ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προεδρικές 2023 - Αυτή είναι η πρώτη δημοσκόπηση της «Κ»

Οι πιθανές παράλληλες υποψηφιότητες Χριστοδουλίδη - Αβέρωφ και η δυστοκία γύρω από τον εκλεκτό ΑΚΕΛ και Ενδιάμεσου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεκαέξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2023, η «Κ» και η εταιρεία IMR καταγράφουν το πολιτικό σκηνικό, τις εκλογικές επιρροές, αλλά και τα «θέλω» της κοινωνίας, όσον αφορά στην αυγή της νέας πολιτικής εποχής που πλησιάζει στην Κύπρο. Με δεδομένη την απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη να αποχωρήσει από την πολιτική σκακιέρα, κλείνει, όπως όλα δείχνουν, ένας μεγάλος κύκλος κυριαρχίας των πολιτικών που δέσποζαν στη μετά ’74 εποχή. Επιπλέον, η αποχώρηση τού επί είκοσι χρόνια πολιτικού ηγέτη της Δεξιάς, απελευθερώνει νέες δυναμικές εντός του συγκεκριμένου χώρου, οι οποίες φέρονται να επηρεάζουν όλο το σύστημα.

Οι πολίτες

Το εκλογικό σώμα και ευρύτερα η κυπριακή κοινωνία καταγράφουν προβληματισμό όσον αφορά την πορεία της χώρας. Επτά στους δέκα εκφράζουν αρνητικό πρόσημο αισιοδοξίας, με το ποσοστό αυτό να μεγαλώνει στις παραγωγικές ηλικίες. Είναι γνωστή δημοσκοπικά η εσωστρεφής προσέγγιση του μέσου κυπριακού νοικοκυριού όσον αφορά την αντιμετώπιση της καθημερινότητάς του. Αυτή η έρευνα δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού η καθημερινή έγνοια των πολιτών βρίσκεται πίσω από ζητήματα του νοικοκυριού και όχι γύρω από πολιτικά ή μακρο-οικονομικά θέματα. Τους απασχολεί η ακρίβεια, τα προσωπικά τους οικονομικά ζητήματα, οι συνέπειες της πανδημίας, η εργασία και τα θέματα υγείας. Δεν είναι ψηλά στην καθημερινή συζήτησή τους εδώ και χρόνια το κυπριακό πρόβλημα, το οποίο δείχνει ξεκάθαρα πως έχει κουράσει τη σφαίρα των κοινωνικών συζητήσεων, αλλά και τα μείζονα θέματα σκανδάλων, παρά τις έντονες συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πτώση ενδιαφέροντος σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες καταγράφει και το μεταναστευτικό.

Χριστοδουλίδης - Αβέρωφ

 

 

Το ζητούμενο προφίλ για τον επόμενο πρόεδρο φαίνεται να είναι αρκετά αποκρυσταλλωμένο στο μυαλό των πολιτών. Τον θέλουν να είναι έντιμος, ικανός και κοντά στον κόσμο. Οι γυναίκες φαίνεται να είναι περισσότερο απαιτητικές στο χαρακτηριστικό θέμα της εντιμότητας, ενώ ένας στους τέσσερεις άντρες ζητάει καλή γνώση του Κυπριακού.

Ο αρεστός στο εκλογικό σώμα αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρα και με διαφορά ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη, Νίκος Χριστοδουλίδης, τον οποίο επιλέγουν ένας στους τρεις πολίτες της Κύπρου για επόμενο πρόεδρο.

 

 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κυριαρχεί πλήρως στα ζητούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά, εισπράττοντας εκλογική επιρροή απ’ όλους τους κομματικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ. Αν και διάγουμε μια περίοδο χωρίς κατατεθειμένες υποψηφιότητες και χωρίς σκληρή προεκλογική αντιπαράθεση, η οποία ενδεχομένως να αποδομήσει τη σημερινή εικόνα του Νίκου Χριστοδουλίδη κατά το παράδειγμα του Αλέκου Μαρκίδη στις εκλογές του 2003, το γεγονός παραμένει πως σε μια πιθανή υποψηφιότητα του νυν υπουργού Εξωτερικών χωρίς την επίσημη υποστήριξη του ΔΗΣΥ, και με παράλληλη επίσημη υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, η δεξιά παράταξη θα βρεθεί προ του φάσματος μιας πρωτοφανούς διάσπασης και εσωστρέφειας. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης καταγράφει σήμερα εκλογική επιρροή που ξεπερνά το 50% στον ΔΗΣΥ και τη ΔΗΠΑ, ενώ πλησιάζει τα ίδια ποσοστά στο ΔΗΚΟ, το ηλικιακά χαμηλότερο ποσοστό του το καταγράφει στις νεαρές ηλικίες. Άξια αναφοράς είναι η αυθόρμητη επιλογή του Νίκου Αναστασιάδη ως επόμενου προέδρου από το 25% των νεαρών ψηφοφόρων και από το 20% των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ. Στο μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ΑΚΕΛ, προβάδισμα εκλογικής επιρροής καταγράφει με σημαντική διαφορά η Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, η οποία επικρατεί της υπόλοιπης ονοματολογίας, με τον Αχιλλέα Δημητριάδη να διασώζεται οριακά. Ως έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί το υψηλό ποσοστό του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος αν και δήλωσε πως δεν θα τον ενδιαφέρει κατ’ αρχάς μια δική του υποψηφιότητα, το όνομά του πλασάρεται δεύτερο στην τελική κατάταξη με διψήφια ποσοστά επιρροής σε ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ. Την ίδια ώρα, ο κόσμος παρουσιάζεται σκεπτικός ως προς την τελική έκβαση των επιθυμιών του, αφού πιστεύει πως στο τέλος ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι αυτός που τελικά θα εκλεγεί, πιστώνοντας προφανώς τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ με την πολιτική ικανότητα να ανατρέπει δεδομένα και να επιτυγχάνει τους στόχους του.

 

 

Το δίλημμα

Η πρώτη έρευνα εκλογικής επιρροής της «Κ» για τις προεδρικές εκλογές καταδεικνύει δύο βασικά συμπεράσματα: Πρώτον, η κεντροδεξιά παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην προοπτική διακυβέρνησης του τόπου με τον ΔΗΣΥ να καταγράφει δέκα ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από το ΑΚΕΛ και δύο στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της να προπορεύονται στην πρόθεση ψήφου και την παράσταση νίκης, την ίδια ώρα που η ονοματολογία στην περιοχή της αντιπολίτευσης δεν αναδεικνύει μέχρι στιγμής δυναμικό αντίπαλο ικανό να αμφισβητήσει τους δύο διεκδικητές του χρίσματος της Δεξιάς. Δεύτερον, η μάχη χαρακωμάτων μεταξύ Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ για την υποστήριξη του κεντροδεξιού ακροατηρίου είναι πλέον εμφανής στο εκλογικό φάσμα, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να είναι σήμερα ο εκλεκτός του εκλογικού σώματος. Στην περίπτωση που κατέλθουν Αβέρωφ - Χριστοδουλίδης ως υποψήφιοι, και με βάση τα σημερινά δεδομένα, η διάσπαση του εκλογικού σώματος του ΔΗΣΥ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με την αντιπολίτευση να αυξάνει απρόσμενα τις πιθανότητές της για εκλογική νίκη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δημοσκοπήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X