ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε κλοιό ασκήσεων η Αν. Μεσόγειος από την Κρήτη έως την Κύπρο

Με συμμετοχή αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων Κύπρου - Ελλάδας - Γαλλίας και άλλων χωρών

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε μια κρίσιμη καμπή βρίσκεται η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία εν μέσω συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων, αεροπορικών και ναυτικών, από την Κρήτη έως και τα δυτικά της Κύπρου. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι η εικόνα που θα παρουσιάζει η περιοχή έως και το τέλος της εβδομάδας.

Με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να συνεχίζει τις έκνομες ενέργειές του, εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε εξέλιξη ή σε φάση έναρξης βρίσκεται αριθμός στρατιωτικών ασκήσεων χωρών της Ελλάδας της Κύπρου της Γαλλίας της Ιταλίας αλλά και των Ηνωμένων Πολιτείων. Επίκεντρο των στρατιωτικών ασκήσεων είναι η περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και την Κύπρο, όπου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα συνεχίζει μέχρι τις 27 Αυγούστου, σύμφωνα με την τουρκική navtex, τις παράνομες έρευνές του. Στο πάζλ των ασκήσεων θα πρέπει να προστεθεί και η πιθανή συνεργασία ελληνικών και αιγυπτιακών δυνάμεων, κάτι που θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες, καθώς και η κοινή δραστηριότητα μαχητικών της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας με των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

«Eυνομία»

Από την Τετάρτη 26 Αυγούστου έως και τις 28 Αυγούστου, η αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο θα είναι το επίκεντρο δράσης αεροπορικών δυνάμεων Γαλλίας και Ελλάδας, οι οποίες θα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία με την επωνυμία «Ευνομία». Πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν η Κύπρος, η Ελλάδα , η Γαλλία και η Ιταλία και έχει ως στόχο την κοινή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Σκοπός της τετραμερούς πρωτοβουλίας η «ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και η εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας». Στο πνεύμα αυτό τα τέσσερα κράτη μέλη της Ε.Ε. αποφάσισαν την «ενίσχυση της κοινής ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας, στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα από την Τετραμερή Πρωτοβουλία.

Η Πρωτοβουλία αποτελεί απτή απόδειξη της κοινής αντίληψης και προσήλωσης στους Κανόνες Δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης. Όπως αναφέρεται ρητά, τα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη της Μεσογείου επιθυμούν να συνεισφέρουν με σκοπό μια ενισχυμένη, συλλογική, ναυτική παρουσία, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, στο διάλογο και στη συνεργασία. Προτεραιότητα δίδεται στα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση στην περιοχή.

Αεροπορική βάση

Από την Τρίτη ξεκίνησαν οι διαδοχικές αφίξεις πολεμικών αεροσκαφών που θα λάβουν μέρος στις κοινές δραστηριότητες, που σχεδιάστηκαν από τα Υπουργεία Άμυνας και τα Στρατιωτικά Επιτελεία των 4 χωρών και θα έχουν ως αντικείμενο μεγάλο φάσμα ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων αλλά και αντικείμενα Έρευνας και Διάσωσης σε περιοχές δυτικά της Πάφου. Από την αεροπορική βάση της Πάφου τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιούν διαδοχικές εξόδους, 3 γαλλικά μαχητικά Rafael καθώς και 3 ελληνικά F-16. Για τις επόμενες μέρες η αεροπορική βάση της Πάφου θα καταστεί το επιχειρησιακό κέντρο των στρατιωτικών δραστηριοτήτων ευρείας κλίμακας, για σκοπούς ασκήσεων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Στην άσκηση θα λάβουν μέρος ναυτικές δυνάμεις της Γαλλίας ανάμεσά τους και η φρεγάτα Lafayette η οποία βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή, πολεμικά πλοία της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Η άσκηση

Για προφανείς λόγους η πραγματοποίηση της άσκησης, από κυπριακής πλευράς, κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι και παραμονές έναρξής της. Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, η αεροναυτική άσκηση δεν είναι άσχετη με την άσκηση των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων που ανακοινώθηκε σε περιοχή μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και νότια του Καστελόριζου, με το ανατολικό σημείο της δεσμευμένης περιοχής να εφάπτεται με το «τριεθνές» σημείο της κυπριακής και αιγυπτιακής ΑΟΖ, δυτικά της Κύπρου.

Η συμμετοχή της Ε.Φ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Φρουρά θα συμμετέχει στην άσκηση με ναυτικά και αεροπορικά μέσα της Ε.Φ. καθώς και με την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής της ομπρέλας. Όπως αφήνεται να διαρρεύσει, τα αντιαεροπορικά μέσα της Ε.Φ. θα δοκιμασθούν σε πραγματικές συνθήκες, κάτι που μέχρι σήμερα έχει συμβεί μόνο σε ασκήσεις με μαχητικά του Ισραήλ.

Ελλάδα – ΗΠΑ

Νοτίως της Κρήτης πραγματοποιήθηκε κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ. Στην άσκηση συμμετείχαν η φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ, υποβρύχιο Τύπου 214 και έξι αεροσκάφη F – 16, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ το αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL καθώς και ελικόπτερα των Πολεμικών Ναυτικών των δύο χωρών.

Στη Σούδα τέσσερα F-16 των ΗΑΕ

Όσο θα εξελίσσονται το επόμενο 48ωρο οι ελληνικές αεροναυτικές ασκήσεις, στην 115 ΠΜ στη Σούδα θα ζεσταίνονται και οι μηχανές των τεσσάρων F-16 που απέστειλαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) στην Κρήτη, για ασκήσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι ασκήσεις με τα ΗΑΕ έχουν προγραμματιστεί για αργότερα. Ενδεικτικό της βούλησης των ΗΑΕ να αποκτήσουν πρόσβαση στη Σούδα είναι ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος ζήτησε την παρουσία δύο μαχητικών από τον ομόλογό του των ΗΑΕ και εκείνος έστειλε τέσσερα.

ΕΝΤΥΠΗ ΈΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΟΖ  |  Μαξίμου  |  ΗΠΑ  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X