ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι αριθμοί πίσω από τη σχέση Γερμανίας-Τουρκίας

Είναι σαφές πως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ήταν άκρως επιφυλακτική έως τώρα στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία

Kathimerini.gr

Η Γερμανία δεν τηρεί ουδέτερη στάση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα διστάσει να δείξει το «μαστίγιο» στην Τουρκία. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει τα τελευταία 24ωρα το Βερολίνο. Ωστόσο είναι σαφές πως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ήταν άκρως επιφυλακτική έως τώρα στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία, παρά τις άκρως προκλητικές δηλώσεις και κινήσεις της Άγκυρας. Είναι επίσης γνωστό ότι μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών δεν υπάρχει άλλος που να ακούει και να υπολογίζει περισσότερο ο Ταγίπ Ερντογάν από την καγκελάριο Μέρκελ. Και αυτό έχει να κάνει με την ξεχωριστή σχέση που μοιράζονται οι δύο χώρες σε πολλαπλά επίπεδα και τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς τους.

Σήμερα ζουν στη Γερμανία περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής και η επιρροή, που ασκεί σε αυτούς η Άγκυρα είναι ένας παράγοντας, που δεν μπορεί να αγνοήσει και συχνά προβληματίζει το Βερολίνο. Σε γερμανικό έδαφος συναντά επίσης κανείς 80.000 τουρκο-γερμανικές επιχειρήσεις, που απασχολούν 500.000 εργαζομένους σε 50 διαφορετικούς κλάδους και εμφανίζουν ετήσιο τζίρο 52 δισ. ευρώ. Το 2019 περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Τουρκία, ενώ ισχυρή είναι και η παρουσία γερμανικών επιχειρήσεων στη γειτονική χώρα. Υπολογίζεται ότι περίπου 7.000 γερμανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε τουρκικό έδαφος, επενδύοντας πάνω από 13 δισ. σε παραγωγή και υπηρεσίες. Ξεχωρίζουν οι κολοσσοί Volkswagen, Siemens και BASF.

H Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Τουρκία και ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της. Το διμερές εμπόριο πέρυσι ανήλθε στα 35,4 δισ. ευρώ, με την Γερμανία να εμφανίζει πλεόνασμα σχεδόν 4 δισ. ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την προσφυγική κρίση του 2015 αλλά και την συνεχή ολίσθηση του Ερντογάν στον αυταρχισμό οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν περάσει από σαράντα κύματα και η εικόνα της Τουρκίας ως εταίρου στη γερμανική κοινή γνώμη έχει φθαρεί σημαντικά. Κάθε φορά όμως που τέντωνε επικίνδυνα το σχοινί, υπήρχαν προσπάθειες επαναπροσέγγισης. Όπως όμως σχολίαζε και σε παλαιότερη ανάλυση το Brookings Institute στα γερμανικά η λέξη «Τeilnehmer» (εταίρος) έχει αυστηρά οικονομική έννοια και δεν προϋποθέτει αισθήματα φιλίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X