ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ν. Δένδιας στην «Κ»: Τα ζητήματα δεν κρύβονται κάτω από χαλί

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, μιλάει στην «Κ» για πρώτη φορά μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η σταδιακή βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση επισημαίνει στην «Κ» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος ∆ένδιας, στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί αμέσως μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. Ο κ. ∆ένδιας υπογραμμίζει ότι «δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη και προσέγγιση». Ωστόσο, επισημαίνει ότι η συνάντηση, παρά τη δημόσια αντιπαράθεση, μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη πράξη σταδιακής βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία. Μάλιστα, αναφέρει ότι ο ίδιος και ο κ. Τσαβούσογλου θα επιδιώξουν να συναντηθούν ξανά στην Αθήνα, προκειμένου να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν τις συνθήκες και για μια συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. ∆ένδιας κάνει αναφορά και στη θετική ατζέντα, τα σημαντικά οικονομικά σημεία της οποίας έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης. ∆εν θεωρεί ότι υπάρχει σκλήρυνση της τουρκικής θέσης στα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, ωστόσο παρατηρεί ότι υφίσταται «παγίωση θέσεων που εκφεύγουν της διεθνούς νομιμότητας», γεγονός το οποίο κάνει την προοπτική επίλυσης των διαφορών ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη.

Ως προς τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που συζητείται μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον, ο κ. ∆ένδιας εκτιμά ότι η υπογραφή της θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα. Επισημαίνει ότι, πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες, έχει σημασία η στρατηγική διάσταση της σχέσης με τις ΗΠΑ.

– Η δημόσια σύγκρουση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντανακλούσε και το περιεχόμενο των κατ’ ιδίαν συζητήσεων;

– Υπήρξε όντως διαφοροποίηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, τον φίλο μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρά το πολύ καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί κατά τις συνομιλίες μου. Κάθε πλευρά εξέφρασε τις θέσεις της, τόσο κατά τις συζητήσεις όσο και δημοσίως. Στο πλαίσιο αυτό ανέπτυξα τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, οι οποίες είναι εξάλλου γνωστές. Ήταν εμφανές ότι δεν υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά ζητήματα. Όμως, και θέλω να το υπογραμμίσω αυτό, σκοπός της επίσκεψης στην Άγκυρα, η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών από το 2015, ήταν να αναζητηθούν προοπτικές για μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει, σε πρώτη φάση, ένα κλίμα αποκλιμάκωσης, όχι συμφωνία. Ευελπιστούμε ότι με την προσέγγιση αυτή, σταδιακά θα υπάρξει μια σημαντική βελτίωση των διμερών σχέσεων. Προς το συμφέρον των δύο γειτονικών χωρών. Και των δύο λαών, που εξάλλου τους συνδέουν πολλά.

Πάγια επιδίωξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η βελτίωση τόσο των διμερών σχέσεων όσο και των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας. Έτσι υποβάλαμε συγκεκριμένες προτάσεις σε μία σειρά από σημαντικούς τομείς. Όπως της οικονομίας, του εμπορίου, των μεταφορών, της ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της συνεργασίας και με τη Βουλγαρία, στις τηλεπικοινωνίες και ούτω καθεξής. Παράλληλα, προτείναμε τη σύγκληση των σχετικών ομάδων εργασίας, ορισμένες από τις οποίες έχουν να συνέλθουν εδώ και χρόνια. Και θα ήθελα να επισημάνω ότι η πρωτοβουλία αυτή βρήκε άμεση ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά, η οποία υπέβαλε και αυτή τις δικές της προτάσεις, δημιουργώντας ένα σαφές πλαίσιο στο οποίο μπορούμε να συζητήσουμε εποικοδομητικά. Και θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω ότι το κλίμα στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο κ. Ερντογάν ήταν θετικό. Θα συγκρατήσω επίσης τη συμβολική σημασία που αποδίδουμε στο γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος έκανε δεκτό τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών. Από πλευράς μας, όπως ήταν αναμενόμενο, επανέλαβα την προσήλωσή μας στο ∆ιεθνές ∆ίκαιο και στις ευρωπαϊκές αξίες. Στο πνεύμα αυτό, και παρά τη δημόσια προβολή που δόθηκε στη συνάντηση, θέλω να πιστεύω ότι, όπως είπα, η επίσκεψη αυτή μπορεί να αποτελέσει την πρώτη πράξη σταδιακής βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία. ∆εν θα είναι εύκολη υπόθεση. Για την επίτευξη του στόχου αυτού πρέπει να δουλέψουμε από κοινού. Και δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη και προσέγγιση. Αλλά πρέπει να καταβάλουμε τις απαραίτητες προσπάθειες. Για τον λόγο αυτό θα συνεχιστούν οι επαφές μας σε πολιτικό επίπεδο. Προσκάλεσα τον Τούρκο ομόλογό μου, τον φίλο μου Μεβλούτ, να επισκεφθεί την Αθήνα σε μια ημερομηνία που θα καθορίσουμε από κοινού. Και η συνάντηση αυτή μπορεί να συνεισφέρει στην προετοιμασία μιας συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου κ. Ερντογάν.

Διαβάστε τη συνέντευξη στον Βασίλη Νέδο στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ