούρκους έποικους, με πανό στα οποία δεν αναγράφονταν ελληνικά συνθήματα, εκμεταλλεύτηκαν την ατιμωρησία και επανέλαβαν εαυτό, χτυπώντας και τραυματίζοντας αστυνομικούς της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) καταδικάζει απερίφραστα, με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο τα επεισόδια που σημειώθηκαν για δεύτερη συνεχή εβδομάδα στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, καθώς και την νέα επίθεση που δέχθηκαν οι Δυνάμεις Ασφαλείας και κατ’ επέκταση η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία!

ΕΔΕΚ

Το ΕΔΕΚ μέσα απο ανάρτηση του σε κοινωνικό μέσω δικτύωσης:

«Γιατί όσοι διαδηλώνουν για το κλείσιμο οδοφραγμάτων λόγω κορωνοϊού δεν διαδήλωσαν εναντίον του κατοχικού στρατού για τα Στροβίλια, τη Δένεια και την Αμμόχωστο; 

Όσοι διαδηλώνουν κατά του κλεισίματος οδοφραγμάτων λόγω κορωνοϊού γιατί δεν επέδειξαν τις ίδιες ευαισθησίες όταν τα τουρκικά στρατεύματα παραβίαζαν το καθεστώς στα Στροβίλια, όταν γίνονταν παρεμβάσεις του κατοχικού στρατού στην Δένεια εναντίον ελληνοκυπρίων γεωργών και προσπάθεια εποικισμού της Αμμοχώστου;

Είναι προφανές ότι οι συμμετέχοντες στα επεισόδια παρακινούνται από αλλότρια συμφέροντα και εξυπηρετούν σκοπιμότητες πέρα και έξω από τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς επίσης και της λογικής και προοπτικής για δημοκρατική και λειτουργική λύση στο κυπριακό η οποία να κατοχυρώνει τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως εθνοτικής και θρησκευτικής προέλευσης.

Καλούμε την κυβέρνηση να συνεχίσει τα αυστηρά μέτρα για προστασία των πολιτών από τον κορωνοϊό και να λάβει άμεσα μέτρα έναντι των μεταναστευτικών ροών που η Τουρκία χρησιμοποιεί ως μορφή υβριδικού πολέμου σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

ΔΗΚΟ

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας εκδήλωσης του ΔΗΚΟ και της ΓΟΔΗΚ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε, συγκεκριμένα, ότι «θέλω να απευθύνω μια δημόσια πρόσκληση και πρόκληση προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας: Να ρωτήσουν δημόσια την κα Σπέχαρ, να μας πει κατά πόσον πιστεύει ότι υπάρχει κατοχή στην Κύπρο»..

Οταν απαντήσει, πρόσθεσε, «που δεν πρόκειται να απαντήσει, τότε θα καταλάβουμε όλοι μας για πιο λόγο έχει εκδώσει εκείνη την απαράδεκτη ανακοίνωση πριν από δυο μέρες».

Αναφερόμενος στη διαδήλωση στο κλειστό οδόφραγμα της οδού Λήδρας και στα επεισόδια, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Όσοι υπονομεύουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσοι αμφισβητούν την αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να παίρνει μέτρα για ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία, απλά ενισχύουν τις δυνάμεις της κατοχής, απλά ενισχύουν το φασισμό που μετουσιώνεται στα 40.000 και πλέον τουρκικά στρατεύματα που εμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση στην Κυπριακή Δημοκρατία», είπε.

Συλλούρης και ΓΓ ΚΚΕ 

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, τόνισε την ανάγκη να βρεθούν κοινές προσεγγίσεις μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας αλλά και μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων, μπροστά στα τελευταία ανησυχητικά γεγονότα στον Έβρο, μιλώντας κατά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την άποψη ότι τουλάχιστον σε επίπεδο ανησυχιών είναι κοινές οι αντιλήψεις.

Ανέφερε περαιτέρω ότι και με τα τελευταία γεγονότα στον Έβρο η Ελλάδα και η Κύπρος χρειάζονται μια κοινή αντιμετώπιση, η οποία αν είναι δυνατόν να είναι υπερκομματική ή διακομματική γιατί «τα ζητήματα είναι πολύ κρίσιμα και επείγει νομίζω να βρεθούν κάποιες συναινέσεις στο πώς τα αντιμετωπίζουμε, τουλάχιστον τα άμεσα, αν όχι τα μακροπρόθεσμα».

Πρόσθεσε ότι σίγουρα η ανάλυση των πραγμάτων είναι διαφορετική από την κάθε παράταξη, το κάθε κόμμα και τον κάθε πολιτικό, όμως υπάρχουν και κάποια δεδομένα επί του εδάφους για τα οποία δεν μπορείς να έχεις διαφορετική άποψη και ίσως να μπορεί να βρεθεί και κοινή προσέγγιση πώς να αντιμετωπιστούν.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε τη σημασία της περιοδείας του στην Κύπρο σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, αναφέροντας ότι είχε την ευκαιρία να συναντήσει τόσο τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και όλα τα πολιτικά κόμματα και μαζικούς φορείς.

Ανέφερε ότι καθώς αυξάνεται η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα στην περιοχή, χρειάζεται συντονισμός δράσεων των λαϊκών κινημάτων, όλων των λαϊκών δυνάμεων και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά και με άλλες χώρες και λαούς της περιοχής, έτσι ώστε να εκφραστεί η μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη, η φιλία, κυρίως η αντιιμπεριαλιστική δράση, σε μια αναβαθμισμένη γεωστρατηγικά περιοχή, με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και πολύ οξυμένους ανταγωνισμούς.

«Δυστυχώς η ιστορική πείρα αλλά και η σημερινή πραγματικότητα, μας δείχνει ότι όπου ανταγωνίζονται και συγκρούονται μεγάλα συμφέροντα την πληρώνουν συνήθως οι μικροί, οι πιο αδύναμοι, οι λαοί δηλαδή», ανέφερε.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι σε αυτά τα ζητήματα «μπορούμε να παλέψουμε ενωμένα διότι έχουμε έναν ισχυρό αντίπαλο που λέγεται ιμπεριαλισμός» και όχι τα θύματα αυτών των δυνάμεων, τα θύματα των πολέμων, της φτώχειας, της εκμετάλλευσης.
Εξέφρασε παράλληλα τη θέση του κόμματος ότι χρειάζεται να επιλυθεί επιτέλους του Κυπριακό, που είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

«Εξακολουθούμε να εμμένουμε σε αυτή τη θέση διότι τίποτε δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας και βεβαίως να παλέψουμε όσο μπορούμε για μια Κύπρο ενιαία, ένα κράτος, όχι δύο κράτη, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ε/κ και Τ/κ, χωρίς εγγυητές, ξένους προστάτες, βάσεις, χωρίς ΝΑΤΟ-ποιήσεις που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα κατά την άποψή μας απ’ ό,τι επιλύουν», ανέφερε.

ΑΚΕΛ

Σήμερα δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ότι εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενδιαφέρεται πραγματικά για τη λύση στο Κυπριακό, όπως προσπαθεί να πείσει το σύνολο του κυπριακού λαού, θα έπρεπε να μετρήσει πάρα πολύ προσεκτικά τις ενέργειες του, ο οποίος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, έχουμε αύξηση της επιφύλαξης και ένα προβληματισμό για την αξιοπιστία του κ. Αναστασιάδη στα Ηνωμένα Έθνη, για το τι πραγματικά εννοεί με όλα αυτά στα οποία προβαίνει.

Κληθείς, στο περιθώριο της επίσκεψης του στις εργαζόμενες στην υπεραγορά «Αθηενίτης» στη Λευκωσία, να σχολιάσει την ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε σχέση με την προσωρινή αναστολή των οδοφραγμάτων, ο κ. Κυπριανού είπε πως ανεξάρτητα από τη διαφωνία του κόμματος του, για το κατά πόσο η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα έπρεπε να πάρει θέση σε αυτά τα ζητήματα, «πρέπει να ανησυχήσει τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση το γεγονός ότι πλέον ανοικτά τα ΗΕ απευθύνονται σε εμάς, κατηγορώντας μας για συγκεκριμένες ενέργειες, τις οποίες προβαίνουμε και οι οποίες θεωρούν ότι προκαλούν προβλήματα και δυσκολίες».

«Εμάς μας προβληματίζει πάρα πολύ αυτή η αρνητική εξέλιξη και ελπίζω και εύχομαι να μην υπάρχουν ανάλογες τοποθετήσεις και από όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι μπαίνουμε σε μια πορεία, η οποία μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει», είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «εάν ο κ. Αναστασιάδης πραγματικά ενδιαφέρεται για τη λύση στο Κυπριακό -όπως προσπαθεί να πείσει το σύνολο του κυπριακού λαού- θα έπρεπε να μετρήσει πάρα πολύ προσεκτικά τις ενέργειες του», για να προσθέσει ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε ένταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, έχουμε αύξηση της επιφύλαξης και έναν προβληματισμό για την αξιοπιστία του κ. Αναστασιάδη στα ΗΕ, για το τι πραγματικά εννοεί, με όλα αυτά στα οποία προβαίνει».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι δεν θα διστάσει να πει ότι «αυτές οι εξελίξεις αποδυναμώνουν τις δυνάμεις εκείνες στην τ/κ κοινότητα, που θέλουν και ενδιαφέρονται για τη λύση» και διερωτήθηκε στη συνέχεια «πώς όταν θα τελειώσουν οι εκλογές στα κατεχόμενα θα μπορέσουμε να επαναρχίσουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και να οδηγήσουμε τα πράγματα προς την κατεύθυνση της ορθής λύσης;».

«Όλα αυτά θα έπρεπε να τα έχει σκεφτεί η κυβέρνηση, προτού πάρει μια απόφαση, η οποία δεν έχει καμιά απολύτως επιστημονική τεκμηρίωση. Αυτό το λέω και θα το επαναλαμβάνω, γιατί δεν έχουμε ακούσει τίποτε απολύτως και λυπάμαι, γιατί κάποια πολιτικά κόμματα δεν έχουν τη δύναμη να πουν δημόσια εκείνα, τα οποία είχαν πει στο Εθνικό Συμβούλιο», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν δεν τον έπεισε όντως ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος είπε ότι δυσκολεύεται να βρει νοσηλευτές, ο κ. Κυπριανού είπε: «Τώρα σοβαρά μιλάμε; Ένα ολόκληρο κράτος δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει τριάντα άτομα, για να επιτελέσει τη δουλειά που επιτελείται, την ώρα που πρέπει να σας πω ότι είναι πάρα πολλές οι καταγγελίες που φτάνουν κοντά μας ότι δεν γίνεται κανένας απολύτως έλεγχος στα αεροδρόμια, ούτε στα λιμάνια».

Ανέφερε ότι θεωρεί πως «είναι υποτίμηση της νοημοσύνης μας» το να λέει ένα κράτος ότι δεν μπόρεσε να βρει 30 ή 20 άτομα, για να κάνει αποτελεσματικούς ελέγχους.

«Έρχεται κόσμος από το εξωτερικό, μάλιστα από χώρες όπου υπάρχουν πολλά κρούσματα κορωνοϊού, ενώ στα κατεχόμενα δεν υπάρχουν, και δεν τους γίνεται κανένας απολύτως έλεγχος», συμπληρώνοντας πως «ό,τι και να λέει ο Υπουργό Υγείας, τον οποίον πρέπει να πω ότι εκτιμώ και σέβομαι, οι καταγγελίες που φτάνουν κοντά μας είναι πάρα πολλές από πάρα πολλούς, γι’ αυτό το να λέει ένα κράτος ότι δεν μπόρεσε να βρει 30 ή 20 άτομα, για να κάνει αποτελεσματικούς ελέγχους, εγώ θεωρώ ότι είναι υποτίμηση της νοημοσύνης μας», κατέληξε.


ΔΗΣΥ

 Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε σήμερα στην Πάφο ότι το μεταναστευτικό είναι ένα εθνικό ζήτημα, σημειώνοντας πως το τελευταίο διάστημα εκ μέρους της Τουρκίας γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργήσει πίεση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα και η Κύπρος, συμπλήρωσε, είναι χώρες πρώτης γραμμής και τα σύνορα τους είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Ο κ. Νεοφύτου, αφού ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει δει πολύ σοβαρά το θέμα του μεταναστευτικού και την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο Πρόεδρος προέδρευσε συσκέψεων για το θέμα και το έθεσε και στο Εθνικό Συμβούλιο, είπε ότι «επιζητούμε και θα έχουμε την απόλυτη στήριξη της ΕΕ».

Όμως, συνέχισε, «έχουμε και ευθύνη και υποχρέωση να πάρουμε αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο για να προστατεύσουμε την χώρα μας.».

Οι Κύπριοι, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δεν είναι ρατσιστές, αλλά δεν θα δεχθούν κάποιους να εκμεταλλεύονται είτε κενά της νομοθεσίας είτε τρύπες στην όλη πολιτική για να εκμεταλλεύονται την Κυπριακή Δημοκρατία εις βάρος των Κυπρίων πολιτών.

Οι ενδείξεις, συνέχισε, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αυτών δεν κινδυνεύουν στις χώρες τους , αλλά εκμεταλλεύονται την Κύπρο, όπως εκμεταλλεύονται και άλλες χώρες. «Πρέπει να είμαστε επιτέλους πολύ σταθεροί ως προς την πολιτική προσέγγιση», τόνισε.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι από τη μια σεβόμαστε το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ζει σε συνθήκες που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την ζωή του και από την άλλη «δεν μπορούν χιλιάδες να έρχονται στην Κύπρο νόμιμα είτε ως φοιτητές, είτε ως εργαζόμενοι και την επόμενη μέρα να θυμούνται ότι κινδυνεύουν στην χώρα τους και κάνουν αίτηση για πολιτικό άσυλο».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε επίσης πως την ίδια ώρα παρατηρούμε, ότι κάποιοι έκτισαν μια βιομηχανία κέρδους με αυτούς τους αιτητές πολιτικού ασύλου, προσθέτοντας πως «πρέπει και εδώ η Πολιτεία να είναι αμείλικτη».

Δεν μπορεί με το να κάνει αίτηση κάποιος για πολιτικό άσυλο να αποκτά περισσότερα δικαιώματα από τον νόμιμα εργαζόμενο, δήλωσε.

«Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να εκλείψουν και πρέπει να παρθούν σύντομα αποφάσεις και να προστατεύσουμε τον κοινωνικό ιστό».

Αλλά, είπε στη συνέχεια, εάν αυτή η Πολιτεία έχει οικονομικούς πόρους να στηρίξει, πρέπει να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και όσους πραγματικά έχουν ανάγκη και «όχι αυτούς που εκμεταλλεύονται απλά για να κάνουν μια αίτηση για πολιτικό άσυλο».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε στη συνέχεια ότι θα πρέπει να σταλεί το ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η Κύπρος δεν μπορεί να είναι η χώρα που θα είναι ο παράδεισος για τους αιτητές πολιτικού ασύλου».

Πρόσθεσε πως υπάρχουν τρεις διάδρομοι για τους αιτητές πολιτικού ασύλου και τους παράτυπους μετανάστες. Ο ένας διάδρομος είναι, όπως είπε, από τον θαλάσσιο χώρο, αφού είμαστε νησί και δεν έχουμε τέτοιες δυνατότητες προστασίας της θάλασσας για αυτό και θέλουμε τη στήριξη της Ευρώπης. Ο δεύτερος διάδρομος αφορά τη διέλευση παράτυπων μεταναστών από τα κατεχόμενα και όχι από τα σημεία διέλευσης, αλλά από 184 χιλιόμετρα ουδέτερης ζώνης.

Επεσήμανε πως αυτοί είναι οι κίνδυνοι για να έρθουν παράτυποι μετανάστες από τα κατεχόμενα. Είναι, είπε, ελάχιστες οι περιπτώσεις που χρησιμοποιούν τα οδοφράγματα αφού γνωρίζουν ότι υπάρχει έλεγχος.

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως η τρίτη μεγάλη πληγή για τους αιτητές πολιτικού ασύλου είναι από όσους νόμιμα έρχονται στην Κύπρο, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως φοιτητές, είτε με άλλον νόμιμο τρόπο, και «την επόμενη μέρα θυμούνται ότι κινδυνεύουν στη χώρα τους, κάνοντας αίτημα πολιτικού ασύλου».

Όπως είπε στη συνέχεια, «μέτρα πρέπει να πάρουμε», αναφέροντας πως ένα δείγμα είναι τα μέτρα που σωστά παίρνει η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας πως κατ’ ελάχιστον τα μέτρα που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτά που πρέπει να πάρουμε ως Κύπρος.

«Εμείς στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση, είπε και συμπλήρωσε ότι ετοιμάζουν τις δικές τους απόψεις, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τις προσεχείς μέρες θα παρθούν οι αποφάσεις.

«Εκεί που πρέπει να αλλάξουμε σύνταγμα, νόμους να το κάνουμε χθες», δήλωσε.

Έστειλε επίσης το μήνυμα προς το δικαστικό σώμα να επισπεύσει την εξέταση των αιτήσεων αυτών.

Υπάρχουν, είπε, σήμερα πάνω από 17 χιλιάδες αιτητές πολιτικού ασύλου, σημειώνοντας με απόλυτο σεβασμό προς το δικαστικό σώμα ότι δεν μπορεί να εξετάζονται μερικές εκατοντάδες κάθε χρόνο, γιατί θα χρειαστούμε, όπως ανέφερε, είκοσι με τριάντα χρόνια να εξεταστούν.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι πρέπει με ό,τι χρειάζονται να τους ενισχύσουμε, αλλά και πρέπει οι διαδικασίες εξέτασης της αίτησης πολιτικού ασύλου να γίνονται το συντομότερο δυνατό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X