ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενημερώνει τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα για πενταμερή ο Τατάρ

Τοποθετείται επί του θέματος ο Κουντρέτ Οζερσάι

ΚΥΠΕ

Αυτή την εβδομάδα θα ενημερώσει τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα ο Τ/κ ηγέτης ενόψει της άτυπης συνάντησης 5 + 1 στην Γενεύη, στο τέλος Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Κίπρις ποστασί, οι συναντήσεις θα είναι χωριστές και αναμένεται οι ημερομηνίες των επαφών να ανακοινωθούν σύντομα.

Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση είχε ασκήσει κριτική στα κατεχόμενα στον κ. Τατάρ λόγω της μη ενημέρωσης των κομμάτων για τα όσα συμβαίνουν στο Κυπριακό και την προετοιμασία της άτυπης συνάντησης ενώ πολιτικοί αρχηγοί, περιλαμβανομένου του Κουντρέτ Οζερσάι – ζήτησαν ενημέρωση της «βουλής» πριν από την σύνοδο της Γενεύης σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε χθες ότι ο Τ/κ ηγέτης θα πρέπει να είναι προσεκτικός και έτοιμος για ΜΟΕ πριν από την άτυπη πενταμερή καθώς θεωρεί ότι η συνεργασία σε μερικά θέματα, πριν την λύση του Κυπριακού, θα έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μην τελειώσει η διαδικασία πριν αρχίσει στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη στην Γενεύη.

Σύμφωνα με τον κ. Όζερσαϊ, σε περίπτωση που ο διεθνής παράγοντας και τα Ηνωμένα Έθνη δεν καταφέρουν να βρουν κοινό έδαφος για διαπραγματεύσεις, μπορεί να αποκαλέσουν την διαδικασία που θα αρχίσουν όχι «διαπραγματευτική διαδικασία», αλλά «κάποιου είδους διαδικασία» (a kind of process).

«Θεωρώ ότι οι διεθνείς παίκτες θα καταβάλουν προσπάθεια για να αρχίσει ένα είδος διαδικασίας και χωρίς να υπάρχει κοινό έδαφος για να μπορέσει να συνεχιστεί και να μην αμφισβητηθεί το στάτους κβο, που παρέχει σχετική σταθερότητα, έστω και αν βλάπτει τους Τουρκοκύπριους», ανέφερε.

Κατά την συνάντηση στη Γενεύη, πρόσθεσε, η ε/κ πλευρά θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα γιατί πρέπει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία μετά από τόσα χρόνια και η τ/κ πλευρά να εξηγήσει πώς θα εξυπηρετήσει την ειρήνη στην περιοχή η προσέγγισή της για δύο κράτη και γιατί πρέπει να την αποδεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Όπως έχουν τα πράγματα, δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς να εξευρεθεί αμέσως κοινό έδαφος και να αρχίσουν αμέσως οι επίσημες διαπραγματεύσεις. Πιθανώς θα δοθεί το μήνυμα ότι δεν άρχισε η διαδικασία όμως συνεχίζεται απευθείας ή έμμεση διαβούλευση ανάμεσα στις πλευρές και μετά από την συνάντηση θα έρθουν στην ημερήσια διάταξη θέματα που είχαν έρθει στην ημερήσια διάταξη στο παρελθόν, ειδικά ως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επιπρόσθετα με αυτά νέα θέματα και διαφορετικά μοντέλα οικονομικής συνεργασίας», συνέχισε.

Μετά την συνάντηση στην Γενεύη, είπε ο κ. Οζερσάι, θα συνεχίσουν να έχουν απευθείας ή έμμεση επαφή οι πλευρές και η διαδικασία στο εξής θα σχετίζεται με την πορεία των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Εξάλλου σε συνέντευξη του στην αγγλόφωνη τουρκοκυπριακή εφημερίδα Cyprus Today προχθές, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι λύση δύο κρατών θα οδηγήσει σε μόνιμη και σταθερή συμφωνία και δεν επιθυμεί να επεκτείνει την εξουσία του στον «νότο».

«Μπορούν να είναι οι βασιλιάδες του Νότου. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό. Εμένα με νοιάζουν οι δικοί μου άνθρωποι και η ασφάλεια τους, η ευημερία των μελλοντικών γενιών και η κυριαρχία των δικών μου ανθρώπων στο βορρά».

«Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά απορρίψει μια λύση δύο κρατών τότε ‘κακή τύχη’», δήλωσε ο κ. Τατάρ χαρακτηριστικά.

Ανέφερε επίσης πως θα καταλάβει προσπάθειες για εγκατάσταση περισσότερων ανθρώπων από τη Βρετανία στα κατεχόμενα, επαινώντας τον ρόλο των Βρετανών που ζουν στα κατεχόμενα στην προώθηση του ψευδοκράτους και στην στήριξη της οικονομίας της.

Ο κ. Τατάρ εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθούν απευθείας πτήσεις από την Βρετανία προς τα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει αυτό θα συζητηθεί με τους «νομικούς τους συμβούλους». Είπε ότι όταν ανοίξει το νέο ανακαινισμένο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου θα διαθέτει όλες τις δικλείδες ασφαλείας, που θα κάνουν πιο εύκολο το αίτημά τους για απευθείας πτήσεις ή τις πτήσεις "touch-down" μέσω Τουρκίας.

Οι βρετανικές αρχές είναι ενήμερες για τα ζητήματα αυτά, είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορούν να τους βοηθήσουν, όχι μόνο για χάρη των Τουρκοκυπρίων που ζουν στα κατεχόμενα, αλλά και για τους πέραν του μισού εκατομμυρίου Τουρκοκύπριους και Τούρκους που διαθέτουν βρετανικό διαβατήριο. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό τώρα που είναι εκτός της ΕΕ για να διορθώσει αυτή την «ανωμαλία» που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατά την έκφρασή του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση