ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 15:52
34°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Δημοσκόπηση «Κ»: Κινούμενη άμμος η τελική ψήφος

Newsroom K

Περίπου 2 στους 10 δηλώνουν ότι δεν είναι σίγουροι για το τι θα ψηφίσουν

Η Symmetron Market Research και η «Καθημερινή», δημοσιεύουν το Σάββατο την τελευταία δημοσκόπηση πριν τις κάλπες της επόμενης Κυριακής. Με την ανάλυση του Μιχάλη Βρυωνίδη, καταγράφονται όλα τα τελευταία δημοσκοπικά στοιχεία και κυρίως, όπως έχει προδιαγραφεί μέχρι τώρα, η μάχη για τη δεύτερη θέση.

Με μια ματιά στα όσα επί του θέματος έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα, προκύπτει ότι τον Δεκέμβριο, ο Σταύρος Μαλάς βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, όμως η ανοδική του πορεία ανακόπηκε και ο τελευταίος πέρασε στην αντεπίθεση, αναστρέφοντας το αρνητικό κλίμα του Δεκεμβρίου. Από την άλλη, ο Σταύρος Μαλάς ανέπτυξε δυναμική την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου αλλά δεν είχε την ανάλογη συνέχεια τον Ιανουάριο.

Μένει να διαφανεί ποια θα είναι η εικόνα στη δημοσκόπηση της Symmetron Market Research που θα δημοσιευτεί το Σάββατο, την ώρα που βάσει των στοιχείων της προηγούμενης, φαίνεται να επιβεβαιώνεται μια διαφορά δώδεκα περίπου μονάδων που έχει ο Νίκος Αναστασιάδης, έναντι του δεύτερου.

Ρευστά δεδομένα και αποχή

Ωστόσο ένα στοιχείο που φαίνεται να φέρει τη δική του βαρύτητα είναι το ότι, όπως προκύπτει, 2 στους 10 απαντούν πως δεν είναι σίγουροι για το τι θα ψηφίσουν. Το στοιχείο αυτό είναι ενδεικτικό του ρευστού κλίματος που υπάρχει, 12 μέρες πριν τις εκλογές, και του πως μπορεί ν΄ αλλάξει τα δεδομένα.

Δεν είναι τοπίο πως με λίγα λόγια το σκηνικό όπως προδιαγράφεται θυμίζει κινούμενη άμμο.

Μάλιστα, οι 2 στους 10 δεν είναι αναποφάσιστοι σύμφωνα και με συναφή ανάλυση του Μιχάλη Βρυωνίδη, αλλά εκείνοι που ενώ δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν έναν εκ των υποψηφίων σε ακόλουθη ερώτηση για το πόσο σίγουροι αισθάνονται, τότε προκύπτει πως αισθάνονται λιγότερο σίγουροι.

Σε όλες σχεδόν της δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής, και βάσει των όσων έχει αναλύσει η Symmetron Market Research και ο Μιχάλης Βρυωνίδης, διαφαίνεται πως η εκλογική αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας, διαφέρει από τις προηγούμενες, εφόσον κρύβουν πολλά φαινόμενα, που δεν έχουν εμφανιστεί τόσο έντονα σε προηγούμενες αναμετρήσεις. Καταρχάς, το ενδιαφέρον των πολιτών για τις εκλογές είναι περιορισμένο και δεν φαίνεται να ασχολούνται ουσιωδώς με τις εκστρατείες των υποψηφίων.

Η αδιαφορία των πολιτών κουβαλά μαζί της και μεγάλο ποσοστό αποχής, που εκτιμάται ότι θα κινηθεί αρκετά πάνω από το 17% του 2013 και μάλλον θα κυμανθεί γύρω στο 25%-28%. Ένα άλλο πρωτοφανές φαινόμενο είναι οι χαμηλές συσπειρώσεις που καταγράφονται, σε όλα τα κόμματα συμπεριλαμβανομένου και του ΔΗΣΥ.

Παρατηρείται γενικά μια τάση ανυπακοής στις κομματικές υποδείξεις, που στο σύνολο των κομμάτων κυμαίνεται γύρω στο 33%. Οι ψηφοφόροι δεν έχουν πλέον ταυτόσημες αντιλήψεις με την ηγεσία των κομμάτων τους και εκφράζουν αντίθετες επιλογές, ως ένα είδος αντίστασης προς τις κομματικές αρχές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ