ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπογράφηκε το μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Αιγύπτου

Το πρωί του Σαββάτου στο Προεδρικό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Μνημόνιο Συναντίληψης Κύπρου και Αιγύπτου για διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρισμού των δύο χωρών, υπέγραψαν σήμερα, Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021, στη Λευκωσία, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου και ο Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου δρ Mohamed Shaker El – Markabi.

Σε κοινή τους δήλωση οι δύο Υπουργοί αναφέρουν πως η ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί σημαντική συνιστώσα των συνεχιζόμενων ισχυρών σχέσεων Κύπρου και Αιγύπτου, αλλά και της μεταξύ τους στρατηγικής συνεργασίας, και επισημαίνουν πως η συμφωνία είναι ένα μεγάλο βήμα προόδου ως προς τις συνέργειες που απαιτούνται για διευκόλυνση της ενσωμάτωσης επιπρόσθετων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρισμού και πρωτογενούς ενέργειας της κάθε χώρας.

Όπως τονίζουν κα Πηλείδου και δρ Shaker El – Markabi, αυτό που έχουν συμφωνήσει είναι η θέσπιση ενός γενικού πλαισίου συνεργασίας, το οποίο θα επιτρέπει τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, την ανάπτυξη και την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης. «Μεταξύ άλλων», σημειώνουν, «αυτή η συνεργασία θα αφορά σε διευκόλυνση της έγκαιρης χορήγησης αδειών και εγκρίσεων, τόσο για τη διεξαγωγή μελετών σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο όσο και για την υλοποίηση της διασύνδεσης, στις συζητήσεις και στον συντονισμό μεταξύ των Ρυθμιστικών Αρχών και των Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς των δύο χωρών, και στον συντονισμό σε σχέση με τα κατάλληλα μέτρα για διασφάλιση της ασφάλειας και της φυσικής προστασίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης». Για τον έλεγχο και παρακολούθηση της εφαρμογής του Μνημονίου θα πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις μεταξύ των Υπουργών ή εκπροσώπων τους.

Η κα Πηλείδου, καλωσορίζοντας στην Κύπρο την αιγυπτιακή αποστολή, με επικεφαλής τον Υπουργό κ. Shaker El – Markabi, τόνισε πως το Μνημόνιο, πέραν της επιβεβαίωσης των ισχυρών δεσμών μεταξύ των πολιτών των δύο κρατών, σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στις κοινές προσπάθειες των Κύπρου και Αιγύπτου για προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. «Κτίζοντας πάνω στη δουλειά που έγινε από τις Κυβερνήσεις μας τα τελευταία χρόνια, ειδικά κατά τις Τριμερείς Συνόδους των ηγετών μας, το Μνημόνιο ενισχύει περαιτέρω τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Αιγύπτου, ως ενός επιπρόσθετου στοιχείου στη διαμόρφωση του αναδυόμενου ενεργειακού διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου. Για την Κύπρο», πρόσθεσε η Υπουργός, «η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών μας για μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία και περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, ενώ τόσο για εμάς όσο και για την Αίγυπτο ενισχύει την ικανότητα εκπλήρωσης των δεσμεύσεών μας στη βάση της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή».

Σημειώνεται πως η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Αιγύπτου αποτελεί μέρος του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου. Σχετικό τριμερές Μνημόνιο θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα κατά την τριμερή συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.

O EuroAfrica Interconnector
Το πρώτο καθοριστικό βήμα για την κατασκευή του ηλεκτρικού καλωδίου από την Αίγυπτο στην Κύπρο και στην Ελλάδα έγινε στις 23 Μάϊου 2019 στο Κάιρο με την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή και λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAfrica Interconnector, η οποία θα συνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα των τριών χωρών. Της συμφωνίας ακολούθησε η ισχυρή στήριξη των ηγετών των τριών χωρών στις 26 Οκτωβρίου 2020. Στην Κοινή Διακήρυξη της τριμερούς συνόδου κορυφής στη Λευκωσία οι Πρόεδροι Κύπρου και Αιγύπτου καθώς και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εξέδρασαν την πλήρη στήριξη τους στο έργο EuroAfrica Interconnector.

Η ιστορία του έργου
Η διασύνδεση EuroAfrica Interconnector θα ξεκινήσει από την Αίγυπτο και θα ακολουθήσει την υποθαλάσσια διαδρομή για να συνδεθεί στον σταθμό στην Κύπρο. Το τμήμα Αίγυπτος-Κύπρος θα είναι 498 χλμ. και το χαμηλότερο σημείο της υποθαλάσσιας διασύνδεσης θα φτάνει τα 2,200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Κυπριακή Δημοκρατίας έχει προχωρήσει στην έκδοση της τελικής άδειας κατασκευής για τη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας Αιγύπτου-Κύπρου EuroAfrica Interconnector. Η έκδοση της σχετικής άδειας ουσιαστικά ανάβει το πράσινο φως για την κατασκευή του σταθμού μετατροπής HVDC. Επίσης το Τμήμα Πολεοδομίας έχει εγκρίνει από τον Νοέμβριο του 2019 την πολεοδομική άδεια για το σταθμό μετατροπής HVDC με ισχύ 2.000 MW, καθώς και τα σημεία προσαιγιάλωσης του υποθαλάσσιου καλωδίου που συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου και της Αιγύπτου με την Ελλάδα (Κρήτη) και την ΕΕ. Τον Ιούνιο του 2019, υπεγράφη η 33ετής συμφωνία μίσθωσης γης στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για την κατασκευή του σταθμού μετατροπής HVDC στην Κύπρο, με τον φορέα υλοποίησης του έργου να έχει την επιλογή να ανανεώσει τη μίσθωση για δύο ακόμη περιόδους 33 χρόνια το καθένα. Οι απαραίτητες περιβαλλοντικές, τεχνικές και άλλες μελέτες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και οι σχετικές άδειες έχουν ληφθεί από τις κυπριακές αρχές.

Το κόστος
Το κόστος κατασκευής για την πρώτη φάση της διασύνδεσης Αιγύπτου-Κύπρου με δυνατότητα μεταφοράς 1000MW κατά το Στάδιο 1 εκτιμάται σε 1 δις ευρώ, με σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Η διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας (Κρήτη) θα τεθεί σε λειτουργία έως τον Δεκέμβριο του 2023 και παράλληλα με αυτήν, η διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας Αιγύπτου-Κύπρου θα ολοκληρωθεί επίσης έως τον Δεκέμβριο του 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X