ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Foreign Office: Εξέφρασε την αντίθεσή του με τις γεωτρήσεις της Τουρκίας

Απαντητική επιστολή την οποία απέστειλε σε 11 Κύπριους πρόσφυγες που ζουν στην Βρετανία

ΚΥΠΕ

Επιστολή με την πάγια απάντηση αναφορικά με τις βρετανικές θέσεις στο Κυπριακό απέστειλε το Foreign Office σε 11 Κύπριους πρόσφυγες που ζουν πλέον στη Βρετανία, οι οποίοι είχαν απευθύνει επιστολή στα μέσα Μαΐου προς τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

Στην απάντησή του με ημερομηνία 14 Ιουνίου το αρμόδιο γραφείο επικοινωνίας του Foreign Office αναφέρει για ακόμα μία φορά σε σχέση με την ΑΟΖ ότι η βρετανική πλευρά παρακολουθεί «με ανησυχία» τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα ήθελε να δει την κατάσταση να αποκλιμακώνεται.

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται η βρετανική δημόσια και κατ’ ιδίαν εκπεφρασμένη αντίθεση προς τα σχέδια της Τουρκίας να διεξαγάγει γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκονται τα τουρκικά σκάφη και γίνεται προτροπή επίλυσης των διαφορών γύρω από την ΑΟΖ όχι με βία, αλλά μέσω διαλόγου και συμφώνως προς το διεθνές δίκαιο.

Η επιστολή τονίζει ότι η Βρετανία αποδίδει «τη μέγιστη σημασία» στην εξασφάλιση μίας μακροπρόθεσμης λύσης στο Κυπριακό και «προτρέπει όλα τα μέρη να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των πόρων του νησιού μπορεί να υποστηρίξει την αναζήτηση λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Επαναλαμβάνεται δε η πάγια θέση στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ότι δηλαδή το Λονδίνο είναι «ανοιχτό σε οποιονδήποτε διακανονισμό μπορέσουν να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές και οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις».

Η επιστολή επαναβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη βρετανική υποστήριξη σε μια «δίκαιη και με διάρκεια» λύση που θα επανενώνει την Κύπρο.

Σημειώνεται ότι ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί αυτή η λύση είναι η διεθνώς αποδεκτή διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Οι υπογράφοντες την αρχική επιστολή προς τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Λεωνίδας Λεωνίδου, Γιώργος Πίππας, Τάσος Πογιατζής, Σεραφείμ Διάκου, Στέλλα Δινένη, Γιάννης Κούβαρος, Σπύρος Νεοφύτου και Σπύρος Παπαχαραλάμπους ανέφεραν:

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να ιδιοποιείται υδρογονάνθρακες που νομίμως ανήκουν στη Δημοκρατία της Κύπρου. Εμείς, ως Βρετανοί πολίτες, τώρα δεν ζητάμε αλλά απαιτούμε η βρετανική μας κυβέρνηση, που έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία, να παρέμβει και να σταματήσει αυτή την παράνομη δραστηριότητα. Ζητάμε επίσης ευγενικά η βρετανική μας κυβέρνηση να ενεργήσει ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μία λειτουργική λύση για την επανένωση του νησιού μέσω των Ηνωμένων Εθνών».

Σημείωναν στην επιστολή τους ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο από το 1974 με την εισβολή και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή του 37% του εδάφους της Κύπρου και δήλωναν ότι θεωρούν την παρουσία τουρκικών σκαφών στην ΑΟΖ «δεύτερη τουρκική εισβολή» στη μητρογονική πατρίδα τους.

Κατέληγαν με την επισήμανση ότι η άνομη τουρκική εισβολή στα χωρικά ύδατα της Δημοκρατίας της Κύπρου είναι απαράδεκτη.

Η επιστολή είχε κοινοποιηθεί στους εξής βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος: Τερέζα Βίλιερς, Μάθιου Όφορντ, Μάικ Φρηρ, σερ Ρότζερ Γκέιλ, Μπομπ Μπλάκμαν, σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, Κρεγκ ΜακΚίνλεϊ, Μάρτιν Βίκερς, Σέριλ Μάρεϊ, σερ Ντέιβιντ Άμες και Χέλεν Γουάτλεϊ.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη επιστολή-απάντηση εστάλη προ ημερών και από τον υπουργό Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπρίων Προσφύγων Ηνωμένου Βασιλείου Λεωνίδα Λεωνίδου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X