ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Ένα προσχέδιο και οι χαμηλές προσδοκίες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Περιοριστικά μέτρα για Βαρώσι αλλά και προτροπή για «πράσινη» αποκλιμάκωση στην ενέργεια συζητούνται για το έγγραφο επιλογών

Το προσχέδιο του εγγράφου αναμένεται εκτός απροόπτου να τεθεί ενώπιον των μόνιμων αντιπροσώπων στην COREPER της Τετάρτης 8/12, ώστε να μπορέσει να συζητηθεί από τους ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 13/12.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η αρχική πρόταση από τις υπηρεσίες του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ περιλαμβάνει την επιλογή στοχευμένων μέτρων κατά των υπεύθυνων για τον αποχαρακτηρισμό της «πιλοτικής περιοχής», καθώς και επαναδιατύπωση της ετοιμότητας της ΕΕ να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.

Στο κείμενο που κυκλοφόρησε και για το οποίο πληροφορήθηκε η «Κ», υπάρχει αναφορά και στην ανάγκη ΜΟΕ και αποκλιμάκωσης στο ενεργειακό, κρατώντας την πράσινη μετάβαση στον ορίζοντα. Δεν αποκλείεται μάλιστα στο τελικό έγγραφο επιλογών να υπάρξει σχετική αναφορά.

Ταυτόχρονα, η Λευκωσία διεκδικεί συγκεκριμένη συμπερίληψη της επιλογής των πολιτικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας (όπως περιορισμό κονδυλίων και αναστροφή της όποιας προσπάθειας διαλόγου), πέραν της γενικής αναφοράς, την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά από προηγούμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια ερμήνευε ως παραπομπή στο ενδεχόμενο κυρώσεων.

Η προσπάθεια αυτή περνά μέσα από Συμπληγάδες: από τη μια βρίσκεται η αντίληψη της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ πως το ζήτημα των Βαρωσίων μπορεί να λυθεί κατά βιώσιμο τρόπο μόνο μέσα από την έναρξη διαδικασίας στο Κυπριακό.

Από την άλλη βρίσκονται οι πολύ χαμηλές προσδοκίες για την όποια πρόοδο στο Κυπριακό τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στις εθνικές πρωτεύουσες, λόγω της στάσης της τουρκικής πλευράς, της απουσίας όποιας θετικής ρητορικής ή συνειδητής προσπάθειας για πρόοδο σε ε/κ και τ/κ κοινότητα, και των επικείμενων εκλογών σε Τουρκία και Κύπρο.

Κληθείς την Τρίτη από την «Κ» να σχολιάσει το χρονοδιάγραμμα της διαμόρφωσης του εγγράφου από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο είχε αναφέρει πως το έγγραφο βρισκόταν στα τελικά στάδια διαμόρφωσης και πως θα συζητηθεί με τα κράτη μέλη πριν τα επόμενα βήματα.

Διαβεβαίωσε πάντως πως όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Μπορέλ στο περασμένο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το έγγραφο θα συζητηθεί τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Γιώργου Κακούρη στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ