ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επ. Νομικών: Νέα συζήτηση για την αύξηση των ποινών πριν την Ολομέλεια

Η σαφώς τροποποιημένη πρόταση του Υπ. Δικαιοσύνης, είναι διαφοροποιημένη προς το καλύτερο, ανέφερε ο κ. Δαμιανού

ΚΥΠΕ

Το αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου για τις εξώδικες ποινές που μπορούν να επιβληθούν σε υποστατικά για παράβαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού εξέτασε η Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι τις προηγούμενες εβδομάδες ως αποτέλεσμα απαράδεκτων φαινομένων παραβίασης και πρωτοκόλλων και διαταγμάτων υπήρξε μια συζήτηση στην κοινωνία και το κοινοβούλιο σε ότι αφορά το γεγονός ότι κάποιοι επιχειρηματίες έθεσαν το χρήμα πάνω από την υγεία των πολιτών.

Σε αυτά τα πλαίσια, «είχαμε και έχουμε ενώπιον μας μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για αύξηση των εξωδίκων σε ότι αφορά την νομοθεσία για τη Λοιμοκάθαρση και ταυτόχρονα την προώθηση διαδικασιών αναστολής λειτουργίας υποστατικών, κυρίως κέντρων αναψυχής αλλά όχι αποκλειστικά», είπε.

Συζητήσαμε την σαφώς τροποποιημένη πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι διαφοροποιημένη προς το καλύτερο από την αρχική η οποία ήταν και ισοπεδωτική και εξοντωτική διότι δεν έκανε διάκριση ανάλογα με το είδος και το μέγεθος των επιχειρήσεων.

Σήμερα, είπε, έχουμε ενώπιον μας μια πρόταση που δημιουργεί τέσσερις κατηγορίες επιχειρήσεων ανάλογα με το εμβαδόν που καταλαμβάνει η κάθε επιχείρηση στο ζωτικό της χώρο και αντίστοιχες ποινές.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή ΑΚΕΛ αναπτύχθηκε ένας πολύ δημιουργικός προβληματισμός ανάμεσα σε όλα τα μέλη της Επιτροπής και τον Υπουργό.

«Υπάρχουν προβληματισμοί για κάποια πλαφόν που τίθενται στα πρόστιμα δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροπολογίες από κοινοβουλευτικά κόμματα, περιλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ», είπε.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «αναπτύχθηκε προβληματισμός για τη διαδικασία η οποία θα καταλήγει σε αναστολή λειτουργίας υποστατικού».

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι διαδικασίες που θα προταθούν θα είναι νόμιμες, θα σταθούν ενδεχομένως και στα δικαστήρια και την ίδια ώρα θέλουμε να προ-αποκλείσουμε στο μέτρο του δυνατού ενδεχόμενη αυθαιρεσία αστυνομικών οργάνων, η οποία δυστυχώς λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος δεν μπορεί να αποκλειστεί εκ των προτέρων. Συζητούμε διευκρίνιση κάποιων διατυπώσεων και πιθανές τροπολογίες, είπε.

Η Επιτροπή, ανέφερε, ο κ. Δαμιανού θα ξανασυνεδριάσει πριν από την Ολομέλεια της Παρασκευής για να οδηγηθεί κατά το δυνατόν ένα κείμενο το οποίο θα είναι συμφωνημένο γιατί ως έχει σήμερα δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό στην ολότητά του από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ αύριο το απόγευμα και είπε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξουν τροπολογίες, εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για το ύψος των προστίμων για τις μικρές και μικρότερες επιχειρήσεις.

Σε δικές της δηλώσεις για το θέμα η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι με το αναθεωρημένο κείμενο δίνεται η δυνατότητα στον Αστυνομικό Διευθυντή της οικίας επαρχίας να διατάξει την άμεση αναστολή λειτουργίας επιχείρησης ή νυχτερινού κέντρου το οποίο παραβιάζει τα διατάγματα που εκδίδονται με βάση τον περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο για μια διάρκεια μέχρι 15 ημερών. Πρόσθεσε ότι το προηγούμενο διάστημα είχαμε επισημάνει ότι τα νομοσχέδια τα οποία είχαν κατατεθεί από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν έδιναν τη δυνατότητα για άμεσο κλείσιμο της επιχείρησης αλλά θα έπρεπε κάποιος να αναμένει τη λειτουργία των δικαστηρίων για να μπορούν οι αστυνομικές αρχές να αποταθούν στο δικαστήριο.

Με τα παρόντα νομοσχέδια λύνεται αυτό το πρόβλημα πλην όμως, σημείωσε, «εντοπίσαμε ως ΔΗΚΟ ότι δεν υπάρχει κανένας δικαστικός έλεγχος της ορθότητας και του ελέγχου της έκδοσης αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων και ενδεχομένως αυτό να δημιουργήσει ένα πρόβλημα». Θα το συζητήσουμε ως ΔΗΚΟ, είπε, προσθέτοντας ότι εκ πρώτης όψεως το νομοσχέδιο με τη διαφοροποίησή του δίνει την απάντηση στο πρόβλημα που υπήρχε μέχρι σήμερα ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι άμεσα όταν κάποιος παραβίαζε τα διατάγματα, όμως «πάντοτε πρέπει όλες οι νομοθεσίες να είναι ισοζυγισμένες δίκαιες και να μην παραβαίνουν οποιεσδήποτε συνταγματικές αρχές της Δικαιοσύνης».

Απαντώντας σε ερώτημα ανέφερε ότι ήταν θέση του ΔΗΚΟ ότι θα έπρεπε να έχει την εξουσία η Αστυνομία να έχει την εξουσία να κλείσει την επιχείρηση η οποία εντοπίζεται να παραβαίνει τα διατάγματα, προσθέτοντας όμως ότι είχαν επίσης επισημάνει ότι αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να ισχύει για ένα μικρό χρονικό διάστημα ενδεχομένως μέχρι και 48 - 72 ώρες ή τέσσερις μέρες και μετά η ορθότητα αυτή θα πρέπει να τυγχάνει δικαστικού ελέγχου.

Σύμφωνα με την κ. Ερωτοκρίτου ο επιχειρηματίας θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν παραβεί το διάταγμα θα αντιμετωπίσει άμεσα κλείσιμο της επιχείρησής του και από την άλλη η Αστυνομία να γνωρίζει ότι αν δεν παραμείνει στα πλαίσια του νόμου την ώρα που χρησιμοποιεί αυτό το πολύ ισχυρό όπλο της άμεσης αναστολής, θα αντιμετωπίζει πρόβλημα.

«Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα σωστό ισοζύγιο που δημιουργεί μηχανισμούς ελέγχου και στις αστυνομικές αρχές αλλά και στους ίδιους τους επιχειρηματίες, έτσι ώστε όλοι να ξέρουν ότι σε περίπτωση που παραβούν τη δική τους υποχρέωση θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου», σημείωσε..

Η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε επίσης ότι δεν είναι αυτό που αντικατοπτρίζεται στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ θα το συζητήσει και την Παρασκευή θα είμαστε έτοιμοι να τοποθετηθούμε και με τροπολογίες, απ’ ότι φαίνεται επί του θέματος, έτσι ώστε να υπάρξει κατάληξη σε ένα νομοθέτημα το οποίο θα μπορεί να διασφαλίζει την νομιμότητα και την ορθότητα και άμεσα να πιάνει τους παραβάτες και να αναστέλλει τη λειτουργία τους την ίδια στιγμή.

Πρόταση νόμου που εκσυγχρονίζει τον ορισμό του βιασμού

Εξάλλου, στις δηλώσεις του ο Άριστος Δαμιανοόυ αναφέρθηκε σε πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ και εξέτασε σήμερα η Επιτροπή Νομικών για εκσυγχρονισμό του ορισμού του βιασμού.

Αναφέρθηκε στην Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που αφορά την έμφυλη βία, την οποία έχει κυρώσει η Κύπρος το 2017 με νομοθεσία, σημειώνοντας ότι περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό εκσυγχρονιστικών προνοιών.

«Είναι γενική η αναγνώριση ότι ο Ποινικός μας Κώδικας πάσχει σε μια σειρά από άρθρα, περιλαμβανομένου του άρθρου 144 που περιλαμβάνει τον ορισμό του τι συνιστά βιασμό», είπε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για πρόνοια κληροδότημα της αποικιοκρατίας ορισμός, ο οποίος χρονολογείται και έχει ηλικία πέραν των 60 χρονών ενώ στο ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επέλθει εκσυγχρονιστικές τροποποίησεις.

Επειδή ακριβώς η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης καθορίζει τα πλαίσια μέσα στα οποία πρέπει να κινηθεί η Δημοκρατία και να υπάρξει εφαρμοστικός νόμος, ένεκα κωλυσιεργίας που υπήρξε – και το σημειώνουμε με λύπη μας - στην προώθηση στο κοινοβούλιο εφαρμοστικών νομοθεσιών και για το βιασμό και για πάρα πολλά άλλα αδικήματα βίας και σεξουαλικών μορφών, έχουμε αναλάβει ως Κοινοβουλευτική Ομάδα μια πρωτοβουλία. Σήμερα συζητήσαμε μια πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει ειδικά για το βιασμό και τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε ενώπιον μας αριθμό προτάσεων νόμου που κατέθεσε η συνάδελφος Σκεύη Κουκουμά που αφορούν παρόμοια ζητήματα.

Η πρόταση νόμου, εξήγησε ο κ. Δαμιανού, «διευρύνει τον ορισμό του βιασμού με επίκεντρο το στοιχείο της έλλειψης συναίνεσης και περιλαμβάνει πέραν της παραδοσιακής αντίληψης για το βιασμό την αναφορά ότι η έλλειψη συναίνεσης σχετίζεται με οποιαδήποτε κολπική, πρωκτική ή εκ του στόματος διείσδυση στο σώμα».

Αυτή η αναφορά, πρόσθεσε, «διευρύνει σαφώς το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και άρα τις μορφές των κολάσιμων ποινικών πράξεων». Είπε επίσης ότι περιλαμβάνει επίσης μορφές βιασμού διείσδυσης και σε βάρος ανδρών και προσπαθεί να εκσυγχρονίσει μια άλλη πρόνοια απαρχαιωμένη που αναφερόταν στο ενδεχόμενο πλαστοπροσωπίας συζύγου σε βάρος παντρεμένης γυναίκας.

Γίνεται λοιπόν είπε, «μια ολοκληρωμένη προσπάθεια υιοθέτησης της φιλοσοφίας και του γράμματος της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, πέραν της παραδοσιακής μορφής βιασμού, που είναι η κολπική βία, στις μορφές που σας έχω αναφέρει προηγουμένως».

Εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί όλοι οι προσκεκλημένοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία και ενημέρωσε ότι έχει δοθεί περιθώριο δύο εβδομάδων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να καταθέσει επίσημα τις απόψεις του, όπως και σε άλλους φορείς οι οποίοι προσκλήθηκαν, με στόχο να υπάρξει κατάληξη σε μια συναινετική πρόταση και να ψηφιστεί σε νόμο η πρόταση μέχρι το τέλος Ιουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση