ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 12:07
30°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Δημοσκοπήσεις

Μπορεί ο Μαλάς να ανατρέψει τον αποκλεισμό;

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Χαμηλή συσπείρωση ΑΚΕΛ και αδυναμία εισροής από άλλους χώρους δείχνει η δημοσκόπηση της «Κ»

Μπορεί ο Σταύρος Μαλάς να ανατρέψει τον αποκλεισμό και να μπει στο παιχνίδι του β’ γύρου; Αυτό είναι ένα ερώτημα που τίθεται το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετά και τη δημοσίευση της δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό της «Κ» η SYMMETRON Market Research. Υπενθυμίζεται πως βάσει της δημοσκόπησης, ο Σταύρος Μαλάς με ποσοστό 16% φαίνεται να μένει εκτός β’ γύρου ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης έχει το προβάδισμα με ποσοστό 32% και ακολουθεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος με 22%.

Χαμηλή συσπείρωση

Όπως δείχνει η δημοσκόπηση, η συσπείρωση του ΑΚΕΛ, τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές, κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή φτάνει το ποσοστό του 68%. Αυτό θεωρείται από ΑΚΕΛικά στελέχη πως θα λειτουργήσει μάλλον θετικά για τον κ. Μαλά. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί, πως σε δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία SYMMETRON για λογαριασμό της «Κ» τον Οκτώβριο του 2012, ο Σταύρος Μαλάς λάμβανε τότε ποσοστό 18,6%. Είναι λοιπόν ακόμη ιδιαίτερα ευμετάβλητες και εύθραυστες οι ισορροπίες για ασφαλή συμπεράσματα. Άλλωστε, θα παίξει σίγουρα ρόλο το πώς θα κινηθεί ο κομματικός μηχανισμός του ΑΚΕΛ το επόμενο διάστημα. Αν δηλαδή θα βρει τον παλιό του εαυτό, συσπειρώνοντας αλλά κατορθώνοντας παράλληλα να επαναφέρει 25.000 και πλέον ψήφους που απώλεσε την τελευταία πενταετία ή αν θα κινηθεί μάλλον αμήχανα μπροστά στα νέα δεδομένα.

Ανεξάρτητος χωρίς εισροές

Ζήτημα πάντως τίθεται και για το κατά πόσο ο Σταύρος Μαλάς θα καταφέρει να έχει εισροές από άλλους κομματικούς χώρους πλην του ΑΚΕΛ. Ουδόλως τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι το ανεξάρτητο της υποψηφιότητάς του, ενισχύθηκε ιδιαίτερα από το ΑΚΕΛ και τον ίδιο σε μία προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους και από άλλα ακροατήρια. Και αυτό γιατί μόνο με τον συνδυασμό ΑΚΕΛ και εισροής ψηφοφόρων και από άλλους ιδεολογικούς χώρους μπορεί ο Σταύρος Μαλάς να αποκτήσει προβάδισμα από τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Μέχρι στιγμής πάντως, φαίνεται να μην έχει καταφέρει να πείσει τα άλλα ακροατήρια και αυτό είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει. Πλην του ΑΚΕΛ που επί του παρόντος συσπειρώνει το 68%, από τον ΔΗΣΥ λαμβάνει 1%, 2% από το ΔΗΚΟ, 8% από την ΕΔΕΚ, 3% από τη Συμμαχία Πολιτών και 5% από τους Οικολόγους. Το αν η κατάσταση θα αναδιαμορφωθεί και εν πολλοίς να ανατραπεί, θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά

Προβληματισμό πάντως προκαλεί στην Εζεκία Παπαϊωάννου και το γεγονός ότι ο Σταύρος Μαλάς, φαίνεται να έχει αρνητικό πρόσημο και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά. Πρώτα και κύρια, στην ερώτηση του ποιος υποψήφιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το κυπριακό, έρχεται τρίτος, με 13%, ενώ πρώτος είναι ο Νίκος Αναστασιάδης με 32% και ακολουθεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος με 24%. Σε ερώτηση, του ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα την οικονομία, λαμβάνει ένα ποσοστό της τάξεως του 13%, ενώ προηγούνται οι Νίκος Αναστασιάδης με 34% και ο Νικόλας Παπαδόπουλος με 26%. Ακόμη και στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, ο Σταύρος Μαλάς, έρχεται τρίτος με 17%, ενώ πρώτος είναι ο Νίκος Αναστασιάδης με ποσοστό 30% και δεύτερος ο Νικόλας Παπαδόπουλος με 24%.

Πέραν όμως τούτου, ζήτημα τίθεται και για το γεγονός ότι η εντύπωση που επικρατεί για τον κ. Μαλά είναι μάλλον αρνητική. Πέραν του ΑΚΕΛ, όπου το 76% έχει θετική άποψη γι αυτόν και το 19% αρνητική, το 74% του ΔΗΣΥ έχουν αρνητική άποψη γι αυτόν, στο ΔΗΚΟ το 78%, στην ΕΔΕΚ το 84% στη Συμμαχία Πολιτών το 72%, ενώ το 80% της Αλληλεγγύης και το 73% των Οικολόγων έχουν αρνητική άποψη για τον Σταύρο Μαλά.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο το επιτελείο του κ. Μαλά αλλά και το ΑΚΕΛ μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση. Το κόμμα της Αριστεράς, έχει καταδείξει πως ξέρει να δουλεύει στις εκλογές και να ενεργοποιεί πλήρως τον κομματικό του μηχανισμό. Αναμένεται να διαφανεί αν θα το κατορθώσει κι αυτή τη φορά παρά τις αντιξοότητες. Σε αυτό, δεν θα πρέπει να λείπει από το κάδρο η έκθεση Γκουτέρες, την οποία αναμένεται να αξιοποιήσει πλήρως υπέρ του ΑΚΕΛ και Σταύρος Μαλάς για να καταδείξουν την «αναξιοπιστία» Νίκου Αναστασιάδη. Το αν θα πείσουν τελικώς για την ορθότητα των θέσεών τους είναι ένα ζήτημα ανοικτό.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ