ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ε.Ε.: Κυρώσεις αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί εντός μηνός

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ, έκανε λόγο για «απογοήτευση» της Ενωσης για τη συμπεριφορά της Αγκυρας

Kathimerini.gr

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ, όπως είχε συμφωνηθεί στις 13 Ιουλίου, παρουσίασε σήμερα, δεύτερη μέρα του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) στο Βερολίνο, μία κλιμακούμενη λίστα πιθανών κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Άγκυρα αν επιμείνει στις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπορέλ, οι κυρώσεις αυτές περιλαμβάνουν κατ’αρχάς τη διεύρυνση της λίστας ατόμων που έχουν υποστεί νομικές συνέπειες (μάλιστα ο Ύπατος Εκπρόσωπος μίλησε για «πολιτική συναίνεση» για την προσθήκη ατόμων στη λίστα που σχετίζεται με τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ).

Πέραν αυτού, είπε, μπορεί να συμπεριλάβουν περιουσιακά στοιχεία («πλοία», διευκρίνισε) και την απαγόρευση πρόσβασης σε ευρωπαϊκές υποδομές, κεφάλαια και τεχνολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες,αυτό μπορεί να περιλαμβάνει π.χ. απαγόρευση εξαγωγών εξοπλισμού αναγκαίου για σεισμικές έρευνες, αλλά και απαγόρευση δανεισμού από κρατικές τράπεζες της Ε.Ε. στην Τουρκία. Πέρα από τα πιο στοχευμένα αυτά μέτρα, πρόσθεσε, υπάρχει και η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε τομεακό επίπεδο, που θα αφορούν «τους τομείς της τουρκικής οικονομίας που είναι πιο στενά συνδεδεμένοι με την ευρωπαϊκή οικονομία».

Η προθεσμία που τέθηκε είναι η 24η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία έναρξης της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. με αντικείμενο τις σχέσεις με την Τουρκία. Όπως ανέφεραν τόσο ο κ. Μπορέλ όσο και ο οικοδεσπότης του ΣΕΥ, Χάικο Μάας, αν ως τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή και δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαλόγου, η Ε.Ε. θα στραφεί στο μαστίγιο των κυρώσεων. Ο κ. Μπορέλ κάλεσε την Άγκυρα να «σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες» στην περιοχή και είπε πώς η αποκλιμάκωση είναι «βασική προϋπόθεση» για να υπάρξει διάλογος.

«Η Τουρκία πρέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να μη συνεχίσει τις προκλήσεις που τακτικά συμβαίνουν», τόνισε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. «Θέλουμε να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος» μεταξύ των δύο πλευρών, είπε κ. Μάας, αναφέροντας ότι η διαμεσολαβητική προσπάθεια του Βερολίνου «θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθιστούν τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία «κάτι παραπάνω από πολύπλοκές», είπε ο κ. Μάας, μιλώντας για μία κρίση που έχει πάρει «επικίνδυνες» διαστάσεις. Θέματα διεθνούς Δικαίου μεταξύ των δύο πλευρών «πρέπει να διευθετηθούν στα διεθνή δικαστήρια», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν η Ε.Ε. θεωρεί ότι ο διμερής διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας πρέπει να αφορά μόνο την οριοθέτηση οικονομικών ζωνών, όπως επιθυμεί η Ελλάδα, ή και άλλων θεμάτων (όπως επιμένει η Τουρκία), ο κ. Μπορέλ δεν απάντησε ευθέως. Σημείωσε ότι πρέπει να διαχωριστεί σαφώς το ζήτημα των ερευνών και των γεωτρήσεων σε διαφιλονικούμενα ύδατα, που δημιουργεί «πραγματικό κίνδυνο σύρραξης» και των ευρύτερων θεμάτων στην ευρωτουρκική ατζέντα, που είναι «σύνθετα», πολλά «δηλητηριάζουν» τις σχέσεις των δύο πλευρών και πρέπει όλα να συζητηθούν. «Αλλά το πιο επείγον είναι να σταματήσουν οι γεωτρήσεις και η παρουσία τουρκικών πλοίων σε ελληνικά και κυπριακά νερά», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X