ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βήμα μετέωρο μέχρι την δεύτερη άτυπη

Μπορεί ο Πρόεδρος να εξήρε τον ρόλο του Αντόνιο Γκουτέρες, ωστόσο ο τετραγωνισμός του κύκλου προκαλεί νέα δεδομένα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η δήλωση του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, πως παρά το ότι δεν βρήκε κοινό έδαφος θα συνεχίσει την προσπάθεια με νέα άτυπη διάσκεψη τους επόμενους τρεις μήνες, θεωρήθηκε από την ε/κ πλευρά ως επιτυχία. Αφενός γιατί δεν έγινε αποδεκτή –ακόμα- η θέση της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών αφετέρου γιατί έδωσε προοπτική με νέα διάσκεψη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το πόσο θετικά είναι όντως τα πράγματα, είναι ένα ζήτημα αμφίβολο αν ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα που δρομολογούνται.

Τέσσερα χρόνια προηγουμένως, στην τελευταία προσπάθεια για λύση του κυπριακού, η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ήταν εν πολλοίς δεδομένη. Σήμερα όχι μόνο τίθεται εν αμφιβόλω από δεδηλωμένες θέσεις της τουρκικής πλευράς, αλλά πρώτη φορά ο Τ/κ ηγέτης κάλεσε μέσω εγγράφου των γ.γ των Ηνωμένων Εθνών να αναγνωρίσει την κυριαρχική ισότητα με ψήφισμα στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών, μπορεί να ξεκαθάρισε πως αυτοί δεν είναι οι όροι εντολής του και να ηρωοποιήθηκε από την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ, ωστόσο η αναφορά του περί τετραγωνίσματος του κύκλου δημιουργεί νέα δεδομένα. Στέλνει το μήνυμα πως μεταξύ της θέσης για κυριαρχική ισότητα που θέτει –εγγράφως πλέον- ο Ερσίν Τατάρ και της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας που είναι όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έτοιμος να συζητήσει, υπάρχει μέση οδός. Μία φιλοσοφία που παραπέμπει στην βρετανική πρωτοβουλία για ανακίνηση της διαδικασίας και άρσης του αδιεξόδου. Πρωτοβουλία που δαιμονοποιήθηκε ήδη στην ε/κ πλευρά ότι δεν αποτελεί τίποτα άλλο από συνομοσπονδιακά στοιχεία. Αυτή η φιλοσοφία συνεπώς, στέλνει το μήνυμα πως η ε/κ πλευρά θα πρέπει να προχωρήσει ένα βήμα περαιτέρω για να βρει διέξοδο στο αδιέξοδο που έχει πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα.

Η «Κ» είχε αποκαλύψει την περασμένη Τετάρτη πως η επιδίωξη είναι να αναβληθεί η εν λόγω διάσκεψη και να πραγματοποιηθεί άλλη το επόμενο διάστημα. Επιδιώξει της ε/κ πλευράς ήταν κάτι τέτοιο να γίνει το προσεχές διάστημα και συγκεκριμένα πριν από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ώστε να αποτελέσει το κυπριακό διαπραγματευτικό χαρτί στην κρίσιμη για την Τουρκία σύνοδο για το μέλλον της στην Ευρώπη. Το διάστημα τριών μηνών που έθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες κατέδειξε πάντως πως η όποια διάσκεψη θα γίνει μετά το ευρωπαϊκό συμβούλιο. Έστω πάντως κι αν η Κυπριακή Δημοκρατία σήκωσε ψηλά τον πήχη για την εμπλοκή της Ε.Ε στην διάσκεψη, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό. Ανεπίσημη και στο περιθώριο αναμένεται και η εμπλοκή της στην επόμενη διάσκεψη, με ο,τι κι αν συνεπάγεται για την διαδικασία. Ερώτημα παραμένει το πώς θα χειριστεί τη διαδικασία ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών μέσω των εκθέσεων που θα ακολουθήσουν. Θα επιρρίψει ευθύνες και στις δύο πλευρές για το ναυάγιο, θα καταστήσει ως υπεύθυνη την Τουρκία; Ανοικτό είναι επίσης το πώς θα προχωρήσει με τις διαβουλεύσεις η Τζέην Χολ Λουτ, δεδομένου ότι η μία πλευρά θα επιμείνει όπως φάνηκε μέχρι τέλους στα περί λύσης δύο κρατών και κυριαρχικής ισότητας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ