ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

EUMED 9: Καταδικάζουμε σθεναρά τις τουρκικές παράνομες ενέργειες

Σταθερά προσηλωμένοι στην εξεύρεση λύσης που θα πρέπει να εδράζεται στο διεθνές δίκαιο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τη σταθερή δέσμευσή τους στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και στον στόχο του περιορισμού αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα επανέλαβαν οι ηγέτες των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της διακήρυξης της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο, η οποία υιοθετήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της EUMED 9.

Οι ηγέτες των κρατών που συμμετέχουν στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των επτά μεσογειακών χωρών μελών της ΕΕ, με τη συμμετοχή, επίσης, για πρώτη φορά, και της Σλοβενίας και Κροατίας, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Αθήνα, προέβησαν σε κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, μετά το πέρας του πρώτου μέρους των εργασιών της Συνόδου. Ακολούθησε δείπνο εργασίας κατά το οποίο συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και η αντιμετώπιση υβριδικών απειλών.

Πρόεδρος: Προσηλωμένοι στην εξεύρεση λύσης που θα πρέπει να εδράζεται στο διεθνές δίκαιο

Τη σταθερή προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, εξέφρασε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τους ηγέτες των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕUMED), μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης ενόψει και της επικείμενης συνάντησης του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, επανέλαβε και στο πλαίσιο της σημερινής Συνόδου EUMED τη σταθερή προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εξεύρεση λύσης που θα πρέπει να εδράζεται στο διεθνές δίκαιο.

Αναφερόμενος «στις έκνομες και διεθνώς καταδικαστέες ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε επί εδάφους είτε επί θαλάσσης» και επίσης στις απαράδεκτες αξιώσεις της για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι συγκεκριμένες ενέργειες και αξιώσεις αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

«Η δική μας θέση είναι η αυστηρή προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ και σε αυτό το πλαίσιο επαναλαμβάνουμε την πρόταση μας, την οποία υιοθετούν και όλα τα μέλη της Συνόδου, όλα τα μέλη της ΕΕ και όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για μόνιμη διευθέτηση του ζητήματος οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία και για εξεύρεση λύσης που να μην εκφεύγει των ψηφισμάτων των ΗΕ, του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρέτισε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ομόφωνη θέση όλων των ηγετών της EUMED, όπως καταγράφεται στη Κοινή Διακήρυξή τους, το περιεχόμενο της οποίας «επιβεβαιώνει εκ νέου την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη προς την πατρίδα μου», όπως είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι η Σύνοδος EUMED επιβεβαιώνει την προσήλωση των χωρών του Νότου της ΕΕ στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, δίνοντας «την ευκαιρία, μέσα από ένα παραγωγικό διάλογο, επανακαθορισμού των κοινών μας στόχων, αλλά και την υιοθέτηση πολιτικών και δράσεων για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που όχι μόνο ως Ευρώπη, αλλά και η νότια γειτονία αντιμετωπίζει».

Όπως ανέφερε, οι τακτικές συναντήσεις του συγκεκριμένου φόρουμ και ο συντονισμός μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών «συνιστούν σημαντικό εργαλείο, ώστε οι πολιτικές αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να λαμβάνουν υπόψη και τη μεσογειακή διάσταση».

Στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Αναστασιάσης σημείωσε ότι συμφωνήθηκε η επίσπευση της υλοποίησης της Συμφωνίας των Παρισίων και η ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των μεσογειακών κρατών-μελών.

«Σε αυτό το πλαίσιο ενημέρωσα τους συναδέλφους μου για την πρωτοβουλία που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναλάβει, σε συνεργασία και με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, για τον καταρτισμό ενός περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι τις εργασίες της Συνόδου απασχόλησε και το ζήτημα του μεταναστευτικού, για το οποίο, όπως είπε, «όλα τα μεσογειακά κράτη παραμένουν σε εγρήγορση, ιδιαίτερα μετά και τα τελευταία γεγονότα στο Αφγανιστάν και που σίγουρα επηρεάζουν ιδιαίτερα τις χώρες πρώτης γραμμής, μεταξύ των οποίων πάντοτε, δυστυχώς, και η Κύπρος που δέχεται προσφυγικές ροές κυρίως από την Τουρκία».

Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι στο πλαίσιο της Συνόδου συζητήθηκαν οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις όσον αφορά το Αφγανιστάν, τη Συρία, τον Λίβανο, τη Λιβύη, την Τυνησία, ως ζητήματα που χρήζουν άμεσης λύσης για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

«Όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής χαιρετίσαμε την πρόσφατη επανέναρξη των επαφών υψηλού επιπέδου μεταξύ των Κυβερνήσεων του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής, μεταφέροντας την ετοιμότητα της Ένωσης να στηρίξουμε ενεργά τις προσπάθειες επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Επιπλέον, τόνισε ότι συζητήθηκαν και ζητήματα που άπτονται της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, με κατεύθυνση την ενίσχυση των υφιστάμενων οργανισμών υγείας της Ένωσης και τη δρομολόγηση δημιουργίας οργανισμού για ιατρική έρευνα και καινοτομία.

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι συζητήθηκε και «η ενίσχυση της συνεργασίας της Ένωσης με την Ανατολική Γειτονία, μέσω υλοποίησης των απορρεόντων του περσινού Υπουργικού Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο και της νέας ατζέντας για τη Μεσόγειο, αλλά ιδιαιτέρως και της ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς όπως οι επενδύσεις, το εμπόριο, η ενέργεια, η έρευνα και καινοτομία και η γαλάζια οικονομία».

Κοινή Διακήρυξη της 8ης EUMED

Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν τα εννέα κράτη μέλη της EUMED μια πρόταση για δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, καλώντας την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις κατά της Κύπρου και να αποκαταστήσει την κατάσταση που δημιούργησε με τις παράνομες ενέργειες της στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Στην Κοινή Διακήρυξη, που εξέδωσαν σήμερα τα εννέα νότια κράτη μέλη της ΕΕ που αποτελούν το φόρουμ EUMED, η Σύνοδος Κορυφής του οποίου συνήλθε σήμερα, στην Αθήνα, και κάτω από τον τίτλο Ειρήνη, Ασφάλεια και Σταθερότητα στη Μεσόγειο, αναφέρεται ότι «μια ειρηνική, σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος συνιστά στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ. Οι χώρες της νότιας Ευρώπης λειτουργούν ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή με κοινή προσέγγιση ως προς τη διευθέτηση των προκλήσεων και με κοινό όραμα για το μέλλον της περιοχής της Μεσογείου και της Ευρώπης στο σύνολο της. Η Μεσόγειος αντιμετωπίζει πληθώρα συνεχιζόμενων κρίσεων που επηρεάζουν όλες τις χώρες και τους λαούς της περιοχής, αλλά και πέραν αυτής.

Καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ στις θαλάσσιες ζώνες τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του δικαίου της θάλασσας.

Υπογραμμίζουμε ότι η οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης πρέπει να διευθετείται με ειρηνικά μέσα επίλυσης διαφορών και σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Επαναλαμβάνουμε την απαίτηση μας προς την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου για συμμετοχή σε διάλογο σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις ακτογραμμές τους, συμπεριλαμβανομένου μέσω της υποβολής του θέματος στο Διαρκές Διεθνές Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τα συναφή Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, είναι θεμελιώδες όλα τα κράτη να τηρούν τη διεθνή νομιμότητα και να απέχουν, κατά τρόπο συνεπή και μόνιμο, από προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Επαναβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα μας, σε περίπτωση τέτοιας ενέργειας, να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεση της η Ευρωπαϊκή Ένωση για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της, καθώς και για να διαφυλάξει την περιφερειακή σταθερότητα.

Επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητα μας να συζητήσουμε με την Τουρκία κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, νοουμένου ότι θα τύχουν σεβασμού οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Ιουνίου.

Επιβεβαιώνουμε την ισχυρή μας δέσμευση για μια βιώσιμη συνολική λύση του κυπριακού ζητήματος στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά δεσμευτικά για όλους ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και όπως προβλέπεται από το κεκτημένο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ.

Επομένως, θεωρούμε απαράδεκτη οποιαδήποτε πρόταση για λύση δύο κρατών. Οι προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να υπονομευθούν περαιτέρω από παράνομες και προκλητικές συμπεριφορές στις θαλάσσιες ζώνες και στην εδαφική επικράτεια της Κύπρου.

Καταδικάζουμε σθεναρά τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, κατά παράβαση των Ψηφισμάτων 550 (1984) και 789(1992), και καλούμε για την ανάκληση τους, σύμφωνα με την Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ στις 23 Ιουλίου 2021 και τη Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ στις 27 Ιουλίου 2021.

Μητσοτάκης: Να εγκαταλείψει η Τουρκία την επιθετική συμπεριφορά

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η διακήρυξη που υιοθέτησαν οι «εννέα» είναι ξεκάθαρη απέναντι σε υβριδικές απειλές, όπως η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, στάθηκε στην ανάγκη να πειστούν οι ανεμβολίαστοι, τονίζοντας πως η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα δεν μπορούν να ανασταλούν.

«Η 8η Σύνοδος EUMED 9 είναι γεγονός. Στην πόλη όπου γεννήθηκε η δημοκρατία καλείται τώρα να αναβαπτιστεί για να αντιμετωπίσει προκλήσεις αυταρχισμού και λαϊκισμού. Οφείλουμε να προστατεύσουμε την ειρήνη στη Μεσόγειο αλλά και τα νερά της Μεσογείου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Ειδικά οι καταστροφικές φωτιές του φετινού καλοκαιριού δεν άφησαν αλώβητη καμία μεσογειακή χώρα και οι χώρες του βορρά επλήγησαν από θανατηφόρες πλημμύρες. Κοινή η άμυνά μας έναντι της κλιματικής κρίσης. Συντονιζόμαστε για να προστατεύουμε τα δάση και τις θάλασσές μας, διεκδικούμε έναν ισχυρότερο μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Ζητάμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού την πρόκληση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου καθώς έχουν επιπτώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες τις χώρες» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επεσήμανε, δε, πως είναι «θεμελιώδης προτεραιότητα η ασφάλεια και η σταθερότητα με βάση το διεθνές δίκαιο, τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτό αφορά και στην Τουρκία που οφείλει να εγκαταλείψει την παραβατικότητα έναντι της Κύπρου και της Ελλάδος».

«Αυτός είναι ακόμη ένας παράγοντας που υπογραμμίζει την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και προβάλλει ως αδήριτος στόχος. Για την επίτευξη του η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή. Η διακήρυξη μας είναι επίσης ξεκάθαρη και σε ό,τι αφορά υβριδικές απειλές και εν προκειμένω την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού που αποκτά ξεχωριστή διάσταση λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη του φαινομένου των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών που βιώσαμε το 2015» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Επεσήμανε, δε, ότι «δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή, στη μετά covid εποχή απαιτείται σταθερός βηματισμός τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και σε αυτό της δημόσιας υγείας. Θα επιμείνουμε στη στρατηγική της πειθούς, ώστε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Το άμεσο στοίχημα είναι να συνεχιστεί η οικονομική πρόοδος παράλληλα με την αύξηση των εμβολιασμών. Το επόμενο που θα μας απασχολήσει είναι το νέο Σύμφωνο σταθερότητας. Ο ευρωπαϊκός νότος απέδειξε πως δεν χρειάζεται λιτότητα αλλά προοπτική».

Μακρόν: Η Ε.Ε. να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει προκλήσεις και απειλές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να βρίσκεται σε θέση να αντιμετωπίζει προκλήσεις και απειλές που αφορούν τη γειτονιά μας, αλλά και να δημιουργεί συμμαχίες, διαμήνυσε από την Αθήνα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τις κοινές δηλώσεις των ηγετών, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των κρατών του νότου της Ε.Ε. (EUMED 9).

Ο κ. Μακρόν στάθηκε στη σημασία της κλιματικής αλλαγής και αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα το καλοκαίρι, είπε πως «δείξαμε αλληλεγγύη σε εσάς που αντιμετωπίσατε αυτό το καταστροφικό γεγονός».

Διαμήνυσε μάλιστα πως αν χρειαστεί, η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα πάλι στο μέλλον. Επιπροσθέτως, εξέφρασε τη βούληση της Γαλλίας να ενισχυθεί το RescueEU «για να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας».

Επίσης, ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στην Κύπρο και στην ακεραιότητα της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ