ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επίτροπος Διοικήσεως: Δέχθηκα οκτώ ελέγχους σε 23 μήνες από τον Γενικό Ελεγκτή

Προσπάθεια εκφοβισμού από τον γενικό ελεγκτή καταγγέλλει η Επίτροπος Διοικήσεως

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έντονη αντιπαράθεση προκλήθηκε στην επιτροπή ελέγχου, μεταξύ της Επιτρόπου Διοικήσεως και του Γενικού Ελεγκτή, με κύρια αιτία την διαφιλονικούμενη ερμηνεία στον διαχειριστικό έλεγχο που μπορεί να ασκεί ο γενικός ελεγκτής στο γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, ως ανεξάρτητου θεσμού.

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, διερωτήθηκε εντός της επιτροπής ελέγχου κατά πόσο ήρθαν όλοι με καθαρά χέρια στην επιτροπή ελέγχου και κατήγγειλε προσπάθεια εκφοβισμού της υπογραμμίζοντας ότι μέσα σε δύο χρόνια δέχτηκε έλεγχο από την ελεγκτική υπηρεσία οκτώ φορές στο γραφείο της. Όπως είπε η ίδια έχει το καθήκον να προστατεύσει την ανεξαρτησία του θεσμού της και το κύρος του και υπογράμμισε πως ο γενικός ελεγκτής δεν έχει νομικά την αρμοδιότητα να ασκεί τον έλεγχο που ασκεί στο γραφείο της επιτρόπου διοικήσεως.

Αιτία υπήρξε το αίτημα του γενικού ελεγκτή να προβεί σε έλεγχο και να ζητήσει στοιχεία για τη μεταστέγαση του γραφείου της επιτρόπου διοικήσεως σε άλλο κτήριο, τη διαδικασία αγοράς και εγκατάστασης ανελκυστήρα για άτομα με αναπηρία στο ενοικιαζόμενο κτίριο που στεγάζεται το γραφείο της επιτρόπου.

Η Επίτροπος Διοικήσεως αναφορικά με το ζήτημα μεταστέγασης, σημείωσε πως ξεκίνησε τη διαδικασία η προκάτοχός της αλλά δεν βρέθηκε τόπος που να πληροί τα κριτήρια. Σημείωσε πως έχει καταφέρει να διαπραγματευτεί και να μειώσει το ενοίκιο στο εν λόγω κτίριο, ενώ σε ο,τι αφορά την αφορά ανελκυστήρα σημείωσε πως το γραφείο επιτρόπου έλαβε τρεις προσφορές και πήρε την πιο συμφέρουσα ύψους 10.000.

Η ίδια έθεσε ζήτημα διαφύλαξης της ανεξαρτησίας του θεσμού. Παρουσίασε μάλιστα έκθεση που απέστειλε στον γενικό ελεγκτή το 2018 υπογραμμίζοντας το ανεξάρτητο του θεσμού.

Όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή ελέγχου, ο γενικός ελεγκτής, μετά και την έκθεση της επιτρόπου διοικήσεως, στην οποία θέτει το ανεξάρτητο του θεσμού της, ζήτησε γνωμάτευση από τον γενικό εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη κατά πόσο μπορεί να ασκήσει διαχειριστικό έλεγχο στο γραφείο της επιτρόπου με τον γενικό εισαγγελέα να γνωματεύει πως μπορεί. Η Μαρία Λοττίδου διαφώνησε με την εν λόγω γνωμάτευση σημειώνοντας πως σεβόμενη το έργο του γενικού εισαγγελέα ο ίδιος δεν είναι ιεραρχικό όργανο που μπορεί να ελέγξει την επίτροπο διοικήσεως.

Παρουσίασε και έκθεση του International Ombudsman Institute το οποίο υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαφύλαξης της ανεξαρτησίας και του κύρους του θεσμού σημείωσε πως δεν μπορεί κανείς να υποκαταστήσει την κρίση της επιτρόπου γιατί αυτό προσβάλλει την ανεξαρτησία της και όπου υπάρχει ζήτημα ερμηνείας του νόμου κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την επίτροπο. Όπως ανέφερε η επίτροπος διοικήσεως τον προσεχή Δεκέμβριο θα παρουσιαστούν στην Κύπρο οι αρχές της Βενετίας οι οποίες υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης τον περασμένο Μάιο και αναφέρουν μεταξύ άλλων πως η επίτροπος διοικήσεως δεν δέχεται οδηγίες από κανέναν και ο όποιος έλεγχος θα πρέπει να περιορίζεται στο οικονομικό σκέλος.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε πως για το φέτος έχουν γίνει 105 εκθέσεις ενώ ελήφθησαν περίπου 2100 παράπονα εκ των οποίων έχουν διεκπεραιωθεί τα 1308.

Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε πως η άρνηση ελέγχου αποτελεί ποινικό αδίκημα και κάλεσε την βουλή ως νομοθετικό σώμα να ζητήσει από την επίτροπο να δώσει τα απαραίτητα στοιχεία αφού δεν τα δίνει στον ίδιο. Με το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι ο ελεγκτής της Δημοκρατίας είναι καθορισμένος συνταγματικά και νομοθετικά τι πρέπει να ελέγχει. «Εκ προοιμίου δηλώνω ότι ο ελεγκτής δεν θα ελέγξει την ποιότητα της δουλειάς ή τα πορίσματα της επιτρόπου έχει πλήρη ανεξαρτησία κατοχυρωμένη». «Το μέγα θέμα» όπως είπε «είναι ο διαχειριστικός έλεγχος οι υπάλληλοι που είναι στο γραφείο της επιτρόπου είναι δημόσιοι υπάλληλοι και έχει κάθε δικαίωμα ο ελεγκτής να προβαίνει σε διαχειριστικό έλεγχο». Δεν υπάρχει κανένας που να μην υφίσταται έλεγχο σημείωσε ο κ. Κουλίας αναφέροντας πως δεν είναι κανείς υπεράνω του νόμου.

Η κα Λοττίδου με τη σειρά της επεσήμανε πως η επίτροπος διοικήσεως είναι ανεξάρτητος θεσμός που λογοδοτεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα από την ετήσια έκθεση όπου εκεί αναφέρονται όλα τα τεκταινόμενα του χρόνου και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λογοδοτήσει σε άλλο πρόσωπο για τον τρόπο λειτουργίας τον καθορισμό των προτεραιοτήτων την ποιότητα της δουλειάς, την πολυπλοκότητα της κάθε υπόθεσης που μπορεί να κριθεί μόνο από τον επίτροπο διοικήσεως ως προϊστάμενο του γραφείου της. Ο επίτροπος διοικήσεως όπως είπε δεν λαμβάνει οδηγίες από κανέναν και όσον αφορά τον έλεγχο αυτός περιορίζεται στον οικονομικό έλεγχο.

Μιλώντας εκ μέρους του ΑΚΕΛ, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου έκανε λόγο για έλλειψη λογοδοσίας. Μία κυβέρνηση που σέβεται τον λαό της λογοδοτεί δίνει εξηγήσεις ανέφερε η κα Χαραλαμπίδου σημειώνοντας ότι κάποιοι εκ των υπουργών και των ανεξάρτητων θεσμών που διορίζει ο πρόεδρος κρίνουν ότι πρέπει να έχουν ανεξάρτητες απόψεις προσωπικές γνωμοδοτήσεις και πετούν στον κάλαθο των αχρήστων τις γνωμοδοτήσεις του γενικού εισαγγελέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση