ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 22:08
26°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Έκλεισε συνοπτικά σενάριο Νικόλα ο Άντρος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Θέλησε να κατευνάσεις τις αντιδράσεις των οπαδών της λύσης ο γ.γ του ΑΚΕΛ ενισχύοντας τη φημολογία που τον θέλει να παραμένει στην ηγεσία

Την ώρα που ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έλεγε σε συνέντευξή του στην «Offsite» ότι η συνεργασία ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ ήταν από τις πιο αποτελεσματικές, ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» έκλεινε συνοπτικά το όποιο σενάριο στήριξης υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές του 2023. Δήλωση που προκάλεσε και αμηχανία για το αντικρουόμενο των δηλώσεων των δύο αρχηγών και πολλά ερωτήματα.

Ερωτήματα όπως γιατί ο Άντρος Κυπριανού θέλησε να κλείσει τόσο πρόωρα την πόρτα στον ΔΗΚΟϊκό Πρόεδρο, τη στιγμή που όπως υπογραμμίζει δεν έχει συζητηθεί κάτι εντός του κόμματος. Προκάλεσε αναπόφευκτα ερωτήματα και εντός Ενδιάμεσου για το πώς θα πρέπει να κινηθούν δεδομένων και των τελεσίδικων δηλώσεων που αποκλείουν στην ουσία και τον πολιτικό αρχηγό αλλά και κάθε ΔΗΚΟϊκό στέλεχος.

Παρά τις όποιες τοποθετήσεις ένθεν και ένθεν ότι προτεραιότητα είναι να φύγει Αναστασιάδης και ΔΗΣΥ από την εξουσία φαίνεται πως οι όποιες πληγές προκλήθηκαν στον προεκλογικό του 2018 δεν έχουν επουλωθεί τουλάχιστον εντός ΑΚΕΛ λένε πολιτικοί κύκλοι, ενώ άλλοι επισημαίνουν πως στην πολιτική πολλά μπορούν να αλλάξουν, ιδιαίτερα τη στιγμή που μεσολαβούν 3.5 χρόνια διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ μέχρι και τις προεδρικές. 

Στο ΔΗΚΟ αρνούνται να σχολιάσουν τις εκλογές του 23, ξεκαθαρίζοντας πως εκείνοι δεν αποκλείουν κανένα

Τα δημοσιεύματα…

Το καλοκαίρι που πέρασε, δημοσιεύματα ήθελαν τον Άντρο Κυπριανού και τον Νικόλα Παπαδόπουλο στο περιθώριο συνάντησης που είχαν για το κυπριακό, να συζητούν και συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του 2023. Η ανακοίνωση που ακολούθησε του μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Ελένης Μαύρου η οποία υπογράμμισε πως προτεραιότητα είναι να απομακρυνθεί ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ από την εξουσία, ενίσχυσε την αίσθηση ότι ίσως να υπάρχει ενδεχόμενο μίας τέτοιας συμμαχίας, ανοίγοντας τον κύκλο και των συζητήσεων και των αντιδράσεων.

Διαψεύδει συζήτηση προεδρικών

«Δεν είμαι υπόλογος στο τι υποψιάζεται ο καθένας» απάντησε συνοπτικά ο Άντρος Κυπριανού όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» για το αν συζήτησαν και τις προεδρικές εκλογές. «Ήμουν διακοπές, όταν γράφτηκε το εν λόγω δημοσίευμα και σε συνεννόηση με τη διευθύντρια του γραφείου μου απάντησα από την ίδια μέρα ξεκαθαρίζοντας πως δεν συζητήθηκε θέμα προεδρικών εκλογών. Συναντηθήκαμε μερικές φορές όπως συναντιέμαι και με ηγέτες άλλων πολιτικών κομμάτων. Δεν θα απολογούμαι όμως για πράγματα που δεν έγιναν. Δεν συζητήσαμε τέτοιο θέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού.

Ούτε με Νικόλα ούτε με άλλο ΔΗΚΟϊκό στέλεχος

Για το κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος συνεργασίας και διαλόγου με το ΔΗΚΟ και τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει έδαφος συνεργασίας με υποψήφιο στέλεχος του ΔΗΚΟ ή με τον Νικόλα Παπαδόπουλο. «Την πρόθεση να στηρίξουμε μία κοινή υποψηφιότητα, είναι κάτι που θα το δούμε όταν θα έρθει η ώρα. Δεν έχουμε καν συζητήσει εσωτερικά στο ΑΚΕΛ. Πώς θα το συζητήσουμε με άλλους;» διερωτήθηκε.

Εμείς δεν αποκλείουμε…

Η συνέντευξη του κ. Κυπριανού δεν πέρασε απαρατήρητη στο ΔΗΚΟ έστω κι αν στελέχη του ΔΗΚΟ περιορίζονται στο να χαρακτηρίσουν σεβαστή την άποψή του του γ.γ του ΑΚΕΛ. Όπως λένε, το ΔΗΚΟ δεν είναι διατεθειμένο επί του παρόντος να σχολιάσει τις «μακρινές» εκλογές του 23. Λένε ωστόσο πως τόσο οι προεδρικές όσο και ο αποκλεισμός του οποιουδήποτε, δεν είναι μέσα στον σχεδιασμό του κόμματος. Μία τοποθέτηση που έχει τη δική της σημασία δεδομένου ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εδώ και καιρό δείχνει τις προθέσεις του να βρει έδαφος συνεννόησης και συνεργασίας με το ΔΗΚΟ ούτως ώστε να εξέλθει από την απομόνωση. Τόσο εντός βουλής όσο και για το ενδεχόμενο συνεργασιών το 23. Καθόλου τυχαίο ότι μέχρι και το καλοκαίρι συζητείτο στο παρασκήνιο συμφωνία Αβέρωφ-Νικόλα με ορίζοντα το 23. Συμφωνία που όπως έλεγαν ΔΗΚΟϊκά στελέχη διαρρέεται από τον ίδιο τον κ. Νεοφύτου για τους δικούς του εσωκομματικούς λόγους.

Εγκλωβίζει συνεπώς το ΑΚΕΛ στην απομόνωση αυτή η κίνηση; Ο γ.γ του ΑΚΕΛ έχει ήδη κάνει λόγο για την ανάγκη συνεργασιών με ομάδες πολιτών από την κοινωνία. Κίνηση που μειώνει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. Σημειώνεται πως μετά τα δημοσιεύματα περί συνεργασίας των δύο κομμάτων, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις εντός του ΑΚΕΛ αλλά και στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς μπροστά σε ένα déjà vu στήριξης ΑΚΕΛ σε Παπαδόπουλο και συμμαχία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ όπως το 2003. Όπως εκτιμούν πολιτικοί κύκλοι, αυτές οι αντιδράσεις, ιδιαίτερα από το ακροατήριο που στηρίζει τη λύση του κυπριακού, φέρεται να ανάγκασαν τον Άντρο Κυπριακού να κλείσει τη φημολογία. «Τα πάντα βεβαίως μπορεί να αλλάξουν μέχρι το 23» αναφέρουν πολιτικοί κύκλοι της Αριστεράς υπογραμμίζοντας πως το κεφάλαιο συνεργασιών δεν συζητήθηκε ακόμα. Σημειώνουν με νόημα πως μεσολαβούν 3.5 χρόνια κυβέρνησης Αναστασιάδη και ένα εκλογικό συνέδριο του ΑΚΕΛ τον Ιούνιο, εκτός και αν όπως λένε η δήλωσή του καταδεικνύει και την πρόθεσή του να παραμείνει στην ηγεσία του ΑΚΕΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  |  ΔΗΚΟ  |  Εκλογές  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ