ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 14:31
32°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Διπλωματία

Διαφωνίες στην Άγκυρα για την Ανατολική Μεσόγειο

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Τούρκος διπλωμάτης ήρθε σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή

Πριν από λίγες ώρες, σε μια στιγμή που στην Ανατολική Μεσόγειο επικρατούσε ένταση, η τουρκική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Αϊντινλίκ» έφερε στο προσκήνιο ένα σημαντικό δημοσίευμα, το οποίο ρίχνει στο κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχετικά με την τροπή των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με το επίμαχο τουρκικό δημοσίευμα, το οποίο δεν είχε επιβεβαιωθεί ή διαψευσθεί επισήμως μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών φέρει ενστάσεις και διαφορετική άποψη για το περιβόητο Σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης (διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης).

Υψηλόβαθμος Τούρκος διπλωμάτης διαφωνεί με το «σύμφωνο»

Πιο συγκεκριμένα, η «Αϊντινλίκ» αναφέρεται σε εκδήλωση του «Turkish Heritage Foundation», η οποία έλαβε χώρα στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στις ΗΠΑ. Σε αυτήν την εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας Διμερών Σχέσεων, Ναυτιλίας, Αεροπορίας, Συνόρων του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών παρουσίασε τις επίσημες θέσεις της Τουρκίας για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για τον πρώην Πρέσβη της Τουρκίας στον Λίβανο, Τσαγατάϊ Έρτζιγιες. Η παρουσίαση του Τούρκου διπλωμάτη είχε διάρκεια 40 λεπτών.

Στα πλαίσια της παρουσίασης ο κ. Έρτζιγιες αναφέρθηκε στο Σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης. Την στιγμή της αναφοράς στο σύμφωνο και παρουσιαζόταν σε χάρτη τα υποτιθέμενα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας-Λιβύης, ο Τούρκος διπλωμάτης πραγματοποίησε την εξής δήλωση: «Δεν μπορώ να ισχυριστώ κάτι τέτοιο. Ωστόσο παρουσιάζω για λογαριασμό της Τουρκίας». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η Λιβύη υπέγραψε αυτήν την συμφωνία διότι η Ελλάδα παρέχει «πλήρης εξουσιοδότηση» στην Κρήτη.

Απορρίπτει και τα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας-Ισραήλ

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές τους στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση την αρχή win-win. Στην συνέχεια, απαντώντας ερωτήσεις του ακροατηρίου, ο κ. Έρτζιγιες δήλωσε ότι η Τουρκία δεν φέρει θαλάσσια σύνορα με το Ισραήλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ