ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 00:04
25°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Εθνικιστιστές και Άγκυρα στήνουν σκηνικό έντασης στο Κυπριακό

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Την έντονη διαμαρτυρία της τ/κ Δεξιάς υποστήριξε και το τ/κ «Προεδρικό», αλλά και κύκλοι της τ/κ Αριστεράς

Η ενέργεια του ΕΛΑΜ να κάψει τη σημαία του ψευδοκράτους ήταν η αφορμή για την τουρκοκυπριακή Δεξιά, αλλά και την Άγκυρα να εντείνει το σκηνικό έντασης στο Κυπριακό, εν όψει και της συνάντησης των δύο ηγετών στο Βερολίνο, στις 25 Νοεμβρίου.  Σε μια κρίσιμη καμπή για το Κυπριακό, οι εθνικιστικοί κύκλοι στα Κατεχόμενα, τη στιγμή που η Τζέιν Χολ Λουτ ολοκλήρωνε τις επαφές της στην Κύπρο, δίχως απτό αποτέλεσμα, βάλλουν κατά της ε/κ πλευράς με το σκεπτικό ότι δεν σέβεται σύμβολα και ευαισθησίες της τ/κ κοινότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι την όλη επικοινωνιακή επιχείρηση υποστηρίζει η τ/κ ηγεσία και η τ/κ Αριστερά. Όλα ξεκίνησαν όταν στην επέτειο της ίδρυσης της «ΤΔΒΚ» στις ελεύθερες περιοχές μια σημαία της παράνομης οντότητας παραδόθηκε στις φλόγες ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόπειρα δημιουργίας εναλλακτικής κρατικής δομής στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ξεκίνησε ο Όζερσαϊ, το συνέχισαν οι άλλοι

Πρώτος ο «υπουργός Εξωτερικών», Κουντρέτ Όζερσαϊ, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης» αντέδρασε σε υψηλούς τόνους. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν επαφές με τον ΟΗΕ για το όλο ζήτημα.

Την κίνηση του κ. Όζερσαϊ υποστήριξαν αρχικά οι κύκλοι της τ/κ Δεξιάς. Μάλιστα, κάποιοι εθνικιστικοί παράγοντες στους κόλπους του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) έφτασαν στο σημείο να κάνουν λόγο για «απαράδεκτη εξέλιξη στις μη απελευθερωμένες περιοχές της Κύπρου». Στην πορεία την έντονη διαμαρτυρία της τ/κ Δεξιάς υποστήριξε και το τ/κ «Προεδρικό», αλλά και οικύκλοι της τ/κ Αριστεράς. Μονάχα μια μικρή ομάδα στους κόλπους της τ/κ Αριστεράς, η οποία παραμένει προσκολλημένη στη διζωνική, δικοινοτική λύση εξέφρασε διαφορετική άποψη, τονίζοντας ότι ακροδεξιές ομάδες και στις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής επιχειρούν να πλήξουν τις δικοινοτικές σχέσεις.

Η όλη εξέλιξη έλαβε διαστάσεις με την εμπλοκή της Άγκυρας. Πρώτο, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι καταδικάζει αυτές τις ενέργειες και στη συνέχεια παρόμοιο μήνυμα έστειλε και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα Κύπρου.

Ο ρόλος των τ/κ ΜΜΕ και η συγκυρία

Αξίζει να σημειωθεί ότι λάδι στη φωτιά έριξαν και τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, τα οποία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μετέδιδαν τις αντιδράσεις της τ/κ πλευράς και της Άγκυρας. Μάλιστα, για πρώτη φορά, τα τ/κ μέσα μετέδωσαν στα τουρκικά και τη σχετική γραπτή ανακοίνωση του ΕΛΑΜ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ