ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συντονισμός Αθηνών – Λευκωσίας για Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Πολιτική καρότου και μαστιγίου η προσέγγιση της κυπριακής πλευράς απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Τουρκία, οι διεργασίες για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ήταν τα βασικά θέματα των επαφών των ΥΠΕΞ Κύπρου και Ελλάδας στη Λευκωσία. Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια σε μικρό χρονικό διάστημα από την προηγούμενη, αποδίδεται στη συνεχή επαφή των δυο Υπουργών λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπως προκύπτουν από την αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Στο πνεύμα αυτό και ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη, οι δυο Υπουργοί ασχολήθηκαν με τις επιλογές που υπάρχουν προκειμένου η Ε.Ε να τοποθετηθεί συλλογικά απέναντι στις έκνομες Τουρκίας στη περιοχή. Η προσέγγιση της κυπριακής πλευράς όπως την περιέγραψε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά το πέρας των επαφών με τον Νίκο Δένδια είναι όπως «για όλα τα κράτη για τα οποία καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις, πρέπει να είναι διττή: μια πολιτική καρότου και μαστιγίου, όπου δύναται να υπάρξει συνεργασία εκεί που πραγματικά υπάρχει υποδομή και βούληση, αλλά και ουσιαστική αντίδραση εκεί που παραβιάζονται βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ».

Τα σενάρια

Στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη με στόχο τη διάσωση τους κύρους και της αξιοπρέπειας της Ε.Ε ξεκαθαρίζοντας συνάμα πως οι κυρώσεις δεν θα είναι αυτοσκοπός. Η κατάσταση ως προς το αποτέλεσμα της Συνόδου, περιγράφεται ρευστή ωστόσο όπως έγραψε η «Κ» τέσσερα είναι τα σενάρια για να εκτονωθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

1. Να γίνουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για διευθέτηση του ζητήματος ούτως ώστε η επιβολή κυρώσεων στην Λευκορωσία να προχωρήσει κανονικά ικανοποιώντας παράλληλα και αιτήματα της Λευκωσίας. Αυτή είναι η τελευταία φόρμουλα που συζητείται και θεωρείται πολύ πιθανή. Θα ψηφιστούν δηλαδή την Παρασκευή κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας και θα παραπεμφθεί το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία την 12η Οκτωβρίου στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων. Στο μεσοδιάστημα πολύ πιθανή είναι μία αυστηρή δήλωση της Ε.Ε προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες. Υπενθυμίζεται πως την 12η Οκτωβρίου λήγει η NAVTEX με την οποία είχε δεσμευτεί ο χώρος που έκανε παράνομες εργασίες το Γιαβουζ. Αν δηλαδή η Τουρκία δεν ανανεώσει τη NAVTEX θα μεταφραστεί ως κίνηση αποκλιμάκωσης. Με αυτό τον τρόπο θεωρείται πως δεν θα χρειαστεί να υιοθετηθούν κυρώσεις εναντίον της και θα ανοίξει τον δρόμο των διαπραγματεύσεων. Δεν αποκλείεται σε αυτή την φόρμουλα να συμπεριληφθεί και η αποχώρηση του Μπαρμπαρός του οποίου επίσης μέσα σε εκείνο το διάστημα λήγει η NAVTEX. Η «Κ» είχε αποκαλύψει πως στον διάλογο Αναστασιάδη Μέρκελ, είχε γίνει μία συζήτηση για αποχώρηση του Γιαβουζ ως μέτρο εκτόνωσης της κρίσης.

2.Να οδηγηθεί σε αδιέξοδο η κατάσταση και να μην επιβληθούν κυρώσεις ούτε στη Λευκορωσία με την Κύπρο να θέτει βέτο.

3.Να ικανοποιηθεί το αίτημα της Κύπρου για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.

4.Να εφαρμοστεί η θέση Ελλάδας να ετοιμαστεί λίστα κυρώσεων και να ενεργοποιηθεί, αν η Τουρκία αρχίσει εκ νέου τις παράνομες δραστηριότητές της.

Με Σαρλ Μισέλ

Σημαντική χαρακτηρίζεται η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος παρά το κλίμα που επικρατεί σημείωσε ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι «για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της». Την ίδια ώρα στη Λευκωσία ο Νίκος Χριστοδουλίδης διεμήνυε πως οι εξελίξεις στην περιοχή θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων επικαλούμενος τη συμφωνία των 27, πως η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζει το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Στο σημείο αυτό ο κ. Χριστοδουλίδης εμμέσως απάντησε και στα όσα γράφονται το τελευταίο διάστημα για τη στάση της ελληνικής πλευράς στο κομμάτι κυρώσεων. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ενόψει και της αυριανής συζήτησης, υπάρχει πλήρης συντονισμός επί των επιδιωκόμενων στόχων, ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία».

Πομπέο-Κυπριακό

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας όπως ανακοινώθηκε, ενημέρωσε τον κύπριο ομόλογό του για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία με τον κ. Χριστοδουλίδη να εκφράζει την ελπίδα να είναι παραγωγικές και να οδηγήσουν σε ουσιαστικές εξελίξεις. Για το κυπριακό ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X