ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 22:19
26°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Διπλωματία

Δεύτερες σκέψεις στην Άγκυρα για την Ανατολική Μεσόγειο

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Μετά τους διπλωμάτες και οι στρατιωτικοί ψάχνουν εναλλακτική στρατηγική.

Χθες η Κ ενημέρωσε τους αναγνώστες της ότι υψηλόβαθμο στέλεχος του τουρκικού διπλωματικού σώματος φέρει δεύτερες σκέψεις για ορισμένες επιλογές της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Νέες πληροφορίες που φτάνουν από την τουρκική πρωτεύουσα δείχνουν ότι το ίδιο ισχύει και για ορισμένους Τούρκους αναλυτές και στρατιωτικούς. Παρά το γεγονός ότι στην Άγκυρα διπλωμάτες, στρατιωτικοί, πολιτικοί και αναλυτές συμφωνούν για την σημασία της τήρησης αποφασιστικής γραμμής στις σχέσεις με την Ελλάδα, πλέον ακούγονται φωνές, οι οποίες αμφισβητούν ορισμένες από τις επιλογές της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.

Ο σύμβουλος του τέως Προέδρου της Τουρκίας, αναλυτής Αχμέτ Τακάν, στην σημερινή στήλη του στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Κορκουσούζ» φέρνει στο προσκήνιο σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρώην συνεργάτης του Αμντουλλάχ Γκιουλ προβάλλει την άποψη ότι εξαιτίας του αδιεξόδου, στο οποίο έχει οδηγήσει την Τουρκία η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν, η Άγκυρα σήμερα επιστρατεύει τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για να υπερασπιστεί τις «δίκαιες» θέσεις της στην περιοχή και απέναντι στην Ελλάδα και στις δυνάμεις που ανταγωνίζονται την Τουρκία.

Στο πλαίσιο του προαναφερόμενου σκεπτικού, ο Τούρκος αναλυτής αφήνει να εννοηθεί ότι η Άγκυρα χρειάζεται νέες, εναλλακτικές στρατηγικές στην Α. Μεσόγειο. Επίσης, ισχυρίζεται ότι οι συνομιλίες με την Αθήνα δεν φέρουν μεγάλο νόημα. Ακόμη, προβάλλει την άποψη ότι το «Ορούτς Ρείς» έχει ανοιχτεί στην Α. Μεσόγειο για να προβάλλει την ισχύ της Τουρκίας και ότι τέτοιου είδους ενέργειες θα πρέπει να έχουν συνέχεια με βάση τις διεκδικήσεις της τουρκικής πλευράς, οι οποίες βασίζονται στην υποτιθέμενη τουρκική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή. Ο κ. Τακάν χαρακτηρίζει ως λανθασμένη κίνηση την ενδεχόμενη ανακήρυξη τουρκικής ΑΟΖ στην Α. Μεσόγειο.

Οι νέες κινήσεις της Αθήνας

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο αναλυτής προϊδεάζει τον αναγνώστη ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, η Ελλάδα ενδέχεται να προχωρήσει στην λήψη δυο σημαντικών πρωτοβουλιών που έρχονται να επισκιάσουν τα τουρκικά συμφέροντα στην Α. Μεσόγειο. Η Αθήνα από την μια συνομιλεί με τις δυνάμεις του Στρατάρχη Χαλίφα Μπιν Χάφταρ για την σύναψη μιας ξεχωριστής Συμφωνίας ΑΟΖ με την Λιβύη. Και από την άλλη, η Ελλάδα ετοιμάζεται για Συμφωνία ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Απομακρυσμένο ενδεχόμενο το θερμό επεισόδιο

Συνομιλώντας με τον εν αποστρατεία αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, Τζαχίντ Αρμαγάν Ντιλέκ, ο κ. Τακάν εστιάζει και στην τελευταία κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά, στην Α. Μεσόγειο όπου κινούνται τα τουρκικά σκάφη. Ο κ. Ντιλέκ επισημαίνει στον κ. Τακάν και στον αναγνώστη τρία σημαντικά σημεία. Πρώτον, την παρούσα στιγμή όλες οι ενδείξεις και εξελίξεις δείχνουν ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν «ποντάρουν» σε θερμό επεισόδιο. Στην περιοχή όπου βρίσκεται το «Ορούτς Ρείς» δεν παρατηρούνται μέχρι στιγμής ανησυχητικές εξελίξεις. Δεύτερον, η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά ότι μετά από μια πιθανή επίθεση στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος, η ίδια θα είναι η πλευρά που θα δεχθεί αντεπίθεση. Τέλος, η Τουρκία έχει εντατικοποιήσει τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη της και το ενδεχόμενο ενός «επεισοδίου», στο οποίο θα μπορούσαν να εμπλακούν το «Ορούτς Ρείς» και ενδεχομένως ένα άλλο πολιτικό σκάφος. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Τουρκία  |  ΑΟΖ  | 

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ