ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έφεραν αμηχανία στο ΑΚΕΛ οι πρώτες δηλώσεις Σπανού

Η απουσία πολιτικού πλαισίου, πρόβλημα στη συνεννόηση των δύο μερών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μάλλον αμηχανία παρά ανακούφιση, προκάλεσε στην Εζεκία Παπαϊωάννου η πρώτη δημόσια παρουσία του εν δυνάμει υποψηφίου του κόμματος Μάικ Σπανού την περασμένη Παρασκευή στο ΣΙΓΜΑ. Και αυτό γιατί ο γνωστός επιχειρηματίας, πέραν των δηλώσεών του όπου χαρακτήριζε εν πολλοίς τα κόμματα κακοήθη κύτταρα, έκανε λόγο και για λιγότερο κράτος, θέση διαφορετική από αυτήν που εκφράζει το ΑΚΕΛ. Δεν είναι τυχαίο συνεπώς το γεγονός ότι ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε την επομένη σε δηλώσεις του πως υπάρχει το ενδεχόμενο να μην καταλήξει το κόμμα με την υποψηφιότητα Μάικ Σπανού.

Τα κοινά

«Εμείς πάντα επιμέναμε ότι πρέπει να παράγεται πλούτος αλλά αυτός έχει σημασία πως κατανέμεται στον λαό. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι πρωταθλήτρια σε ότι αφορά την άνιση κατανομή. Πρέπει λοιπόν να γίνει μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου . Εξαιρετικά σημαντικό είναι και η νομοθετική κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων οι οποίες λόγω της οικονομικής κρίσης καταστρατηγήθηκαν από τους εργοδότες.

Συζητώντας με τον Μιχάλη Σπανό δέχεται ότι πρέπει να υπάρξει αυτή η ρύθμιση ώστε να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των εργαζομένων ενώ παράλληλα υποστηρίζει πως εκεί που δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις πρέπει να υπάρχουν κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται σε ότι αφορά τους εργαζομένους. Συμφωνούμε σε νομοθετική κατοχύρωση θεσμών όπως την ΑΤΑ, όπως επίσης στο κεφάλαιο των ιδιωτικοποιήσεων.

Η προσέγγισή του είναι ότι οι οργανισμοί δημοσίας ωφελείας χρειάζονται εκσυγχρονισμό σε ότι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο για να γίνουν πολύ πιο ευέλικτοι ενώ παράλληλα υποστηρίζει πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διορισμού των μελών των διοικητικών συμβουλίων για να εξασφαλίσουμε οτι εκείνοι που διορίζονται, θα μπορούν να βοηθούν πραγματικά τον οργανισμό και όχι να τον εκμεταλλεύονται. Είναι επίσης ξεκάθαρος ότι δεν πρέπει να αποξενωθεί η δημόσια περιουσία και ότι οι οργανισμοί δημόσιας ωφελείας πρέπει να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας ακόμη και σε κοινές δραστηριότητες με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτές είναι οι θέσεις του και οι θέσεις που το ΑΚΕΛ υποστηρίζει. Θα μπορούσα να συνεχίσω και με άλλα αλλά γι αυτά ας μείνουμε να τα δούμε στη διακήρυξη αρχών» είπε σε συνέντευξή του στην Κ ο κ. Κυπριανού κληθείς να σχολιάσει πού συναντώνται τα δύο μέρη.

Στήριξη χωρίς πολιτικό πλαίσιο

Το ζήτημα ωστόσο που προκάλεσε αίσθηση, είναι ότι ενώ ο κ. Κυπριανού επεσήμανε την σύγκλιση στο κεφάλαιο των ιδιωτικοποιήσεων, την ίδια ώρα στο ΣΙΓΜΑ, ο κ. Σπανός μιλούσε για λιγότερο κράτος. Πώς και γιατί τα δύο μέρη φέρεται να εκφράζουν διαφορετικές τάσεις, είναι ένα ζήτημα, που εμπίπτει εν πολλοίς στο ότι δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί πολιτικό πλαίσιο. Στη συνέντευξή του στην «Κ» ο Άντρος Κυπριανού διαμήνυσε παράλληλα πως πριν από το έκτακτο συνέδριο του κόμματος στις 2 Ιουλίου, θα πρέπει να γίνει η διακήρυξη αρχών, βάσει της οποίας θα λάβει την οριστική απόφαση το κόμμα, ο κ. Κυπριανού εξήγησε τις συγκλίσεις των δύο μερών. Αυτή του η δήλωση καταδεικνύει πως ΑΚΕΛ και Μάικ Σπανός δεν έχουν καταλήξει σε ένα πολιτικό πλαίσιο επί του παρόντος.

Πιο συγκεκριμένα, σε αντίθεση με άλλες ανεξάρτητες υποψηφιότητες που στήριξε στο παρελθόν το ΑΚΕΛ, το κόμμα αυτή τη φορά προχωρά προς συζήτηση στις κομματικές ομάδες βάσης, χωρίς διακήρυξη αρχών στα χέρια του αλλά και χωρίς πολιτικό πλαίσιο που να καταγράφεται το πρόγραμμα και οι στόχοι του κ. Σπανού στην οικονομία.

Υπενθυμίζεται, πως στην Κεντρική Επιτροπή της περασμένης βδομάδας, η όποια εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου προς το σώμα, έγινε σε προφορικό επίπεδο, με την ηγεσία να επισημαίνει για ακόμη μια φορά την ευαισθησία του κ. Σπανού στις συλλογικές συμβάσεις. Σε αντίθεση πάντως με την οικονομία, όπου δεν έχει καταρτιστεί πολιτικό πλαίσιο, ο κ. Σπανός φέρεται να έχει ετοιμάσει ένα πλαίσιο αρχών γύρω από το κυπριακό, με το οποίο συμφωνεί πλήρως το ΑΚΕΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση