ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συμβούλιο Αρχηγών: Μη αποδεκτή η πρόταση Ακιντζί

Μέσω επιστολής σε Γκουτέρες και Ακιντζί θα εξηγήσει ο Πρόεδρος τους λόγους απόρριψης της πρότασης του Τ/κ ηγέτη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με κοινό ανακοινωθέν μέσω του οποίου απορρίπτεται ομόφωνα από τους πολιτικούς αρχηγούς η πρόταση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων και εξουσιοδοτείται ο Πρόεδρος όπως αποστείλει μέσω επιστολής λεπτομερώς τους λόγους που απορρίπτεται σε Ακιντζί και Γκουτέρες ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 14:00 το μεσημέρι της Τρίτης η συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών.

Το κοινό ανακοινωθέν

Με το πέρας της συνεδρίας ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Βασίλης Πάλμας αναφέρθηκε στο κοινό ανακοινωθέν της σύσκεψης αρχηγών. Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν δεν γίνεται αποδεκτή η πρόταση του Τ/κ ηγέτη, ωστόσο οι αρχηγοί των κομμάτων έδωσαν εξουσιοδότηση στον πρόεδρο να αποστείλει επιστολή στον Μουσταφά Ακιντζί αλλά και στον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών όπου θα εξηγεί ενδελεχώς τους λόγους απόρριψης της εν λόγω πρότασης. 

Αυτούσια η δήλωση του κ. Πάλμα

Η πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς αποπροσανατολίζει από την ουσία του προβλήματος του Κυπριακού και την ανάγκη άμεσης επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο, αν υπάρχει η απαραίτητη βούληση από όλους τους εμπλεκομένους, την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, η πρόταση του κ. Ακκιντζί περιέχει πρόνοιες που δεν εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού στο σύνολό του.

Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο Αρχηγών εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει τεκμηριωμένα για τα αρνητικά που εμπεριέχονται στην πρόταση του κ. Ακιντζί, τόσο στον ίδιο όσο και στον ΓΓ των ΗΕ, από τους υπόλοιπους αποδέκτες της επιστολής του».
Στη συνέχεια ο κ. Πάλμας είπε ότι «αυτό το ανακοινωθέν είναι ομόφωνο», προσθέτοντας ότι για τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό, το κάθε κόμμα θα εκφράσει τις απόψεις και τις θέσεις του.

Πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία «έγινε μια πολύ εποικοδομητική και πολύ ουσιαστική συζήτηση. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι τα κόμματα έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις σε επιμέρους θέματα, αυτό έγινε και σήμερα. Το σημαντικό και ουσιαστικό από αυτή τη συνεδρία είναι η ομόφωνη προσέγγιση σε ό,τι αφορά την πρόταση του κ. Ακιντζί».

Ερωτηθείς πότε θα σταλεί η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Πάλμας είπε ότι «άμεσα θα ετοιμαστεί μια επιστολή περιεκτική, θα απαντά σημείο προς σημείο σε όλα τα οποία προκύπτουν μέσα από την επιστολή του κ. Ακιντζί και θα σταλεί στον ΓΓ των ΗΕ και στον κ. Ακιντζί».

Κληθείς να πει τι θα αναφέρεται στην επιστολή, ο κ. Πάλμας είπε ότι «θα επαναλάβουμε τον κύριο στόχο μας που είναι η συνολική λύση του Κυπριακού και βεβαίως η δημιουργία καλών προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών που είναι ο κύριος στόχος. Αυτή η πρόταση του κ. Ακιντζί δημιουργεί ένα αποπροσανατολισμό από την ουσία του κυρίως προβλήματος που είναι η επίλυση του Κυπριακού».

Αβέρωφ: Συνολική λύση του κυπριακού

Πλήρως σύμφωνος με το κοινό ανακοινωθέν είναι όπως δήλωσε με το πέρας της σύσκεψης αρχηγών ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Όπως είπε αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μία συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος υπογραμμίζοντας πως η πρόταση αποπροσανατολίζει. Πρόσθεσε πως η θέση του ΔΗΣΥ είναι μία και ξεκάθαρη, η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών και η επιστροφή στο τραπέζι από εκεί όπου μείναμε στο Κραν Μοντανά.

Άντρος: Ένα απλό όχι δεν είναι αρκετό

Ο στόχος και η δική μας προτεραιότητα είναι η επίλυση του κυπριακού ανέφερε ο Άτρος Κυπριανού υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να συνυπολογιστεί το πως τοποθετείται η διεθνής κοινότητα. Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ανησυχία για τις εξελίξεις στην τ/κ κοινότητα, καθώς όπως είπε οι δυνάμεις που ενισχύονται είναι οι φωνές που υποσκάπτουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη πως ο Πρόεδρος θα πρέπει να απαντήσει στην επιστολή του με τρόπο ολοκληρωμένο. Συγκεκριμένα όπως είπε θα πρέπει να αναφέρει την ετοιμότητά του για επανέναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο Γκουτέρες και εκεί που έμειναν στο κραν μοντάνα και με ετοιμότητα να εμπλακεί για να καταλήξουμε σε λύση. Όπως είπε θα πρέπει να απαντήσουμε σε κάποιες κατανοητές ανησυχίες για τα ζητήματα του φυσικού αερίου, να εξηγήσουμε γιατί δε μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση που έγινε από τον κ. Ακιντζί και την ίδια στιγμή να απαντήσουμε σε πολλά που προκαλούν ανησυχία στην τ/κ κοινότητα. Σημείωσε πώς κατά την άποψή του ένα απλό όχι στην πρόταση ακιντζί δεν είναι αρκετή.

Νικόλας: Ανάγκη για νέα στρατηγική

Πλήρως καλυμμένος από το κοινό ανακοινωθέν εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ο Νικόλας Παπαδόπουλος σημειώνοντας πως δε μπορεί να γίνει αποδεκτή μία τέτοια πρόταση. Όπως είπε δεν είναι τίποτα καινούργιο αλλά αποτελεί τη χειρότερη έκδοση. Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως οι εξελίξεις είναι αποτέλεσμα της αποτυχημένης πολιτικής των τελευταίων ετών και εξέφρασε την ανάγκη χάραξης μίας νέας στρατηγικής που θα προκαλέσει κόστος στην Τουρκία.

Σιζόπουλος: Να μην εγκλωβιστούμε στους στόχους της Άγκυρας

Την ανάγκη ώστε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να είναι πολύ προσεκτικός στη διαχείριση και στην τακτική που θα ακολουθήσει εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Όπως είπε υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούμε στους στόχους της Άγκυρας και πρόσθεσε πως το κοινό ανακοινωθέν τον αφήνει πλήρως καλυμμένο.

Λιλλήκας: Απάντηση που να προσανατολίζει στην επανέναρξη των συνομιλιών

Ικανοποίηση για την ομόφωνη απόρριψη της πρότασης Ακιντζί εξέφρασε ο Γιώργος Λιλήκας. ΄πως είπε αυτή η πρόταση δε μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο για συζήτηση αναβαθμίζει το κατοχικό καθεστώς. Η απάντησή μας θα πρέπει να είναι μία απάντηση που θα προσανατολίζει προς την επανέναρξη των συνομιλιών.

Καρογιάν: Επείγει η λύση του κυπριακού

Τη θέση πως η Τουρκία προχωρά σε τέτοιες κινήσεις όταν νιώθει στριμωγμένη ακόμα και σε προηγούμενες περιόδους εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν. Όπως είπε ο Πρόεδρος θα πρέπει να δώσει το στίγμα της πλευρά μας ότι επείγει η λύση του κυπριακού στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και βάσει των αρχών της διεθνούς νομιμότηταε. Εξέφρασε την άποψη οτι πρόκειται για μία δύσκολη περίοδο, κατά την οποία επιπβάλλεται η σύνεση αλλά και η αξιοποίηση των στρατηγικών πλεονεκτημάτων μας. Όπως είπε ο κ. Καρογιάν χρειάζεται ξεκάθαρη στρατηγική και ελιγμός στις κινήσεις μας.

Περδίκη: Να μην εγκλωβιστούμε στην επικοινωνιακή παγίδα της Τουρκίας

Η πρόταση του Τ/κ ηγέτη είχε στόχο ν` αποτρέψει τα μέτρα της Ευρώπης κατά της Τουρκίας και θα πρέπει να προσέξουμε τους χειρισμούς μας και να μην εγκλωβιστούμε στην επικοινωνιακή παγίδα της τουρκικής πλευράς, ανέφερε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης.

Σε δηλώσεις του εξέφρασε τη θέση πως η πρόταση Ακιντζί, ήταν "μια κίνηση που είχε στόχο ν` αποτρέψει την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών που προνοεί τα στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας".

"Πρέπει να προσέξουμε στους χειρισμούς μας, να μην εγκλωβιστούμε σε αυτήν την επικοινωνιακή παγίδα που έχει στήσει η τουρκική πλευρά", υπέδειξε και πρόσθεσε ότι συμφωνεί πως στόχευσή μας πρέπει να είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.

Ο κ.Περδίκης είπε ακόμη πως, "τα όσα αφορούν το φυσικό αέριο θα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο εκείνο που να μην δημιουργεί προβλήματα για τη συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος και νομίζω ότι η πρόταση Ακιντζί είναι εκτός αυτού του πλαισίου".

Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ανέφερε πως η αποστολή της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, " έχει επιβεβαιωθεί ότι δυσχεραίνεται λόγω της στάσης του κ.Ακιντζί, σε σχέση με το γεγονός ότι έχει προταχθεί από την πλευρά του το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ των δυο ηγετών".

"Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από ό,τι μας είπε, σωστά ξεκαθάρισε ότι, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπρόσωπος της Ε/κ κοινότητας, η δική του στάση και θέση δεν καθορίζεται από τη στάση του κ.Άκιντζί και ότι ο ίδιος επιθυμεί να υπάρξει κάθοδος της κυρίας Λουτ και να γίνει ακόμα μια προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων", συμπλήρωσε.

Τέλος, ο Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως σωστά όλα τα κόμματα στηρίζουν τον ΠτΔ στην προσπάθεια του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τόνισε πως "αυτός πρέπει να είναι ο κύριος στόχος, αποφεύγοντας τις διάφορες παγίδες που στήνει η τουρκική πλευρά".

Παλλήκαρος: Η πρόταση της Τουρκίας κρίνεται απαράδεκτη και απορρίπτεται

Η πρόταση της Τουρκίας «που μας ήρθε από τα χέρια του κ. Ακιντζί κρίνεται απαράδεκτη και απορρίπτεται από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς», είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Πόλυς Παλλήκαρος, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της πολύωρης συνεδρίας του Συμβουλίου Αρχηγών, στη Λεμεσό.

«Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει αναλάβει να απαντήσει σημείο σε σημείο σε όλους τους αποδέκτες της επιστολής της πρότασης της Τουρκίας. Να σημειώσουμε ότι για το θέμα διαχείρισης των πόρων, του φυσικού αερίου, υπήρχε συμφωνία από τον κ. Χριστόφια, η οποία συμφωνία επιβεβαιώθηκε από τον κ. Αναστασιάδη και λόγω αυτής της συμφωνίας έχουμε περάσει και σαν Κυπριακή Δημοκρατία νόμο στη Βουλή. Οπότε αντιλαμβάνεστε για ποιους λόγους η Τουρκία αυτή τη στιγμή βάζει κάτω τέτοιο θέμα», πρόσθεσε.

Εκείνο, συνέχισε ο κ. Παλλήκαρος, «το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνουμε είναι να πέσουμε στην παγίδα που στήνει η Τουρκία και να αρχίσουμε να συζητούμε αντί την ουσία του Κυπριακού, τις παραμέτρους της διαχείρισης του φυσικού αερίου».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παλλήκαρος είπε ότι από το ανακοινωθέν καλύπτονται πλήρως όλοι οι Αρχηγοί, «το θέμα της απάντησης του Προέδρου θα το δούμε και θα το κρίνουμε εν καιρώ».

Γεάδη: Το ΕΛΑΜ απορρίπτει την πρόταση Μ. Ακιντζί

Απορρίπτουμε κάθετα και ξεκάθαρα την πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Συμβουλίου Αρχηγών.

«Απορρίπτουμε κάθετα και ξεκάθαρα την πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί, καθώς δεν νοείται να διαμοιραστεί φυσικό αέριο σε κοινότητες, γειτονιές, χωριά ή ψευδοκράτη», πρόσθεσε.

Όσον αφορά, συνέχισε ο κ. Γεάδης, «την πολιτική που ακολουθούμε διαχρονικά, την πολιτική της ηττοπάθειας, του συμβιβασμού και του κατευνασμού, φαίνεται ότι έχει αποτύχει παταγωδώς, αφού οι πολιτικές διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που οδηγούσαν στο να συζητούμε για διαμοιρασμό της εξουσίας, διαμοιρασμό της προεδρίας, διαμοιρασμό της δημόσιας υπηρεσίας, έχουν οδηγήσει στο φυσικό επακόλουθο στο να συζητούμε σήμερα στο αίτημα του κατοχικού ηγέτη για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου».

«Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο είναι ξεκάθαρο: Πρέπει επιτέλους να χαράξουμε νέα στρατηγική στο Κυπριακό, διεκδίκησης και να βάλουμε πίσω τα όσα θλιβερά πράττουμε μέχρι σήμερα», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση