ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευρωβουλευτής Γεωργίου: Η Τουρκία να αποδείξει τους στόχους της απέναντι στην Ε.Ε.

Να επιδείξει καλή θέληση στις διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής της Ομάδας της Αριστεράς

ΚΥΠΕ

Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει τους στόχους της απέναντι στην ΕΕ με απτές και συνεπείς δράσεις, να αποφύγει κάθε προκλητική δράση, που παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών μελών, και να επιδείξει καλή θέληση στις διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - GUE/NGL Γιώργος Γεωργίου.

Ο κ. Γεωργίου απαντούσε σε ερώτηση για το πιο σημαντικό θέμα με το οποίο ασχολείται ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ανέφερε ότι ο ίδιος είναι ο σκιώδης εισηγητής της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία, εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς, αλλά και μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου «παρόλο που οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να χρειάζονται επαναξιολόγηση σε βάθος, γεγονός που εντοπίζεται και στην τελευταία έκθεση Προόδου για την Τουρκία που εγκρίθηκε πέρσι, εντούτοις ο διάλογος μεταξύ των δύο εταίρων είναι αναπόφευκτος».

Ως εκ τούτου, ανέφερε, «κατά την Ολομέλεια του Οκτωβρίου, η Κομισιόν, διά του Επιτρόπου Διεύρυνσης, παρουσίασε τα βασικά πορίσματά της για την Τουρκία, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της διαδικασίας για την Έκθεση ΕΕ-Τουρκίας για το 2021».

Στα πορίσματα της, σημείωσε, «η Κομισιόν είναι καταιγιστική».

Αναγνωρίζει, είπε, «την ύπαρξη σοβαρών ελλείψεων στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της Τουρκίας και σημειώνει ότι η δημοκρατική λογοδοσία της εκτελεστικής εξουσίας παραμένει περιορισμένη στις εκλογές».

Παρόμοια, αρνητική, σημείωσε, «είναι και η θέση της για το ζήτημα των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων αλλά και για σειρά άλλων ζητημάτων όπως το μεταναστευτικό, την ικανότητα ανάληψης των υποχρεώσεων ένταξης στην ΕΕ, την κατάσταση στην νοτιοανατολική περιοχή, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, το δικαστικό σώμα και τις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης».

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η Κομισιόν τη χαρακτηρίζει ως ολοένα και πιο δυναμική σε βαθμό που συγκρούεται με τις προτεραιότητές της. Αναφορικά με την Κύπρο, η Κομισιόν κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις προκλήσεις και την κλιμακούμενη ρητορική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και στις απαράδεκτες μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας για την αλλαγή του καθεστώτος της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων τις οποίες καταδίκασε σθεναρά.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, και έχοντας κατά νου ότι το ζήτημα “Τουρκία και κυρώσεις” θα συζητηθεί και στην επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο αλλά και το γεγονός ότι η Τουρκία, παρά τις συνεχείς κυρώσεις στο παρελθόν σε βάρος της, δεν δείχνει να συμμορφώνεται, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η νέα διαδικασία συζήτησης για την έκθεση Προόδου για την Τουρκία θα είναι επίμονη και δύσκολη», ανέφερε ο Ευρωβουλευτής.

Η θέση μας εκεί, επισήμανε, «θα είναι συνεπής και διαχρονική».

Η Τουρκία, είπε, «πρέπει να αποδείξει τους στόχους της απέναντι στην ΕΕ με απτές και συνεπείς δράσεις, να αποφύγει κάθε προκλητική δράση, που παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών μελών, και να επιδείξει καλή θέληση στις διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X