ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 23:15
22°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Διπλωματία

Διατηρεί την ένταση στην Α. Μεσόγειο η Άγκυρα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Πολυμέτωπη κινητικότητα από την τουρκική διπλωματία στην Ανατολική Μεσόγειο

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέα επιτεύγματα εντός του Αυγούστου, ο οποίος στην σύγχρονη τουρκική ιστορία έχει περάσει ως μήνας εθνικών επιτυχιών». Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος της Τουρκίας στην τουρκική κοινωνία στα πλαίσια του μηνύματος της τουρκικής Προεδρίας για την Εορτή της Θυσίας.

Ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν επεσήμανε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τα σχέδια της και τις ξεχωριστές έρευνες στα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Λίγο πριν τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η χώρα του ξεκινά νέες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ με βάση την εξουσιοδότηση που έλαβε από την τ/κ πλευρά.

Προηγουμένως, ο τέως επιτελάρχης του τουρκικού στρατού επανέλαβε ότι στην Α. Μεσόγειο σχέδια που αποκλείουν την Τουρκία και τους τ/κ δεν πρόκειται να σημειώσουν επιτυχία.

Έφτασε το Μπαρμπαρός

Τα συγκεκριμένα μηνύματα της Άγκυρας έρχονται σε μια στιγμή που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά» βρισκόταν το μεσημέρι της Πέμπτης, στα περίχωρα της περιοχής που στην γη η Λάρνακα συναντά την Αμμόχωστο. Το τουρκικό σκάφος σπεύδει στην περιοχή για διεξαγωγή νέων ερευνών με βάση νέα Navtex της Τουρκίας.

Το σκεπτικό της Άγκυρας

Όλες οι προαναφερόμενες εξελίξεις οδηγούν καλά ενημερωμένες πηγές στην Άγκυρα το συμπέρασμα ότι εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης, η «κυβέρνηση» Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένη να διατηρήσει «ζωντανή» την ένταση στην Α. Μεσόγειο για να εντυπωσιάσει την συντηρητική και εθνικιστική εκλογή βάση της. «Μια εβδομάδα μετά την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας, η διατήρηση της έντασης στην Α. Μεσόγειο έχει ως κύριο αποδέκτη τον μέσο συντηρητικό και εθνικιστή ψηφοφόρο», καταλήγουν οι πηγές της «Κ».

Για την προβολή των δικών της θέσεων στην περιοχή η Τουρκία από την μια «ποντάρει» στην διπλωματία, διακόπτοντας προσωρινά τις εργασίες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στέλνοντας μηνύματα διαλόγου στην Αθήνα και από την άλλη «πιέζει» τους συνομιλητές της με τις νέες κινήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ