ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γερμανικές νουθεσίες προς Άγκυρα για εκτόνωση της έντασης

Λάθος μήνυμα η παράταση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ λέει το Βερολίνο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με όπλο την διπλωματία του παρασκηνίου και αποφεύγοντας να υψώσει τους δημόσιους τόνους, η Γερμανία συνεχίζει να καταβάλει προσπάθειες για εκτόνωση του κλίματος έντασης που έχει προκαλέσει στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία. Μετά την αποκάλυψη, από πλευράς Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για την άτυπη τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας, το Βερολίνο αντέδρασε στη νέα Navtex της Άγκυρας, νοτιοδυτικά της Κύπρου για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «Λάθος μήνυμα» την ανακοίνωση της Άγκυρας για γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μερικές μέρες πριν το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και το επιτακτικό αίτημα για αυστηρότερες κυρώσεις, τεθεί στο τραπέζι της Συνόδου των ηγετών της Ε.Ε. Το στίγμα των γερμανικών προσπαθειών έδωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΗ Κρίστοφερ Μπούργκερ. «Έχουμε σαφείς προσδοκίες από την Τουρκία. Κυρίως περιμένουμε θετικό μήνυμα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το χθεσινό μήνυμα, με την ανακοίνωση της παράτασης των γεωτρήσεων ανοιχτά της Κύπρου, ήταν σίγουρα το λάθος μήνυμα».

Στη Σύνοδο των Βρυξελλών

Η επίσημη ανακοίνωση για παραμονή τουρκικού γεωτρύπανου εντός της ΑΟΖ και συνέχιση του μοτίβου των προκλήσεων, καταδίκασε η Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ετοιμάζεται να φέρει στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης σχολιάζοντας τη νέα τουρκική Navtex στα κυπριακά ύδατα, ουσιαστικά έκανε λόγο για διγλωσσία της Άγκυρας. «Είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ευρώπη, τι εννοούν (η Τουρκία) όταν λένε ότι επιδιώκουν τάχα διάλογο και ότι τάχα προσπαθούν με κάθε τρόπο να είναι σύννομοι με το διεθνές δίκαιο. Δεν έχω παρά να καταδικάσω βεβαίως ανάλογη ενέργεια, αλλά είναι κάτι που θα διαβιβαστεί κατά το διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τις ενέργειες και τις δράσεις μιας χώρας που παραγνωρίζει και διεθνές δίκαιο και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες». Ο Νίκος Αναστασιάδης που μεταβαίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας κα Άγκελα Μέρκελ και με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών. Το θέμα της Τουρκίας θα τεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Τετάρτη πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ατζέντα της Συνόδου έχει ως θέμα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και το Πλάνο Ανάκαμψης.

Ρηματική διακοίνωση

Εκτός Ευρωπαϊκού πεδίου, πέντε χώρες Ελλάδα, της Κύπρος, Αίγυπτος, Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία με ρηματική διακοίνωση που επέδωσαν στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ οι μόνιμες αντιπροσωπείες τους, ζητούν να μην εγκριθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη, στις 27 Νοεμβρίου 2019, η κυβέρνηση της Τουρκίας και η «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης» (GNA) της Λιβύης, για την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο. Οι πρέσβεις των πέντε χωρών στα ΗΕ, στη ρηματική διακοίνωση σημειώνουν μεταξύ άλλων πως η εγγραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου δεν πρέπει να λάβει χώρα, μέχρις ότου η συνθήκη ή η διεθνής συμφωνία έλθει σε ισχύ μεταξύ 2 ή περισσοτέρων μερών, που σημαίνει ότι η επιβεβαίωση ότι είναι σε ισχύ αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής. «Είναι προφανές ότι το μνημόνιο δεν πληροί τις διαδικασίες καταχώρισης που ορίζονται στα άρθρα 5/1 και 2 του παραρτήματος και· ιδιαίτερα ότι κάθε συνημμένη δήλωση που πιστοποιεί την ημερομηνία και τη μέθοδο έναρξης ισχύος θα ήταν ψευδής και άκυρη, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος της η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης κατέστησε σαφές σε επίσημη επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν επικύρωσε και δεν αποδέχεται το Μνημόνιο». Στη διπλωματική νότα υποστηρίζεται πως η καταχώριση του Μνημονίου δεν θα ήταν σύμφωνη με το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης Α / RES / 73/210 ενώ υποστηρίζεται πως η Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης στη Λιβύη παραβιάζει τους όρους δημιουργίας της. Στη διπλωματική νότα γίνεται παραπομπή στο άρθρο 8/2 (f) που ορίζει ότι οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Προεδρίας, του Συμβουλίου Υπουργών (το «Συμβούλιο Προεδρίας») στο σύνολό του, όχι του Προέδρου του ξεχωριστά, περιλαμβάνουν σύναψη «διεθνών» συμφωνιών και συμβάσεων υπό τον όρο ότι εγκρίνονται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση