ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Eδειξε την πόρτα στον ελεγκτή ο εισαγγελέας

Στο αίτημα Οδυσσέα Μιχαηλίδη για ποινική δίωξη της Επιτρόπου Διοικήσεως, ο Κώστας Κληρίδης απαντά: «Αχρείαστα εγέρθηκε»

Με μια επιστολή εννέα σελίδων ο γενικός εισαγγελέας (ΓΕ) της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης απέρριψε το αίτημα του γενικού ελεγκτή (ΓΕλ) της Δημοκρατίας για «ποινική δίωξη» της Επιτρόπου Διοικήσεως, Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη, με τον ισχυρισμό πως παρανόμως δεν του επιτρέπει συλλογή στοιχείων που αφορά μεταξύ άλλων, τον αριθμό παραπόνων που έχει εν έκαστος των λειτουργών του Γραφείου της.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΓΕ με την επιστολή του ημερομηνίας 08/01/2020 διάχυτα αναφέρεται στον οικονομικό έλεγχο ως τον μόνο επιτρεπτό έλεγχο που συνάδει με την Γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, υιοθετώντας πλήρως τις Αρχές της Βενετίας που περιορίζουν τον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή μόνο σε οικονομικό. Αναφορά κάνει επίσης και στην επιστολή την οποία του απηύθυνε ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαμεσολαβητών, ο οποίος σημειώνει ότι ο προτεινόμενος Έλεγχος από την Ελεγκτική Υπηρεσία αντίκειται προς τις Αρχές (Βενετίας) καθότι εκτείνεται στο θέμα του τρόπου κατά τον οποίο το Γραφείο της Επιτρόπου χειρίζεται παράπονα, όπως είναι η εξέταση παραπόνων ή αποφάσεων σε σχέση με τη διαχείριση παραπόνων, πράγμα που το χαρακτηρίζει ως απαράδεκτο.

Αξιοσημείωτο δε είναι το γεγονός της διαφοροποίησης της θέσης του Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με την προηγούμενη γνωμάτευση ημ. 8 Μαρτίου 2018 για την οποία αναφέρει σήμερα, πως τότε εξηγούσε ότι εν όψει της γενικότητας του κειμένου των άρθρων ενυπάρχει η υποχρέωση στις οντότητες που υπόκεινται στον έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να παρέχουν στοιχεία, ενώ με την νέα του γνωμάτευση σχεδόν δυο χρόνια μετά αναφέρει ότι: «...Εκείνο που προβάλλει ως ιδιάζον στο γραφείο της Επιτρόπου όπως συμβαίνει και με τον έλεγχο κάποιων άλλων ανεξάρτητων υπηρεσιών... είναι το γεγονός ότι...είναι όλες ανεξάρτητες Υπηρεσίες ή εξουσίες. Απαιτείται επομένως κάποια ιδιαίτερη προσοχή κατά την άσκηση οικονομικού ελέγχου...». Καταλήγει δε λέγοντας ότι υπό το φως των πιο πάνω εξάγεται το συμπέρασμα ότι θα πρέπει να τηρείται μια ισορροπία μεταξύ δυο αναγκαιοτήτων:

Της αναγκαιότητας αποφυγής ανεπίτρεπτων παρεμβάσεων στη διεξαγωγή του έργου του Θεσμού του Επιτρόπου Διοικήσεως και της αναγκαιότητας διεξαγωγής ικανοποιητικού ελέγχου επί των οικονομικών θεμάτων του Γραφείου του Επιτρόπου.

Τέλος, αφού επισημαίνει ότι αυτά τα οποία, μεταξύ άλλων, ζητά ο ΓΕλ, όπως το πόσα παράπονα έχουν διερευνηθεί, πόσα ήταν έγκυρα βάσιμα ή πόσα απέληξαν σε εκθέσεις κλπ, αποτελούν το περιεχόμενο ετήσιας έκθεσης που ο εκάστοτε Επίτροπος θα πρέπει σύμφωνα με τον περί Επιτρόπου Διοικήσεως νόμο να υποβάλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη Βουλή, σε σχέση με την άσκηση των αρμοδιοτήτων του για το έτος, η οποία (έκθεση) δημοσιοποιείται, καταλήγει ότι: «Με δεδομένη την άποψη μου ότι τα ζητηθέντα από την Ελεγκτική Υπηρεσία στοιχεία είναι τέτοιας φύσεως... που θα πρέπει να δημοσιοποιούνται στο πλαίσιο ετήσιων εκθέσεων ή άλλως πως... πιστεύω και καταλήγω ότι το όλο θέμα της διαφωνίας ως προς την απόδοση των συγκεκριμένων στοιχείων στην Ελεγκτική Υπηρεσία αχρείαστα ηγέρθηκε και δεν χρήζει άλλης νομικής απάντησης εφόσον απαντάται με τον πιο πάνω γενικότερο τρόπο».

Η Επίτροπος Διοικήσεως από την μέρα που ανάλαβε τα καθήκοντα της έχει παραδώσει την ετήσια έκθεση που αφορά το έτος 2017 πρώτου χρόνου ανάληψης των καθηκόντων της στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Βουλή η οποία είναι δημοσιευμένη, ενώ πληροφορίες μας επίσης από την Προεδρία είναι ότι έχει ζητηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να παραδοθεί η ετήσια έκθεση και για το έτος 2018 τόσο στον Πρόεδρο όσο και στη Βουλή αλλά λόγω βεβαρυμμένου προγράμματος του Προέδρου ακόμα να οριστεί, ως ορίζει ο σχετικός περί Επιτρόπου Διοικήσεως νόμος, γεγονός που επιβεβαιώνει και σχετική γνωμάτευση του ΓΕ (08/01/2020). Αξίζει να σημειωθεί ότι το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Επιτροπών (IOI) δια μέσω του Προέδρου του απέστειλε τον περασμένο Δεκέμβριο επιστολές στήριξης της Επιτρόπου, προς τον ΠτΔ, πρόεδρο της Βουλής και τον ΓΕ, με αναφορά προς τις αρχές τις Βενετίας του Venice Commission του Συμβουλίου της Ευρώπης για την απαράδεκτη και παράνομα συνεχιζόμενη παρέμβαση αλλά και τον εκφοβισμό του Γενικού Ελεγκτή προς την Επίτροπο Διοικήσεως ως προς την επαναλαμβανόμενη καταγγελία της Επιτρόπου για διάπραξη ποινικών αδικημάτων, καλώντας τους να προ- στατεύσουν την Ανεξαρτησία του Θεσμού και την νομιμότητα . Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα τελευταία δυο χρόνια η ΕΥ έχει διεξάγει 8 οικονομικούς ελέγχους στο γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, αριθμό ρεκόρ στα χρονικά της ΚΔ για έλεγχο σε ανεξάρτητο θεσμό.

Υπενθυμίζεται πως η διένεξη Γενικού Ελεγκτή με τον ανεξάρτητο θεσμό της Επιτρόπου Διοικήσεως προέκυψε μετά την επιθυμία του κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη να διαξάγει στην Επίτροπο Διοικήσεως πέραν από οικονομικό έλεγχο και διαχειριστικό επι των παραπόνων και των λειτουργών του Γραφείου της. Η Μαρία Στυλιανού Λοττίδη ενεργώντας με την σύμφωνη γνώμη του διεθνούς οργάνου των Ombudsman στο οποίο ανήκει ο θεσμός, και θέλοντας να διαφυλάξει την ανεξαρτησία του απο παρεμβάσεις αλλά και την πρόσβαση απο τρίτους ευαίσθητων πληροφοριών και προσωπικών δεδομένων των πολιτών, αρνήθηκε οποιανδήποτε παρέμβαση από τον Γενικό Ελεγκτή στους προσωπικούς φακέλλους των πολιτών. Η Επίτροπος φέρεται να έχει δώσει πλήρη πρόσβαση στον έλεγχο από την ΕΥ των οικονομικών και δημοσιονομικών του Γραφείου της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X