ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θρίλερ διαρκείας με την Άγκυρα

Παράταση της έντασης με νέα NAVTEX από Τουρκία

Του Βασίλη Νέδου

Την πρόθεση της Αγκυρας να συντηρήσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο πιστοποιεί η χθεσινή, νέα NAVTEX (1085/20), βάσει της οποίας το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του ελαφρώς βορειοανατολικότερα από εκεί όπου κινούνταν τις τελευταίες ημέρες, μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου. Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και αξιωματούχων οι οποίοι επισήμαιναν ότι το «Ορούτς Ρέις» θα αποχωρήσει από την περιοχή όταν ολοκληρώσει τις δραστηριότητές του.

Με τη νέα NAVTEX το «Ορούτς Ρέις» θα εξακολουθήσει να κινείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αυτή τη φορά ελαφρώς βορειότερα προς το Καστελλόριζο, δίχως και αυτή τη φορά να εφάπτεται με τμήμα της περιοχής που έχει οριοθετηθεί ως αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) Ελλάδας και Αιγύπτου. Η νέα NAVTEX καταγράφεται χρονικά ενώ η ελληνική Βουλή είχε ήδη επικυρώσει τη συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία και προετοιμαζόταν για τη σχετική ψηφοφορία και για τη συμφωνία με την Αίγυπτο (που κυρώθηκε χθες το απόγευμα), αλλά και ενώ είναι σε εξέλιξη τα σενάρια της μεγάλης, τετραμερούς αεροναυτικής άσκησης στα δυτικά της Κύπρου.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Ερντογάν είχε συνομιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με κύριο θέμα την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το λιτό ανακοινωθέν της διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ο κ. Ερντογάν είπε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι «δεν ήταν η Τουρκία που προκάλεσε αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε ότι η Τουρκία έδειξε τη στήριξή της στην αποκλιμάκωση της έντασης και στον διάλογο».

Προβληματισμός

Αν και από την αμερικανική πλευρά δεν έγιναν γνωστά πολλά πράγματα για το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ανδρών, ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι γενικότερα η τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί προβληματισμό. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εάν η Αγκυρα συνεχίσει να τροφοδοτεί την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να υπάρξει ενεργοποίηση των ευρισκόμενων σε εκκρεμότητα κυρώσεων (CAATSA) για την προμήθεια ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Παράλληλα, χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ («Αναντολού») επανέλαβε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για διάλογο, αναφερόμενος στον επόμενο γύρο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που εκκρεμεί να γίνει στην Αγκυρα. «Είμαστε υπέρ των συνομιλιών. Ας μιλήσουμε. Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, θέλουμε ειρήνη και ηρεμία, αλλά θέλουμε να αναγνωρίζονται και νόμιμα δικαιώματά μας», είπε ο κ. Ακάρ και πρόσθεσε ότι «Τούρκοι και Ελληνες πρέπει να μιλήσουμε, να συζητήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματά μας χωρίς να καταφεύγουμε στην Ευρώπη, στην Ε.Ε. ή στη Γαλλία. Αν οι Ελληνες ομόλογοί μας το αποφασίσουν τις ερχόμενες ημέρες, ευχαρίστως να τους υποδεχθούμε εδώ».

Ενόχληση

Ο κ. Ακάρ εξέφρασε και τη σαφή τουρκική ενόχληση για την επέκταση των χωρικών υδάτων από 6 σε 12 ν.μ., χαρακτηρίζοντάς την «παράλογη». Η συζήτηση περί χωρικών υδάτων, και ειδικά της πιθανότητας επέκτασης στο υπόλοιπο Αιγαίο, φαίνεται ότι χτύπησε ευαίσθητες χορδές στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας μίλησε και για τις έρευνες του «Ορούτς Ρέις» λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί, μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες. Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματά μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Για όσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως ένοπλες δυνάμεις είμαστε εκεί». ​​​​​​

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X