ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δύσκολοι καιροί για Νέες Δυνάμεις

Η επιστολή Ειρήνης και η επιθυμία Αδάμου να υπουργοποιηθεί δημιουργούν νέες φουρτούνες

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η κίνηση του Αδάμου Αδάμου να δηλώσει και δημοσίως πως δεν βλέπει αρνητικά την υπουργοποίησή του μετά και την αποκάλυψη που έκανε η «Κ» ότι βολιδοσκοπείται για το υπουργείο Υγείας, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων στην Εζεκία Παπαϊωάννου. Όχι μόνο γιατί ένα μέλος των Νέων Δυνάμεων του ΑΚΕΛ που μέχρι χθες ήταν Πρόεδρος της Βουλής κα βουλευτής του ΑΚΕΛ, βλέπει θετικά να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Αναστασιάδη, αλλά και για την χρονική συγκυρία. Μία χρονική συγκυρία, όπου το ΑΚΕΛ αφενός μιλά για κυβέρνηση διαπλοκής και αφετέρου προσπαθεί να διαχειριστεί την ήττα του και μία τέτοια εξέλιξη κάθε άλλο από εύπεπτη είναι για την ηγεσία του ΑΚΕΛ.

Ο Αδάμος Αδάμου ήταν το πρόσωπο που, όπως λέγεται, έγειρε την πλάστιγγα όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφραζε επιφυλάξεις για την επιβολή του τρίτου lockdown. Τότε του τηλεφώνησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και τον προειδοποίησε πως τα δύσκολα θα έρθουν στα δημόσια νοσηλευτήρια αν δεν λάβει έγκαιρα την απόφαση lockdown και η ευθύνη θα είναι δική του. Αυτό, όπως λέγεται, ταρακούνησε τον Πρόεδρο και τον ώθησε στη λήψη μέτρων. Στο τραπέζι έβαλε το όνομά του ο νυν υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Κρατάει χρόνια

Η υπουργοποίησή του, ωστόσο, προκαλεί άλλες πολιτικές προεκτάσεις. Στο ΑΚΕΛ θεωρούν εν πολλοίς προδοσία κάτι τέτοιο. Ο Άντρος Κυπριανού δεν έκρυψε την ενόχλησή του και είπε πως θα κριθεί από τον κόσμο, αν μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας με το ΑΚΕΛ μπορεί εύκολα να μεταπηδήσει στην κυβέρνηση ΔΗΣΥ. Οι σχέσεις των δύο μερών δεν είναι οι καλύτερες από το 2016, όταν άνοιξε η συζήτηση για ανάληψη της προεδρίας της Βουλής από τον Αδάμο Αδάμου. Πρόταση για την οποία βολιδοσκοπούσε ο ΔΗΣΥ και την οποία αρνήθηκε το ΑΚΕΛ καθώς, όπως υποστήριζαν, αφενός θα υπήρχε ζήτημα συνδιαλλαγής με τον ΔΗΣΥ και αφετέρου, το ΑΚΕΛ είθισται να διεκδικεί την θέση με τον γ.γ. του κόμματος. Αυτό, σε συνδυασμό με τη φημολογία ότι το ΑΚΕΛ απέτρεψε υπουργοποίηση Αδάμου από τον ΔΗΣΥ και στο παρελθόν, προκάλεσε την ενόχληση του πρώην Προέδρου της Βουλής. Υπάρχει το επιχείρημα, πως από τη στιγμή που το ΑΚΕΛ μέχρι χθες συζητούσε εκ περιπτροπής προεδρία με τον ΔΗΣΥ, δεν δικαιούται να ενοχλείται από τις αυτόνομες κινήσεις Αδάμου. Στο ΑΚΕΛ από την άλλη, θεωρούν πως το κόμμα τίμησε για χρόνια τον κ. Αδάμου εκλέγοντάς τον ευρωβουλευτή και στη συνέχεια για τρεις θητείες βουλευτή. Υπάρχει μάλιστα η ενόχληση πως ο κ. Αδάμου αρνήθηκε να υπογράψει στήριξη του ψηφοδελτίου του ΑΚΕΛ στις απερχόμενες εκλογές αλλά και να κινητοποιήσει τον κύκλο του να ψηφίσει ΑΚΕΛ.

Το πού θα φτάσει όλο αυτό θα διαφανεί το επόμενο διάστημα. Το σίγουρο είναι πως και εντός του Προεδρικού κάποιοι ζήτησαν από τον Πρόεδρο να ξανασκεφτεί κάτι τέτοιο, καθώς δε μπορεί να ζητεί συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την ίδια στιγμή να «κλέβει» στέλεχος κόμματος για υπουργοποίηση. Βεβαίως η περίπτωση Αδάμου δεν είναι η μόνη. Το παρασκήνιο της Προεδρίας της Βουλής και τα όσα εκτυλίχθηκαν έχουν ήδη προκαλέσει περαιτέρω ζημιά στο κόμμα και αντιδράσεις εκ των έσω. Ενδεικτική η αντίδραση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου μέσω της επιστολής της προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα την οποία αποκάλυψε η «Κ». Υπενθυμίζεται πως η ίδια έθεσε θέμα για τον φερόμενο αποκλεισμό του ΔΗΚΟ από τις συζητήσεις κλείνοντας έτσι την πόρτα της διαβούλευσης με το κόμμα του Κέντρου για τις προεδρικές και το ότι το ΑΚΕΛ πίστεψε τη ΔΗΠΑ που, όπως υποστήριξε, έχει στενούς δεσμούς με το Προεδρικό και όπως υποστηρίζεται βρίσκεται πίσω από αυτήν ο Νίκος Κατσουρίδης. Αξίζει να σημειωθεί πως η επιστολή έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων εντός του κόμματος. Και για τα όσα καταγράφονται αλλά και για την διαρροή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X