ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 22:05
26°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Έρχεται με μηνύματα ο Μητσοτάκης

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Η πρώτη επίσκεψη του νέου Πρωθυπουργού στην Κύπρο δεν είναι καθαρά και μόνο εθιμοτυπική

Τη Δευτέρα (29/07) το πρωί ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης θα πατήσει για πρώτη φορά κυπριακό έδαφος υπό τη νέα του ιδιότητα. Παραδοσιακά το πρώτο ταξίδι κάθε Έλληνα Πρωθυπουργού πραγματοποιείται στην Κύπρο, παρόλα αυτά οι πραγματικότητες στο νησί καθιστούν αυτή την επίσκεψη ακόμη πιο επιβεβλημένη.

Με την Τουρκία να διατηρεί απτόητη τα γεωτρητικά της πλοία εντός της ΑΟΖ, τα παραληρήματα Ερντογάν εναντίον Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και τη διαφαινόμενη άρση της στασιμότητας ως προς τις διαπραγματεύσεις στο κυπριακό, η επίσκεψη Μητσοτάκη έρχεται ακριβώς στην πιο κατάλληλη στιγμή. Ο συντονισμός των ενεργειών ανάμεσα στις δυο χώρες κρίνεται επιβεβλημένος πριν την κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί στις 9 Αυγούστου. Όπως εξάλλου σημείωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος «Είναι μια πολύ σημαντική επίσκεψη και με την έννοια ότι είναι η πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού και διότι γίνεται σε αυτή την κρίσιμη, γεμάτη προκλήσεις, περίοδο».

Η σημειολογία

Προτού ακόμη προσγειωθεί το κυβερνητικό αεροσκάφος στη Λάρνακα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος φρόντισε να περάσει τα πρώτα μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. Στη συνοδεία του προστίθενται δυο υπουργοί με σημαντικότατο χαρτοφυλάκιο για την Κύπρο. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, θα πλαισιώσουν τον κ.Μητσοτάκη κατά τη διήμερη επίσκεψη του στο νησί. Ο μεν Νίκος Δένδιας αναμένεται να «παίξει» πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς το κομμάτι των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, ενώ ο δε Κωστής Χατζηδάκης καλείται να διαχειριστεί το ακανθώδες κεφάλαιο της ενεργειακής πολιτικής των τριμερών αξόνων που διαμορφώνουν Κύπρος και Ελλάδα, και το πρότζεκτ του EastMed.

Αυτό μάλιστα προμήνυσε ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας από το Ισραήλ, επισημαίνοντας πως μέσω της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Κύπρο θα δοθεί σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι είναι απαράδεκτη η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με τον τρόπο αυτό, ο κ.Μητσοτάκης σαφέστατα περνά το μήνυμα πως για την κυβέρνηση του, στο εθνικό κεφάλαιο «Κύπρος» οι κεντρικοί άξονες είναι πρωτίστως αυτοί οι δύο. Αυτό βέβαια έρχεται και ως απάντηση προς τις τουρκικές προκλήσεις σε ΑΟΖ και κυπριακό, πως η Ελλάδα δηλαδή παραμένει σταθερός υποστηρικτής της Κύπρου, και όχι απλός παρατηρητής. Ας σημειωθεί πως τις προηγούμενες ημέρες στην Κύπρο βρέθηκε και ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Τους βλέπει όλους

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να χαρακτηριστεί κάλλιστα και ως βαρυφορτωμένο, αλλά όπως ισχυρίζονται καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», αυτό είναι απόρροια επιθυμίας του ίδιου του Πρωθυπουργού. Ο ίδιος φέρεται μάλιστα να προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο πρώτο του αυτό ταξίδι, και ως προς αυτό επιλήφθηκε προσωπικά των πλείστων διαδικασιών που θα λάβουν μέρος κατά τη διήμερη του επίσκεψη.

Από την άφιξη στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μέχρι και την τελευταία του δραστηριότητα την Τρίτη, βάσει του επίσημου προγράμματος θα περάσουν 25 ώρες. Στο διάστημα αυτό ο κ.Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει συνολικά 17 δραστηριότητες, σε μια προσπάθεια τόσο να ακούσει τις απόψεις εμπλεκομένων φορέων στα ζητήματα της Κύπρου, όσο και να μεταφέρει το όραμα της δικής του κυβέρνησης προς όλους. Για τον κ.Μητσοτάκη, αυτές οι δυο μέρες ουσιαστικά αποτελούν την απαρχή της εξωτερικής πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης

Δευτέρα 29.7.2019

-09:30 'Αφιξη στο Αεροδρόμιο Λάρνακας,

-10:25 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη

-11:00 Διμερής Συνάντηση Αντιπροσωπειών

-12:30 Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη

-13:15 Γεύμα με τον Πρέσβη της Ελλάδος

-15:00 Συναντήσεις με Αρχηγούς Κοινοβουλευτικών Κομμάτων

-17:40 Συναντήσεις με Συλλόγους και Δικοινοτικούς ΜΚΟ

-20:15 Δείπνο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Τρίτη 30.7.2019

-09:00 Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β'

-09:35 Κατάθεση Στεφάνου στα Φυλακισμένα Μνήματα

-09:55 Κατάθεση Στεφάνου στον Τύμβο Μακεδονίτισσας

-10:35 Επίσκεψη στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου - Ξενάγηση στο μουσείο

-12:00 Αναχώρηση από Λάρνακα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ