ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα NAVTEX της Τουρκίας για το «Ορούτς Ρέις»

Χθες, καταγράφηκε σειρά παραβιάσεων με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο Αιγαίο

Του Βασίλη Νέδου

Υπόμνηση ότι το «Ορούτς Ρέις» παραμένει στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατ. Μεσογείου αποτελεί η χθεσινή NAVTEX από τον Σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας Αττάλειας (1172/21), με την οποία παρατείνονται έως τις 31 Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους οι έρευνες σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται ανάμεσα στη νότια Τουρκία και στα Κατεχόμενα. Πρόκειται για μια περιοχή εντός της οποίας –με κάποιες διακοπές και ορισμένες φορές ελαφρώς δυτικότερα– το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» διεξήγαγε έρευνες κατά τους προηγούμενους σχεδόν δυόμισι μήνες.

Η ανανέωση ερευνών σε αυτή την περιοχή που βρίσκεται κατά κύριο λόγο εντός τουρκικών θαλάσσιων ζωνών γίνεται αντιληπτή από έμπειρους παρατηρητές ως κοινοποίηση παρουσίας της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή, υπό το φως της επικείμενης επανάληψης γεωτρητικών δραστηριοτήτων αρκετά νοτιότερα, εντός της οριοθετημένης κυπριακής υφαλοκρηπίδας, στο οικόπεδο 10 (Exxon Mobil/Qatar Energy), αλλά και της απόφασης της Λευκωσίας να παραχωρήσει και το οικόπεδο 5 στο συγκεκριμένο κονσόρτσιουμ. Χθες, καταγράφηκε σειρά παραβιάσεων με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο Αιγαίο. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 22 παραβιάσεις, τέσσερις εκ των οποίων κατέληξαν σε εικονικές αερομαχίες κατά τη διαδικασία των αναχαιτίσεων. Εκ των 22 παραβιάσεων, οι 10 πραγματοποιήθηκαν από UAV.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ελληνική ικανοποίηση για τη διακομματική υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την Ελληνοαμερικανική Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση. Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι ο νέος νόμος προβλέπει: «Πρώτον, τα ποσά του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινήτρων των ΗΠΑ να διατεθούν στον μέγιστο βαθμό για την Ελλάδα προκειμένου να καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες. Δεύτερον, χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικού υλικού. Τρίτον, εξουσιοδότηση του προέδρου των ΗΠΑ να επισπεύσει την παράδοση οποιωνδήποτε μελλοντικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα. Τέταρτον, χρηματοδότηση για την παροχή εκπαίδευσης για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Και, πέμπτον, τη σύσταση διακοινοβουλευτικής ομάδας, στο πλαίσιο 3+1, Κύπρου, Ελλάδος, Ισραήλ και ΗΠΑ, ώστε να υπάρξει εμβάθυνση της σχέσης αυτής και με κοινοβουλευτικό βραχίονα, στον οποίο θα μετέχουν 6 γερουσιαστές από τις ΗΠΑ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X