ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Διπλωματία

Συμφωνούν σε πενταμερή, με διαφορετική όμως ατζέντα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Διάσκεψη χωρίς υποσημειώσεις και όρους θέτει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Υπό τη σκιά της επιμονής του Τ/κ ηγέτη για λύση δύο κρατών, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Κυριάκος Κούσιος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε πως είναι έτοιμος για μία άτυπη πενταμερή, χωρίς ωστόσο να θέτει όρους και προϋποθέσεις, είτε τον τερματισμό των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, είτε τους σχεδιασμούς που προχωρούν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Καθόλου τυχαίες άλλωστε και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, μετά και τη συνάντηση με την κα Λουτ. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», όπως είπε, «ενημέρωσε την κα Λουτ για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της πλευράς μας να συμμετάσχουμε σε μια άτυπη Διάσκεψη που θα καλέσει ο γ.γ. των ΗΕ μέσα στα πλαίσια των όρων εντολής του, όπως αυτοί καθορίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ. Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε και επιβεβαίωσε τις θέσεις της πλευράς μας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και εξέφρασε την ετοιμότητα μας να συνεχίσουμε τις συνομιλίες από το σημείο που αυτές διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν και συζητούσε εντόνως τη χαλαρή ομοσπονδία, δεν έθιξε καθόλου το ζήτημα αυτό στην Τζέιν Χολ Λουτ.

Η Λευκωσία, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, εκτιμά πως τόσο το πλαίσιο Γκουτέρες όσο και το κοινό ανακοινωθέν του Βερολίνου τον προηγούμενο χρόνο, θα δεσμεύουν την τ/κ πλευρά, έστω κι αν ο Ερσίν Τατάρ μιλά πλέον για δύο κράτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός, ότι ενώ η Λευκωσία μιλούσε το τελευταίο χρονικό διάστημα ανεπίσημα για χαλαρή και επισήμως για αποκεντρωμένη ομοσπονδία, κάτι τέτοιο φαίνεται να αγνοείται πλέον. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έθιξε άλλωστε καθόλου ένα τέτοιο ζήτημα στην κα Λουτ, σε μία προσπάθεια όπως σημειώνεται να δείξει την επιμονή του και τη συνέπειά του προς την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, την ίδια ώρα που ο κος Τατάρ μιλά για άλλες ιδέες.

Τι θέλει ο Γκουτέρες

Στόχος της Λευκωσίας ήταν να διαπιστώσουν ποιες είναι οι προθέσεις του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αναφορικά με την σύγκληση της άτυπης πενταμερούς. Όπως διαμήνυσε η ειδική απεσταλμένη του και όπως η «Κ» έχει καταγράψει στο παρελθόν, ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν θέλει μία διάσκεψη η οποία θα καταλήξει σε ναυάγιο. Δηλαδή, δεν ευνοεί μία διάσκεψη όπου θα είναι όλες οι θέσεις στο τραπέζι και ενδεχομένως να οδηγήσει σε ναυάγιο. Καθόλου τυχαίο άλλωστε ότι πήρε αρκετό χρόνο για να προχωρήσει στην όποια συνάντηση των μερών, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι έντονες διαφωνίες.

Η αποστολή Λουτ

Πάντως, η συνάντηση της κας Λουτ έχει ως στόχο, πρώτα και κύρια να δει κατά πόσο υπάρχει η αποδοχή μίας άτυπης διάσκεψης από τα εμπλεκόμενα μέρη. Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Ερσίν Τατάρ έχουν ξεκαθαρίσει, παρά τις διαφορετικές ατζέντες, πως είναι έτοιμοι για μια πενταμερή. Η συζήτηση θα συνεχιστεί με την κα Λουτ να επισκέπτεται στη συνέχεια την Αθήνα. Ερώτημα είναι πότε θα επισκεφθεί τελικώς την Άγκυρα. Αν και οι πρώτες πληροφορίες της «Κ» ήθελαν την επίσκεψη να κλειδώνει για την 14η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν θεωρείται σίγουρη ακόμα. Όπως όλα δείχνουν, η Άγκυρα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου και θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων από την Ε.Ε. κατά της χώρας.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ