ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ναυαγεί η αγορά των γαλλικών φρεγατών

Παρά τη δεδομένη επιθυμία στήριξης της γαλλικής βιομηχανίας όπλων από το Παρίσι, κατέστη σαφές ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης δεν πρόκειται να επηρεάσει τις διμερείς σχέσει

Kathimerini.gr

ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

«Τίτλοι τέλους» στις συζητήσεις για την προμήθεια των φρεγατών τύπου Belh@rra μπήκαν κατά τη συνάντηση που είχαν το περασμένο Σάββατο, στο περιθώριο της δραματικής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Παρά τη δεδομένη επιθυμία στήριξης της γαλλικής βιομηχανίας όπλων από το Παρίσι, κατέστη σαφές ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης δεν πρόκειται να επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις, ούτε θα μεταβάλει την τακτική πλήρους στήριξης της Αθήνας από τον κ. Μακρόν έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μακρόν κατά τη συνάντησή του την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη καταδίκασε τις «αναθεωρητικές» βλέψεις της Αγκυρας στη Μεσόγειο και αναφέρθηκε στην ανάγκη επιβολής κυρώσεων, ενώ προέβη και σε σχετική ανάρτηση στα ελληνικά.

Η απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην προμήθεια εδράζεται σε δύο λόγους: Πρώτον, το κόστος για την αγορά είχε φθάσει τα 3 δισ. ευρώ. Με δεδομένα τα στενά περιθώρια του προϋπολογισμού εκτιμήθηκε ότι το κονδύλι ήταν υψηλό. Δεύτερον, ο χρόνος παράδοσης είχε προσδιοριστεί για το 2025. Ομως, με δεδομένη την κλιμακούμενη τουρκική απειλή, η Αθήνα εκτιμά πως απαιτούνται προμήθειες και κινήσεις αναβάθμισης αμυντικού υλικού που θα είναι «άμεσης απόδοσης» τόσο για το ναυτικό όσο και για την αεροπορία. Μάλιστα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, διερευνάται κατά πόσον είναι εφικτό ορισμένες εξ αυτών να γίνουν από τη γαλλική αγορά.

Οι αποφάσεις που αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα αφορούν αρχικά την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, μάλιστα ενδεχομένως και με περισσότερα από 160 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί ώς τώρα από τη Βουλή. Σε αυτή την περίπτωση δεν προχωρά μερική, αλλά συνολική αναβάθμιση των φρεγατών. Περίπου 250 εκατ. ευρώ έχουν προγραμματισθεί για την απόκτηση τεσσάρων αμερικανικής κατασκευής ελικοπτέρων για το Π.Ν. τύπου MH-60R. Στον ετήσιο προϋπολογισμό έχουν υπολογισθεί και περίπου 250 εκατ. ευρώ για τη υποστήριξη των F-16 μέσω FMS και περίπου ακόμη 60 εκατ. ευρώ για όπλα των μαχητικών. Προχωρά, επίσης, η υποστήριξη των γαλλικών μαχητικών Μιράζ-2000. Η διακοπή των διαπραγματεύσεων για τις Belh@rra δεν σημαίνει ότι το Π.Ν. σταματά να έχει ανάγκη για ανανεωμένο στόλο, κάτι που εκ των πραγμάτων ανοίγει διαύλους διαπραγματεύσεων με άλλες πλευρές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X