ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προσωπική υπόθεση Μέρκελ η αποφυγή σύγκρουσης

«Είναι σαφές ότι η Γερμανία έχει αναλάβει έναν περιοριστικό ρόλο», ανέλυσε ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ

Του Βασίλη Νέδου

Τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το Βερολίνο τη διαμεσολάβησή του, προκειμένου να εκκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις Αθήνας και Αγκυρας, ανέλυσε χθες ενώπιον της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ.

Επισήμανε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ έχει αναγάγει σε προσωπική υπόθεση την αποφυγή της σύγκρουσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ενώ υπεραμύνθηκε της πιο ουδέτερης στάσης που τηρεί το Βερολίνο έναντι της Αγκυρας στην παρούσα φάση.

O ρόλος

«Είναι σαφές ότι η Γερμανία έχει αναλάβει έναν περιοριστικό ρόλο. Δεν μπορούμε, δηλαδή, με τη μέγιστη δυνατή σκληρότητα να απευθυνθούμε έναντι της Τουρκίας, γιατί αν το πράξουμε αυτό, θα καταστρέψουμε τις δυνατότητές μας να διαμεσολαβήσουμε. Το ερώτημα είναι πώς θα πείσουμε την Τουρκία. Νομίζω ότι η σωστή απάντηση είναι με μαστίγιο και καρότο. Θέλω να το τονίσω, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόκειται σύντομα να δείξει το μαστίγιο», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ράιχελ.

Αναφερόμενος στον ρόλο της κ. Μέρκελ, είπε πως «η καγκελάριος και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν διεξοδικά αναλύσει το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία. Η καγκελάριος θεωρεί ότι είναι προσωπική της υπόθεση να αποφευχθεί η στρατιωτική σύγκρουση, να υπάρξει αποκλιμάκωση και ειρηνική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η καγκελάριος έχει σημειώσει μέχρι τώρα κάποια επιτυχία. Το ερευνητικό σκάφος "Ορούτς Ρέις", το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αποσύρθηκε από το Καστελλόριζο και, αν τα καταφέρουμε, πολύ σύντομα θα περάσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η έναρξη των αποκαλούμενων διερευνητικών επαφών».

Λιγότερα όπλα

Ο γερμανός πρέσβης κ. Ράιχελ ερωτήθηκε για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, η οποία απειλεί να τα χρησιμοποιήσει εναντίον μιας χώρας της Ευρωπαϊκής ενωσης, όπως η Ελλάδα.

Επ’ αυτού ο κ. Ράιχελ απάντησε ότι «η Γερμανία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα πίστευε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την πώληση όπλων σε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία. Ομως επειδή υπάρχουν δυσκολίες με την Τουρκία, εμείς χορηγούμε πολύ λιγότερα όπλα σε σχέση με το παρελθόν».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X