ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελληνοτουρκικά: «Διακομματική» απάντηση στον Χ. Ακάρ

Ο Τούρκος υπ. Αμυνας επιχείρησε να θέσει ζητήματα όπως η κυριαρχία των νησιών

Μανώλης Κωστίδης

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Ελλήνων βουλευτών και του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σημειώθηκε στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (NATO PA) και της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή που ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη. Οι βουλευτές Σπήλιος Λιβανός, Μανούσος Βολουδάκης, Θεοδώρα Τζάκρη και Ανδρέας Λοβέρδος απάντησαν σε έντονο ύφος και με διακομματική συναίνεση στον κ. Ακάρ, ο οποίος στην ομιλία του επιχείρησε να θέσει ζητήματα της τουρκικής ατζέντας.

Όταν φτάσαμε στο ξενοδοχείο Ηilton Bakirkoy, όπου θα ξεκινούσε η συζήτηση, τίποτα δεν προμήνυε πως θα υπάρξει «κόντρα» και η φιλοξενία των Τούρκων ήταν ιδιαίτερα καλή. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επιχείρησε να παρουσιάσει ως ελληνοτουρκικές διαφορές την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών όπως και του εναέριου χώρου, τις θαλάσσιες ζώνες κτλ. Άμεσα, οι βουλευτές ζήτησαν να πάρουν τον λόγο για να απαντήσουν στις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Ακάρ. Ο Σπήλιος Λιβανός αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν η Τουρκία από τη μια να επικαλείται τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ και από την άλλη να απειλεί με το casus belli», ενώ τόνισε πως «γίνεται η γείτονα χώρα να μιλάει για κυριαρχία κρατών, ενώ είναι εκείνη που έχει εισβάλει στην Κύπρο».

Ο κ. Ακάρ σε έντονο ύφος απάντησε δηλώνοντας ότι «αν λες κατοχή για τη “βόρεια Κύπρο”, αυτό σημαίνει ότι θέλεις να κάνεις καβγά από την αρχή. Η Τουρκία δεν είναι κατακτητής στα “βόρεια της Κύπρου”. Εκεί έγιναν σφαγές και πραξικοπήματα μέχρι το 1974». Ο κ. Βολουδάκης, απευθυνόμενος στον κ. Ακάρ, δήλωσε πως «ούτε ημέρα δεν περνάει χωρίς να έχουμε απειλή πολέμου από την Τουρκία. Έχουμε υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. Τελευταία ζητάτε και αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου».

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των υπερπτήσεων και τόνισε ότι «τα ελληνικά αεροσκάφη ήρθαν στην ηπειρωτική μας χώρα στις 27 Απριλίου και παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας. Έρχεστε από τόσα χιλιόμετρα μακριά, από την ηπειρωτική Ελλάδα στην ηπειρωτική Τουρκία, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας, τι περιμένετε να κάνουμε; Υπάρχουν εικόνες ραντάρ· τις έχουμε μοιραστεί με τις συμμαχικές χώρες. Στις 28 Απριλίου απαντήσαμε σε αυτές τις ενέργειες». Ο κ. Ακάρ υποστήριξε πως η Ελλάδα βοηθάει τρομοκράτες, με τους βουλευτές να αντιδρούν έντονα. «Μη λέτε όχι. Όλοι ξέρουν για το “στρατόπεδο του Λαυρίου” στην Ελλάδα».

Ενδεικτικό του κλίματος ήταν πως ο κ. Λοβέρδος απευθυνόμενος στον Τούρκο υπουργό Αμυνας είπε ότι «δεν θα σας ευχαριστήσω». Ο κ. Ακάρ τότε επέστρεψε στην έδρα και είπε πως αυτό «δεν είναι πράξη ελληνικής ευγένειας». Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας δεν δέχθηκε να γίνουν παρεμβάσεις και από τον κ. Λοβέρδο και την κ. Τζάκρη. Στην επόμενη συνεδρίαση όμως υπήρξε συζήτηση και της κ. Τζάκρη και του κ. Λοβέρδου με τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος έκανε λόγο «για το αμφισβητούμενο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας θέμα των νησιών». Η κ. Τζάκρη υπενθύμισε πως «στα παράλια της Τουρκίας υπάρχει η 4η Στρατιά του Αιγαίου, η οποία διαθέτει και αποβατικό στόλο και εκτελεί κάθε χρόνο ασκήσεις στα παράλια της Τουρκίας. Eπιπλέον, είναι απολύτως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα στο θέμα κυριαρχίας νησιών».
Ο κ. Λοβέρδος υπενθύμισε τη νομολογία του διεθνούς δικαίου και τόνισε πως η Τουρκία δεν αποδέχεται το Δίκαιο της Θάλασσας. Πάντως, η συζήτηση με τον κ. Ντονμέζ δεν ήταν τεταμένη όπως είχε συμβεί νωρίτερα με τον κ. Ακάρ.

Το βράδυ της Τρίτης, ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ δήλωσε πως «η Τουρκία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου λέει πως θα ανοίξει το θέμα της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών» και τόνισε πως «η Γαλάζια Πατρίδα είναι νόμιμη. Η Τουρκία έχει ευαισθησία στο ζήτημα αυτό».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση