ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναβάθμιση απειλών με ρητορική «casus belli» από την Άγκυρα

«To Ορούτς Ρέις θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Kathimerini.gr

Αναβαθμίζει το επίπεδο των απειλών της η Άγκυρα, καθώς ύστερα από τον εκπρόσωπο της τουρκικής κυβέρνησης και ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου επανέφερε το «casus belli». Ο ίδιος προανήγγειλε συνέχιση δραστηριοτήτων του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο για ακόμη τρεις μήνες.

«To Ορούτς Ρέις θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του προσθέτοντας ότι «οι Navtex θα συνεχιστούν».

«Συνεχίζουμε τη δουλειά και την έρευνά μας και το Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει να εργάζεται στην περιοχή για άλλες 90 ημέρες», είπε.

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας χαρακτήρισε αιτία πολέμου την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

«Η Ελλάδα ενεργεί όπως εκείνη θέλει όπου έχει τα δικαιώματά της. Δεν μας αφορά αυτό. (σσ: για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος).

Ωστόσο, στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε επίσης στις αποφάσεις της ΕΕ, στο κυπριακό και στην επικοινωνία Τραμπ – Ερντογάν.

To Σάββατο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έδωσε σκληρή απάντηση σε αντίστοιχες δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «αν η απόπειρα της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;».

«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου», ανέφερε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά. Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Θέμα επήρειας Καστελλόριζου

Την ίδια στιγμή, και ευρισκόμενη σε όλο και πιο στενό κλοιό πιέσεων, η Άγκυρα θέτει στον ΟΗΕ θέμα επήρειας του Καστελλόριζου σε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, αποπειρώμενη να εργακλειοποιήσει την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου.

Συγκεκριμένα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου αφού επαναλαμβάνει τις πάγιες τουρκικές θέσεις ότι το Καστελόριζο δεν έχει δικαιώματα έναντι της Τουρκίας τονίζει ότι: «η Ελλάδα έχει επίσης αναγνωρίσει ότι τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στη συμφωνία της με την Ιταλία και την αποκαλούμενη συμφωνία της με την Αίγυπτο. Ακόμα και στο νησί της Κρήτης, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί στην Μεσόγειο με έκταση 8.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει αποδοθεί μειωμένη επήρεια».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ