ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Τουρκία ανακάλυψε κοίτασμα φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα

Το «Κανουνί» θα ξεκινήσει εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο στα τέλη του 2020.

Την πληροφορία ότι η Τουρκία ανακάλυψε κοίτασμα φυσικού αερίου με απόθεμα αερίου 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, έδωσε στην δημοσιότητα την Παρασκευή ο Τούρκος Πρόεδρος Ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης, ότι το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το οποίο φέρει την ονομασία «Κανουνί» θα ξεκινήσει εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο στα τέλη αυτού του έτους ασκώντας παράλληλα κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την υποστήριξη που παρέχει στην Ελλάδα.

Η ανακάλυψη της Τουρκίας

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η χώρα του ανακάλυψε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου, στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, στην «περιοχή αερίου του Σαγγαρίου». Πρόκειται για περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, στα ανοιχτά των τουρκικών παραλίων, όπου τον τελευταίο ένα μήνα διεξήγαγε εργασίες το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ».

Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι στην συγκεκριμένη περιοχή, το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να εντοπιστούν και άλλα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την εγχώρια χρήση του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στην Μαύρη Θάλασσα μέχρι το 2023.

Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι η χώρα του αναμένει παρόμοια ευχάριστα νέα και από την περιοχή της Μεσογείου. Εκεί, το «Κανουνί» θα ξεκινήσει εργασίες στα τέλη αυτού του έτους.

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Σε πρώτες τοποθετήσεις και αναλύσεις, έμπειροι ειδικοί και αναλυτές επισημαίνουν ότι η νέα ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης προορίζεται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση. Σε μια δύσκολη συγκυρία, με την νέα ανακάλυψη η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να εντυπωσιάσει τον μέσο συντηρητικό και εθνικιστή ψηφοφόρο της.

Για την ίδια την Τουρκία, τα 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου είναι ένα σημαντικό απόθεμα ενέργειας που θα δώσει μακροπρόθεσμα νέα ώθηση στην τουρκική οικονομία. Ωστόσο, σε παγκόσμια κλίμακα, η ανακάλυψή είναι περιορισμένης κλίμακας. Οι αναλυτές προσθέτουν σε αυτήν την εκτίμηση ότι λ.χ. για την περίπτωση του Κατάρ οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μικρή αραβική μοναρχία φέρει αποθέματα φυσικού αερίου ύψους 25 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ