ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επέτειος εισβολής: Μοιρασιά σε γη και θάλασσα ζητά η Άγκυρα

Πολιτική ισότητα και ίσα δικαιώματα για τους τ/κ στους φυσικούς πόρους ζητά ο Ερντογάν. Τι λέει η Άγκυρα για τα όσα συνέβησαν στο Βερολίνο;

Την 45η επέτειο της εισβολής στην Κύπρο επιλέγει η Άγκυρα για να στείλει νέα μηνύματα στην Λευκωσία και στις γειτονικές πρωτεύουσες για το Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα επετειακά μηνύματα του τουρκικού Προεδρικού έρχονται να επιβεβαιώσουν το ρεπορτάζ της κυριακάτικης έκδοσης της Κ. Η Τουρκία ζητά «μοιρασιά» τόσο στην γη όσο και στην θάλασσα της Κύπρου. Η Άγκυρα απαιτεί την άμεση κατοχύρωση της αρχής της πολιτικής ισότητας και την ταυτόχρονη κοινή εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Α. Μεσογείου.

Το μήνυμα του Ερντογάν

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να παραδώσει χωρίς καθυστέρηση την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και τα ίσα δικαιώματα τους στους φυσικούς πόρους του νησιού», υπήρξε το χαρακτηριστικό μήνυμα του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, με αφορμή την επέτειο της εισβολής της χώρας του στην Κύπρο.

Ισχυριζόμενος ότι ανέκαθεν η χώρα του τάχθηκε υπέρ μιας ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν φρόντισε να τονίσει επίσης, ότι αυτή η αποφασιστικότητα της τουρκικής πλευράς «δεν σημαίνει ότι τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού θα θυσιαστούν».

«Δίκαιη κατανομή πλούτου»

Στο ίδιο μήκος κύματος υπήρξε και το νέο μήνυμα του εκπρόσωπου του τουρκικού Προεδρικού, καθηγητή Ιμπραχίμ Καλίν. Ο κ. Καλίν αναφέρθηκε πριν από λίγο στην προοπτική της συνεργασίας στο ζήτημα των ενεργειακών αποθεμάτων της Α. Μεσογείου.

«Οι πολιτικές σας απόψεις μπορεί να είναι διαφορετικές, μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες, αλλά θα συνεχίσετε να συνεργάζεστε σε αυτούς τους τομείς. Δεν έχουμε κλείσει τις πόρτες προς αυτή την κατεύθυνση σε καμία χώρα της Μεσογείου», δήλωσε ο κ. Καλίν. Επαναλαμβάνοντας την γνωστή θέση της Τουρκίας ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να συζητήσει απευθείας με την Λευκωσία το ζήτημα των υδρογονανθράκων, ο κ. Καλίν πρόσθεσε τα εξής: «(Την Κύπρο) δεν την αναγνωρίζουμε ως χώρα. Αυτό που προτείνουμε λοιπόν είναι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τούρκοι να αρχίσουν να συζητούν. Μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις αμφισβητούμενες περιοχές γύρω από το νησί, όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν κοινές έρευνες. Ή μπορεί (οι έρευνες) να γίνουν ξεχωριστά. Σε κάθε περίπτωση συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με δίκαιη και ισότιμη κατανομή του πλούτου που θα προκύψει».

Για την 45η επέτειο της εισβολής μηνύματα έστειλαν και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής πολιτικής σκηνής. Στην πλειοψηφία τους, σε αυτά τα μηνύματα επαναλήφθηκαν οι γνωστές θέσεις της τουρκικής πλευράς. Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι η Κύπρος είναι αρκετή για την ειρηνική συνύπαρξη των δυο κοινοτήτων.

Η τουρκική οπτική γωνία για την Βερολίνο

Στην τουρκική πρωτεύουσα, μαζί με τις εξελίξεις που αφορούν την Κύπρο, η προσοχή των διπλωματών, αξιωματούχων και αναλυτών παραμένει στραμμένη στις εξελίξεις που τρέχουν στην Α. Μεσόγειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Έχοντας επικεντρώσει την προσοχή τους στην Α. Μεσόγειο, διάφορες πηγές στην Άγκυρα αναλύουν τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στο Βερολίνο, στο περιθώριο των συναντήσεων των Τούρκων διπλωματών και αξιωματούχων με τους εκπροσώπους της Ε.Ε.

Οι τουρκικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν την πληροφορία ότι η Άγκυρα ζήτησε από την ε/κ πλευρά να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον «Υπουργό Εξωτερικών», Κουντρέτ Όζερσαϊ για το Κυπριακό. Η τουρκική πλευρά ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί μετά το τέλος των «προεδρικών εκλογών».  Αυτό που ζητά η Άγκυρα είναι η έναρξη διαλόγου και συνεργασίας ανάμεσα στις δυο κοινότητες σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του νησιού, όπως λ.χ. ο κορωνοϊός και φυσικά η κοινή διαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση