ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Διπλωματία

Τριμερής: Κοινές απαντήσεις για την τουρκική προκλητικότητα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης

Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τους ομολόγους του της Ελλάδας και του Ισραήλ, αμέσως μετά το πέρας της Τριμερούς Συνάντησης σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών που έγινε στην Αθήνα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η Τουρκία αποτελεί χώρα εξαίρεση στην περιοχή καθώς με μια σειρά από έκνομες ενέργειες τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής υπονομεύει τις προοπτικές σταθερότητας και ειρήνης. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για την συνέχιση των παράνομων γεωτρήσεων και ερευνών της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και για τις ενέργειες της στο Βαρώσι.

«Οι τουρκικές ενέργειες υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια και δεν βοηθούν τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά και εξεύρεση λύσης στη βάση του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Αναφορικά με την Τριμερή Συνάντηση, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η πραγματοποίηση της, υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας, αποδεικνύει την ισχυρή δέσμευση των τριών χωρών στην ενίσχυση και επέκταση της συνεργασίας τους «στη βάση πάντα του αλληλοσεβασμού, της θετικής προσέγγισης και της στρατηγικής συναντίληψης για τα θετικά που προσφέρει σε διμερές, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο».

Παράλληλα, τόνισε ότι οι λύσεις βρίσκονται μόνο μέσω των συνεργασιών και μιας θετικής ατζέντας για προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας στη βάση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του δικαίου της θάλασσας.

«Η Τριμερής Συνεργασία Κύπρου- Ελλάδα - Ισραήλ αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας» τόνισε και πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις.

Παράλληλα, συνεχάρη τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ για τον ρόλο του στην προώθηση του κοινού οράματος στην περιοχή, μέσω και της εξομάλυνσης των σχέσεων με το Σουδάν, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία. «Η περιοχή μας δεν θα επιστρέψει στον 19ο αιώνα. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό» τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η Τριμερής Συνάντηση γίνεται υπό το βάρος των νέων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας οι οποίες, όπως είπε, δυναμιτίζουν το κλίμα και τις προοπτικές ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Έκανε ειδική αναφορά στις παράνομες δεσμεύσεις της Άγκυρας μέσω των τελευταίων NAVTEX αλλά και την παραβίαση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ μέσω του ανοίγματος του παραλιακού μετώπου στο Βαρώσι αλλά και την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Αντιπροέδρου στην περιοχή.

«Στο επίκεντρο των επαφών που είχα τόσο χθες με τον κ. Λαβρόφ και σήμερα με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και του Ισραήλ συζητήθηκαν οι τρόποι ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας. Το αντίδοτο είναι η ανάπτυξη της πολυμερούς συνεργασίας προς όφελος της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, έκανε λόγο για στενούς δεσμούς και κοινές αξίες που διέπουν την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι οι τρεις χώρες επιδεικνύουν σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και την προώθηση της καλής γειτονίας. Σε αυτό το πλαίσιο χαιρέτισε και τις αποφάσεις εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με το Σουδάν, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε, επίσης, ότι οι συμφωνίες της Ελλάδας με Αίγυπτο και Ιταλία για οριοθέτηση της ΑΟΖ αλλά και με Αλβανία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποτελούν την ελληνική συνεισφορά στην σταθερότητα στην περιοχή. «Έτσι οι σύγχρονες χώρες λύνουν τις διαφορές τους. Είτε μέσω συμφωνίας, είτε μέσω παραπομπής σε δικαιοδοτικό όργανο. Είμαστε περήφανοι γιατί μέσα σε λίγους μήνες λύσαμε άλυτες για μισό αιώνα διαφορές. Οι κινήσεις αυτές αποτελούν λαμπρό παράδειγμα, υπόδειγμα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή», σημείωσε.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις χθεσινές δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ με τις οποίες αναγνώρισε το αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας σε επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. «Κατέρριψε, έτσι, τον υπόγειο μύθο πολλών ετών ότι η Ρωσία αντιτίθεται στο δικαίωμα της χώρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ αποτελούν χώρες εγγυήτριες της ασφάλειας στην περιοχή και υπογράμμισε ότι μέσω της τριμερούς συνεργασίας δημιουργούνται κοινές κατανοήσεις και κοινές απαντήσεις, αλλά και νέες ευκαιρίες στην περιοχή.

«Η στρατηγική σχέση δεν στρέφεται κατά οποιουδήποτε. Είναι μια ανοικτή πρόσκληση σε όλους, υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας», κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.

Τη σημασία της Τριμερούς Συνεργασίας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα και την αμυντική συνεργασία στην περιοχή, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι. Στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργικής, όπως είπε, διπλωματίας στην επίτευξη της ευημερίας και ειρήνης.

«Στη Μέση Ανατολή γινόμαστε μάρτυρες νέων ευκαιριών ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες και διαφορετικούς πολιτισμούς. Η εξομάλυνση των σχέσεών μας με μια σειρά από χώρες αποδεικνύει τη βούληση μας να προχωρήσουμε τη συνεργασία, με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους όλων των χωρών», τόνισε και πρόσθεσε ότι «πνέει ένας καλύτερος άνεμος στη Μέση Ανατολή».

«Ελπίζω κι άλλες χώρες να ακολουθήσουν αυτές τις πρωτοβουλίες με στόχο η Μέση Ανατολή να γίνει όαση ειρήνης» είπε και κάλεσε την παλαιστινιακή Αρχή να εκμεταλλευτεί αυτή την προοπτική.

«Πιστεύω πολύ στη διπλωματία της συνεργασίας και ειδικά σε αυτή την Τριμερή. Πιστεύω ότι έτσι θα προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο σε πολλά επίπεδα συνεργασίας στην περιοχή. Με βάση τον κοινό σεβασμό στο διεθνές δίκαιο αλλά και τον αλληλοσεβασμό ανάμεσα στις χώρες μας», κατέληξε ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ