ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων μετά τo αδιέξοδο

Ποικίλες οι αντιδράσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες να διαμηνύει μέσω Twitter ότι «δεν τα παρατά» και να εξαγγέλλει ότι θα συγκαλέσει νέα άτυπη συνάντηση σε περίοδο 2-3 μηνών, ολοκλήρωθηκε η άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης έκανε λόγο για επιτυχή διαχείριση από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ αλά και της ε/κ πλευράς ενώ ζήτησε να αποφευχθούν οποιαδήποτε νέα τετελεσμένα, σημειώνοντας ότι «ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων είτε επί του εδάφους είτε επί της θαλάσσης θα είναι αιτία μη συμμετοχής σε ανάλογες προσπάθειες του ΓΓ, όχι εξαιτίας του ΓΓ αλλά εξαιτίας των συμπεριφορών της Τουρκίας».

Την ίδια ώρα, ποικίλες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων με την πλειοψηφία να εκφράζει απογοήτευση για τα αποτελέσματα. 

ΑΚΕΛ: Διαμορφώνει πρόταση προς ΠτΔ μετά το αποτέλεσμα της Γενεύης

Το ΑΚΕΛ διαμορφώνει πρόταση την οποία θα δώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πως πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά το αποτέλεσμα της άτυπης διάσκεψης της Γενεύης, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού. Αν και είπε πως θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι έχει διατηρηθεί ζωντανή η διαδικασία, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του και τόνισε πως με την επιστροφή στην Κύπρο πρέπει όλοι να προβληματιστούν σοβαρά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε ότι ερχόμενοι στη Γενεύη οι προσδοκίες ήταν χαμηλές λόγω των απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας για λύση δύο κρατών ή λύση συνομοσπονδίας ή αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας.

«Θέλω να χαιρετίσω τη στάση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο οποίος ξεκαθάρισε σε μερικές περιπτώσεις ότι οι όροι εντολής που έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν του επιτρέπουν να συζητήσει οτιδήποτε άλλο εκτός από λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αυτή η ξεκάθαρη στάση του ΓΓ του ΟΗΕ συνιστά απάντηση σε όλους εκείνους οι οποίοι είτε δημόσια, είτε πίσω από κλειστές πόρτες κάποιοι, άφηναν να αιωρείται το ενδεχόμενο αποδοχής από μέρους του των απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχει διατηρηθεί ζωντανή η διαδικασία, είπε όμως ότι έχουμε απογοητευτεί γιατί το Κυπριακό δεν οδηγήθηκε πιο κοντά στη λύση, η κατοχή συνεχίζεται, οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν και επικρέμεται πάνω από το κεφάλι μας το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα.

«Κατά την άποψή μας επιστρέφοντας στην Κύπρο πρέπει, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και τα πολιτικά κόμματα, να προβληματιστούμε παρά πολύ σοβαρά για το πως πρώτα και κύρια αντιμετωπίζεται νέα προσπάθεια για νέα τετελεσμένα, είτε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, είτε στο Βαρώσι και την ίδια στιγμή να προβληματιστούμε για το τι πρέπει να γίνει για να ανοίξει ο δρόμος για λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», ανέφερε.

Κατά τον ΓΓ του ΑΚΕΛ από μόνη της η σύγκληση μιας δεύτερης άτυπης διάσκεψης δεν πρόκειται να επιλύσει κανένα ζήτημα «και νομίζω δεν εξυπηρετεί σε τίποτε να πάμε μετά από μερικούς μήνες σε μια άτυπη διάσκεψη στην οποία θα επαναληφθεί ένα σκηνικό παρόμοιο με αυτό που βιώσαμε τις τελευταίες μέρες στη Γενεύη».

«Εμείς ως ΑΚΕΛ θα προβληματιστούμε πολύ σοβαρά για τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί και θα διαμορφώσουμε άποψη, πρόταση την οποία θα δώσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πως πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση όπως διαμορφώνεται», ανέφερε.

Αβέρωφ: Το παράθυρο ελπίδας παραμένει

Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε ότι «το παράθυρο ελπίδας παραμένει».

Αυτούσια η ανάρτηση του:

Ν. Παπαδόπουλος: Απογοητευτικά τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της Πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης, είναι, δυστυχώς, ιδιαίτερα απογοητευτικά, αναφέρει σε δήλωση του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Αυτούσια η δήλωση:

Είχαμε προειδοποιήσει ότι η σύγκληση αυτής της πενταμερούς διάσκεψης , χωρίς τη διασφάλιση των σωστών προϋποθέσεων και χωρίς επιβεβαίωση της βάσης των διαπραγματεύσεων, θα οδηγούσε σε επικίνδυνες εξελίξεις.
Δυστυχώς δικαιώθηκαν αυτές οι ανησυχίες και αυτές οι εκτιμήσεις μας.

Η Τουρκία ξεπέρασε τον εαυτό της σε προκλητικότητα και αδιαλλαξία. Η στάση της ήταν απαράδεκτη και καταδικαστέα. Οφείλουμε όμως να διαπιστώσουμε τα ακόλουθα :

Πρώτο. Ενόψει αυτών των εξελίξεων, η Τουρκία θα καταφέρει να ξεπεράσει αλώβητη το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα πάρει την αυξημένη της χρηματοδότηση.

Δεύτερο. Δυστυχώ πλέον η Τουρκία έχει κατοχυρώσει το δικαίωμα να θέτει την λύση των δύο κρατών, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να προβληματίζονται άλλοι, πως θα «τετραγωνίσουν τον κύκλο».

Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για τις ευθύνες όλων εκείνων που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο.

Είναι η ώρα να συνειδητοποιήσουν όλοι, την ανάγκη πρόκλησης κόστους στην Τουρκία, καθώς αυτός είναι ο μόνος δρόμος να αποφύγουμε νέες δυσάρεστες εξελίξεις.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών: Οι απαράδεκτες διχοτομικές απαιτήσεις της Τουρκίας έγιναν «κεκτημένο» των διαπραγματεύσεων;

Καμία καταδίκη από γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες για την απαράδεκτη απαίτηση της Τουρκίας και του κατοχικού ηγέτη, για την πρόταση του δεύτερου για λύση δυο κρατών στο Κυπριακό και κυριαρχική ισότητα.

Η σιωπή του κυρίου Γκουτέρες όσον αφορά τη συγκεκριμένη πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι απαράδεκτη. Την ίδια ώρα η αναφορά του πως τάχα δεν βρέθηκε αρκετό κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε σε επανέναρξη των συνομιλιών, αποδεικνύει ότι είναι ένας «αδιόρθωτος ισορροπιστής». Πώς είναι δυνατόν να αναμένει να βρει κοινό έδαφος όταν το καταβρόχθισε όλο η αδιαλλαξία της Τουρκίας;

Οι διαρκείς παράνομες έρευνες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, το πικ νικ του κατοχικού ηγέτη και του Ερντογάν στην Αμμόχωστο, το προκλητικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, οι συνεχείς προκλήσεις στη Δένεια και η – από καιρό – εισήγηση των κατεχομένων για λύση δυο κρατών, δεν άφησαν και πολλά περιθώρια κοινού εδάφους. Αυτά όλα δεν τα είδε ο κ. Γκουντέρες;

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έπρεπε να ζητήσει να ξεκαθαρίσει η βάση των συνομιλιών, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού που να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ένα ανεξάρτητο κράτος, χωρίς ξένους στρατούς, βάσεις, εγγυήσεις και με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών.

Από την άλλη η απουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από τη Γενεύη, δυσχέραινε περισσότερο την όλη ατμόσφαιρα. Δεν πρέπει να αφήσουμε να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο ξανά

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τονίζουμε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η προβολή της απαράδεκτης εισήγησης της Τουρκίας για δύο κράτη να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για αποδοχή της όποιας υποχώρησης στις παραπάνω βασικές θέσεις.

ΔHΠΑ-«Να παραμείνουμε ενωμένοι και ομόθυμοι»

«Το αποτέλεσμα της πενταμερούς διάσκεψης, σήμερα στη Γενεύη επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις εκείνες που συνηγορούσαν για χαμηλές προσδοκίες λόγω των τουρκικών αξιώσεων.Η άκαμπτη στάση και οι μαξιμαλιστικές επιδιώξεις της Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα δεν επέτρεψαν να κάνουμε κανένα βήμα προς τα εμπρός.Βέβαια, είναι θετικό το γεγονός πως οι θέσεις της Τουρκίας για λύση δυο κρατών, δεν βρήκαν ανταπόκριση τόσο από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που ίσως οδηγήσει την τουρκική πλευρά σε μεταβολή της στάσης της.Η αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών στην παρούσα φάση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάσει την δική μας πλευρά. Αντίθετα, τώρα είναι η ώρα που η δική μας πλευρά θα πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα για ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για τα όσα διαδραματίσθηκαν στη Γενεύη, εμμένοντας παράλληλα σθεναρά στις θέσεις αρχών και στο καθορισμένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.Μόνο έτσι θα εκθέσουμε την Άγκυρα και τους σχεδιασμούς της έναντι της Κύπρου. Και μόνο με αυτό τον τρόπο θα υποχρεωθεί η Τουρκία να επανέλθει στη συμφωνημένη βάση επίλυσης του κυπριακού που δεν είναι άλλη από τη λύση ΔΔΟ, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ καθ’ όλη την διάρκεια της Πενταμερούς Διάσκεψης υπήρξε δημιουργική και υποβοηθητική στο έργο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οφείλουμε να χαιρετίσουμε το θετικό πνεύμα και την ενότητα που υπήρξε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.Αυτό είναι ουσιαστικά και το βασικό ζητούμενο για την αμέσως επόμενη περίοδο. Να παραμείνουμε ενωμένοι και ομόθυμοι, με εθνική συνεννόηση να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.Δεν είναι η ώρα για διαφορετικές θεωρήσεις ή άλλες ευφάνταστες ιδέες.Οποιαδήποτε συζήτηση εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών από τον οποιονδήποτε, θα συνιστούσε εθνική αυτοχειρία».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ