ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

EastMed και «Αφροδίτη» δοκιμάζουν αντοχές με Ισραήλ

Τουρκική προσπάθεια να μπει σφήνα στις σχέσεις Λευκωσίας με γειτονικά κράτη στις συνεργασίες σε ενεργειακό επίπεδο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η εκκρεμότητα που συνεχίζει να υπάρχει στις διαβουλεύσεις Κύπρου – Ισραήλ, για συμφωνία επί των κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου στη μέση γραμμή των ΑΟΖ των δυο χωρών, καθώς και η αναζωπύρωση των σεναρίων για αγωγό ΦΑ από το Ισραήλ μέσω Τουρκίας, εκ των πραγμάτων προκαλεί προβληματισμούς στην κυπριακή πλευρά και όχι μόνο. Δυο θέματα που έχουν ανακύψει κυρίως μέσω δημοσιευμάτων στην ισραηλινή πλευρά και σε μια περίοδο που η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της, στην ευρύτερη περιοχή. Παρά το γεγονός ότι τα δυο ζητήματα δεν σχετίζονται το ένα με το άλλο, η χρονική συγκυρία είναι εύλογο να προκαλεί προβληματισμούς εάν ληφθεί υπόψη πως η Τουρκία εκτός από τις προκλητικές κινήσεις, εμφανέστατα προσπαθεί να προσεγγίσει κράτη της περιοχής σε μια προσπάθεια να περιορίσει την κινητικότητα της Λευκωσίας, στο κομμάτι των περιφερειακών συνεργασιών.

Μια προσπάθεια που εκδηλώνεται, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, προς την πλευρά του Ισραήλ και σε μια χρονική στιγμή που στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας επικρατεί πολιτική αστάθεια, σκηνικό το οποίο εμφανίζεται να ευνοεί τις τουρκικές επιδιώξεις. Παρά το γεγονός οι σχέσεις των δυο χωρών είχαν φθάσει στο ναδίρ, ένεκα και της σφοδρής σύγκρουσης των ηγετών τους, οι ίδιες φωνές και που παλιότερα ευνοούσαν τη συνεργασία των δυο χωρών στα ενεργειακά, έχουν δυναμώσει και πάλι. Στο όλο σκηνικό προστίθεται και το θέμα της Ειδικής Συμφωνίας Κύπρου – Ισραήλ για την δομή του κοιτάσματος «Αφροδίτη» το οποίο εκτείνεται στην ισραηλινή πλευρά.

EastMed

Η ισραηλινή πλευρά, όπως έχει προκύψει και σε τριμερές επίπεδο, εμφανίζεται να επιδεικνύει το εντονότερο ενδιαφέρον για υλοποίηση ενός έργου για το οποίο οι απόψεις που διατυπώνονται είναι διφορούμενες, ως προς το κομμάτι υλοποίησή του. Ο EastMed επανήλθε στην επικαιρότητα μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για κινήσεις της Άγκυρας προς το Ισραήλ, πως η υλοποίηση του έργου περνά από την Άγκυρα. Κινήσεις που συνοδεύτηκαν από την αποκάλυψη πως στο παρασκήνιο υπάρχει κινητικότητα για αναθέρμανση των σχέσεων των δυο χωρών στο ζήτημα του ισραηλινού αγωγού ΦΑ προς την Τουρκία. Η θέση της Λευκωσίας επί του προκειμένου διατυπώθηκε σε ανύποπτο χρόνο, από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πριν δέκα μέρες στις Βρυξέλλες. Από βήματος ο κ. Λακκοτρύπης, όχι τυχαία, είχε πει πως εάν η Ε.Ε αλλά και κράτη της περιοχής αποδεχθούν τη λογική της Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα στα δυτικά της Κύπρου, αυτό σημαίνει πως η όδευση του αγωγού EastMed θα πρέπει να πάρει έγκριση από την Τουρκία. Αναφορά η οποία ουσιαστικά είχε ως αποδέκτες και την ισραηλινή πλευρά. Και δεν είναι μόνο ο αγωγός EastMed. Στην ίδια λογική εντάσσεται κάθε μελλοντικό έργο της περιοχής προς την Ευρώπη το οποίο θα τελεί υπό την αίρεση της Τουρκίας. Υπό το πρίσμα αυτό, όπως σημείωναν πηγές στην «Κ», οι προκλητικές και ανεδαφικές διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Εν αντιθέσει με την περίπτωση του «Αφροδίτη», η Λευκωσία θεωρεί πως η Τουρκία θα βρει απέναντί της την Ε.Ε αλλά και κράτη της περιοχής, τα συμφέροντα των οποίων πλήττονται από τις παράνομες διεκδικήσεις.

Αγωγός Ισραήλ

Τα όσα γράφονται στο Ισραήλ για τις σχέσεις με την Τουρκία, επικεντρώνονται στα ενεργειακά και στην ανάγκη για συνεργασία των δυο χωρών. Αναφορές που παραπέμπουν στα όσα διαδραματιζόντουσαν την διετία 2015-2016 όπου και τότε υπήρχε έντονος διάλογος, για αγωγό ΦΑ από το Ισραήλ προς την αγορά της Τουρκίας. Μια προοπτική που ναυάγησε, τότε, λόγο της σφοδρής δημόσιας σύγκρουσης των ηγετών των δυο χωρών. Στη Λευκωσία δεν υπάρχει ενημέρωση από αρμόδια κρατικά κανάλια επικοινωνίας για το θέμα του αγωγού, παρά μόνο οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, έλεγαν καλά ενημερωμένες πηγές στην κυπριακή πρωτεύουσα.

«Αφροδίτη»

Στο κομμάτι του κοιτάσματος «Αφροδίτη», η εκκρεμότητα που παρατηρείται με τα όσα εγείρονται από ισραηλινής πλευράς, περιορίζεται σε διμερές επίπεδο. Ωστόσο, το όλο κλίμα που επικρατεί στην περιοχή με τις παρασκηνιακές κινήσεις της Τουρκίας δημιουργεί πιεστικές καταστάσεις τις οποίες καλείται να διαχειριστεί η Λευκωσία. Η ισραηλινή πλευρά με βάση τα όσα ακολούθησαν των τελευταίων αναφορών στον τύπο της χώρας, υποστηρίζει πως δεν μπορεί να προχωρήσει η εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος εάν προηγουμένως δεν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις των δυο πλευρών για συμφωνία επί του ποσοστού το οποίο διεκδικεί από το «Αφροδίτη», ο διαχειριστής του ισραηλινού κοιτάσματος Ishai. Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση της «Κ», οι επαφές των δυο πλευρών συνεχίζονται χωρίς να υπάρχει ένδειξη για το χρόνο κατάληξης. Η ισραηλινή πλευρά επιθυμεί να παγώσει την ανάπτυξη του κοιτάσματος. Διεκδικεί ποσοστό, το οποίο απέχει από το αντίστοιχο που φαίνεται να αποδέχεται η Λευκωσία, επί των αρχικών ποσοτήτων και όχι από τις ανακτήσιμες που υποστηρίζει η κυπριακή πλευρά. Όπως επισήμαναν με νόημα πηγές στην Λευκωσία, το όλο θέμα δεν μπορεί να επιλυθεί μονομερώς ούτε το κοίτασμα να καταστεί όμηρος των ισραηλινών απαιτήσεων. Η γραμμή της κυπριακής πλευράς κινείται στη λογική «Προχωρήστε εσείς με την ανάπτυξη του κοιτάσματος σας, όπως και εμείς». Αυτό το οποίο τονίζεται είναι πως η παραγωγή ΦΑ από το «Αφροδίτη» θα ξεκινήσει ακόμα και χωρίς συμφωνία με το Ισραήλ, ωστόσο οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως υπάρχει χρόνος για αίσιο τέλος της όλης διαφοράς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΟΖ  |  Τουρκία  |  Ευρώπη  |  Ασία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X