ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 10:33
27°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Δημοσκόπηση «Κ»: Ανακατατάξεις στην κατανομή εδρών του ευρωκοινοβουλίου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Αποκαλύπτει η πρώτη δημοσκόπηση της «Καθημερινής» για τις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Ένα περίπου μήνα πριν οι κάλπες ανοίξουν, η έρευνα της Symmetron Market Research δείχνει μάχη για τις 6 έδρες της Κύπρου στην Ευρωβουλή.

Βασικό χαρακτηριστικό της δημοσκόπησης, η διαφορά των πέντε μονάδων του ΔΗΣΥ από το ΑΚΕΛ στοιχείο που καταδεικνύει πως το κυβερνών κόμμα βγαίνει αλώβητο από τη μάχη με την αντιπολίτευση.

Στην πρόθεση ψήφου η εκλογική επιρροή του ΔΗΣΥ κυμαίνεται στο 20,2% με την διευκρινισμένη να φθάνει στο 30%. Στο ΑΚΕΛ η πρόθεση και διευκρινισμένη ψήφος κυμαίνονται στο 15,5% και 23% αντίστοιχα. Στο ΔΗΚΟ στο 9,1% και 13,6% πρόθεση και διευκρινισμένη ψήφος.

Μια από τις αλλαγές που δείχνει η δημοσκόπηση αφορά το τέταρτο κόμμα και την έκτη έδρα της ευρωβουλής. Εδώ το ΕΛΑΜ εμφανίζεται να ακολουθεί το ΔΗΚΟ με 5,5% και διευκρινισμένη ψήφο στο 8,3%. Με βάση την εικόνα αυτή και χωρίς να παραβλέπετε ότι υπολείπεται ένας μήνας η έκτη έδρα φεύγει από την ΕΔΕΚ και πάει στο ΕΛΑΜ.

Τα ποσοστά της ΕΔΕΚ κυμαίνονται στο 4,1% και 6,1% στην πρόθεση και διευκρινισμένη ψήφο αντίστοιχα. Η ΕΔΕΚ για να καλύψει την διαφορά με το ΕΛΑΜ χρειάζεται περίπου 4 με 4 χιλιάδες ψήφους. Η νεοσύστατη ΔΗΠΑ καταγράφει ποσοστό 2,1% με διευκρινισμένη ψήφο στο 3,1%

Στο κομμάτι των υποψήφιων ευρωβουλευτών στον ΔΗΣΥ ο Λευτέρης Χριστοφόρου εμφανίζεται πρώτος στις προτιμήσεις και ακολουθούν Λουκάς Φουρλάς και Νίκος Τορναρίτης.

Στο ΑΚΕΛ εκτός από τον Νεοκλή Συλλικιώτη που είναι πρώτος η δημοσκόπηση δείχνει μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του Γιώργου Γεωργίου και του Νιαζί Κιζίλγιουρέκ για την δεύτερη θέση

Στο ΔΗΚΟ πρώτος στη λίστα βρίσκεται ο νυν ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης.

Από τα σημαντικά ευρήματα της δημοσκόπησης αυτό της συμμετοχής των πολιτών στις επικείμενες ευρωεκλογές. Από την έρευνα επιβεβαιώνεται η μεγάλη αδιαφορία των πολιτών και ως αποτέλεσμα φαίνεται για άλλη μια φορά ότι το φαινόμενο της αποχής έχει πλέον παγιωθεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ