ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στεφάνου: Το διαπραγματευτικό κενό δίνει χώρο για μεθοδεύσεις στην Τουρκία

Στο τελευταίο ψήφισμα αποφύγαμε τα χειρότερα από μεθοδεύσεις, που έγιναν σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

ΚΥΠΕ

Από τη στιγμή που το διαπραγματευτικό κενό και το αδιέξοδο συνεχίζει να υπάρχει στο Κυπριακό, τότε αυτή η κατάσταση δίνει χώρο, για τη συνέχιση των μεθοδεύσεων σε σχέση με τη βάση λύσης του Κυπριακού, αλλά και σε σχέση με τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την συγκυρία και το διαπραγματευτικό κενό για να παγιώσει την διχοτόμηση στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε στα γραφεί του κόμματος με τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο, Στάνισλαβ Οσάτσι, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «στο τελευταίο ψήφισμα αποφύγαμε τα χειρότερα από μεθοδεύσεις, που έγιναν σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού».

Σημείωσε ικανοποίηση για το γεγονός, ωστόσο, πρόσθεσε πως «από τη στιγμή που το διαπραγματευτικό κενό και το αδιέξοδο συνεχίζει να υπάρχει, τότε αυτή η κατάσταση δίνει και χώρο για τη συνέχιση των μεθοδεύσεων σε σχέση με τη βάση λύσης του Κυπριακού, αλλά και σε σχέση με τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την συγκυρία και το διαπραγματευτικό κενό για να παγιώσει την διχοτόμηση στην Κύπρο».

Ανέφερε ότι «όπως είναι τα πράγματα μέχρι σήμερα δεν διαφαίνεται προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από τη στιγμή που η Τουρκία επιμένει στην αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας, ως προϋπόθεση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», συμπληρώνοντας πως «από τη άλλη σημειώνουμε με δυσαρέσκεια το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αναλαμβάνει καμιά συγκεκριμένη πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, με τρόπο που να γίνεται πρώτα από όλα πειστικός, σε σχέση με την βούληση του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά».

Είναι γεγονός, είπε ο κ. Στεφάνου, «ότι έχουμε έλλειμμα αξιοπιστίας ως ε/κ πλευρά είναι κάτι που σημειώνουν και στενοί συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η επιμονή σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που δεν καταγράφονται καν στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, απλά συντηρεί την κατάσταση του διαπραγματευτικού κενού, που βολεύει την Τουρκία και όλους όσοι θέλουν να μεθοδεύσουν τη διχοτόμηση στην Κύπρο».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, κάλεσε εκ νέου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση που λένε τα Ηνωμένα Έθνη, εξηγώντας ότι πρέπει «να γίνει πειστικός σε σχέση με τη θέση του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν, επαναφέροντας πίσω συγκλίσεις, τις οποίες ο ίδιος απέσυρε και πρωτίστως για την πολιτική ισότητα».

Επίσης, είπε πως ο ΠτΔ «θα πρέπει να απαντήσει θετικά σε αυτό που λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ, για μετατροπή των υδρογονανθράκων σε καταλύτη για λύση», σημειώνοντας πως το ΑΚΕΛ έχει δώσει πρόταση σχετική από τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Μία πρόταση που κατά την άποψη μας μπορεί να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση που λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ, χωρίς να υπερβαίνουμε τις κόκκινες μας γραμμές. Η επιμονή του Προέδρου πως ότι είχε να κάνει το έκανε, απλά, δίνει την δυνατότητα στην Τουρκία να κάνει παιχνίδια στο Κυπριακό και την ίδια ώρα αφήνει και χώρο σε όλους αυτούς που μεθοδεύουν διάφορες ιδέες να τις βάλουν στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, δημιουργώντας κενά δαιμόνια», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Επιπλέον, ανέφερε πως «ανεξαρτήτως της αρνητικής και προκλητικής στάσης της Τουρκίας ο Πρόεδρος πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει ρόλο να διαδραματίσει και θα πρέπει να τον διαδραματίσει στην κατεύθυνση που λένε τα Ηνωμένα Έθνη».

Συνάντηση με Ρώσο Πρέσβη

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο, Στάνισλαβ Οσάτσι, ο κ. Στεφάνου είπε: «με επισκέφθηκε ο κ. Οσάτσι για να με συγχαρεί για την εκλογή μου στην Γενική Γραμματεία του κόμματος και με την ευκαιρία της συνάντησης συζητήσαμε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, δεδομένου και το ρόλου που διαδραματίζει η Ρωσική Ομοσπονδία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και ως ένας διαχρονικός υποστηριχτής της λύσης του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και ένας διαχρονικός υποστηριχτής της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ κατά τη συνάντηση μοιράστηκε με τον κ. Οσάτσι «την αγωνία και την ανησυχία για το συνεχιζόμενο διαπραγματευτικό κενό και το αδιέξοδο στο Κυπριακό, καθώς επίσης και την προοπτική σε σχέση με το Κυπριακό».

Ανέφερε πως «ο κ. Οσάτσι επανέλαβε τη θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα», κάτι όπως είπε, που βρίσκει σύμφωνο και το ΑΚΕΛ.

«Συμφωνήσαμε να είμαστε σε επαφή, όπως σε επαφή είναι το ΑΚΕΛ με όλους σημαντικούς παίχτες στο κυπριακό και πρωτίστως με τα μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ», είπε ο κ. Στεφάνου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X