ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύπρος-Ισραήλ: Στην Ιερουσαλήμ για Τριμερή με φόντο τα της ανατ. Μεσογείου

Λευκωσία και Τελ Αβίβ συνεχίζουν, στα πλαίσια της 8ης Τριμερούς σε επίπεδο ηγετών με την Ελλάδα, στον δρόμο της στρατηγικής συνεργασίας

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Στην Ιερουσαλήμ μεταβαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για την 8η συνάντηση, στα πλαίσια των Τριμερών Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας, σε επίπεδο αρχηγών-κρατών. Η 8η Τριμερής έρχεται σε ένα πολύ ενδιαφέρον timing αναφορικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή ενώ έρχεται να συνοψίσει το εξαιρετικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις Λευκωσίας-Τελ Αβίβ –μιας στρατηγικής σχέση που εξελίσσεται, δοκιμάζεται και εμπλουτίζεται συνεχώς με αποτύπωμα τόσο στην οικονομία και στην ενέργεια όσο και στον τομέα της ασφάλειας. Ως προς τον τελευταίο μάλιστα τόσο στην Λευκωσία όσο και στο Τελ Αβίβ έχουν τα τελευταία χρόνια μπει γερές βάσεις συνεργασίας, το αποτύπωμα των οποίων κρίνεται από ανθρώπους με γνώση των πραγμάτων ως «απτό και συγκεκριμένο».

Η ατζέντα

Όπως έγινε γνωστό από τις επίσημες αρχές, η ατζέντα των διμερών επαφών Κύπρου-Ισραήλ, στα πλαίσια της Τριμερούς, θα είναι πλούσια, ενώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύει πολυμελής αποστολή προεξέχοντος του υπουργού Άμυνας, κ. Πετρίδη. Στην κυπριακή αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος, o υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος, καθώς κι άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν κατά τις εργασίες της Τριμερούς Συνόδου είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η συνεργασία των τριών χωρών στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας υπό το φως και των αποτελεσμάτων της πρόσφατης COP26, η συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), οι κοινές δράσεις σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, η επέκταση των περιφερειακών μηχανισμών συνεργασίας, θέματα ενέργειας όπως η κατασκευή του αγωγού EastMed, η ηλεκτρική διασύνδεση διαμέσου του EuroAsia Interconnector και έργα περιφερειακής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.

Η μεγάλη εικόνα

Δεν χωρεί αμφιβολία πως οι σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ φαίνεται να πατούν σε γερές βάσεις. Επιπλέον η συνάντηση, σε κορυφαίο επίπεδο, θα είναι και μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για μια εκτενέστερη γνωριμία μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Ναφτάλι Μπένετ –του νέου ΠΘ του Ισραήλ μετά την αλλαγή παραδείγματος, μέσω απανωτών διαδικασιών, στην εξουσία της γειτονικής χώρας. Εξάλλου, οι βάσεις τόσο των σχημάτων τριμερούς διπλωματίας όσο και η εμβάνθυση στις διμερείς σχέσεις Λευκωσίας-Τελ Αβίβ, τέθηκαν επί διακυβέρνησης Νετανιάχου, η απομάκρυνση του οποίου από την εξουσία δεν αλλάζει, επί της ουσίας, το καλό επίπεδο των κυπροισραηλινών σχέσεων.

Ως προς την συνεργασία στον ενεργειακό τομέα ωστόσο παραμένει «αγκάθι» το ζήτημα της κατάληξης σε μια συμφωνία για την συνεκμετάλλευση του τεμαχίου «12», μέρος του οποίου το Ισραήλ διεκδικεί λόγω προβολής των κοιτασμάτων επί του τεμαχίου «Ισάι». Παρά την προ μηνών (Μάρτιος του 2021) συμφωνία επί της αρχής της κ. Πηλείδου με τον Ισραηλινό ομόλογό της Γιούβαλ Στάινιτς, το ζήτημα δεν έχει προχωρήσει λόγω των απανωτών εκλογικών διαδικασιών στο Ισραήλ –σε μια συζήτηση που διαρκεί σχεδόν για μια δεκαετία καθυστερώντας ουσιαστικά την εμπορική εκμετάλλευση της «Αφροδίτης».

Η ασφάλεια και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο –με φόντο και τις ενέργειες της Τουρκίας- θα απασχολήσουν επίσης την Τριμερή. Η Κύπρος κοιτάζει προς την αγορά οπλικών συστημάτων από το Ισραήλ –ιδίως στο κομμάτι των σύγχρονων αντιαρματικών Μέσων ενώ η εγκαθίδρυση συστήματος C4i –με φόντο την Πράσινη Γραμμή- κλείδωσε σε ισραηλινή εταιρεία (Elbit Systems) καταδεικνύοντας το πως η υπερσύγχρονη ισραηλινή βιομηχανία άμυνας ανοίγει ένα πεδίο αναβάθμισης διαφόρων δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φυσικά οι εξελίξεις, στο ρευστό περιβάλλον της περιοχής μετά τις Συμφωνίες του Αβραάμ, παραμένουν ενδιαφέρουσες και για την Λευκωσία αποκτάει ξεχωριστή σημασία αν το Ισραήλ (όπως και η Αίγυπτος) θα προχωρήσουν σε διορθωτικές διπλωματικές κινήσεις ως προς τις διμερείς τους σχέσεις με την Άγκυρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X