ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οζερσάι: Μεσολάβηση χωρών μελών της ΕΕ στο θέμα του φυσικού αερίου

Το θέμα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας βρίσκεται σε σημείο που δεν μπορεί να αναβληθεί για μετά την λύση του Κυπριακού

ΚΥΠΕ

Για κάποιου είδους μεσολάβηση χωρών μελών της ΕΕ ώστε να βρεθεί μια λύση στο θέμα της Ενέργειας, μίλησε ο Κουντρέτ Οζερσάι ενώ ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ και ο «υπουργός ενέργειας», Χασάν Τατσόι, υποστήριξαν ότι κράτος πειρατής στην περιοχή είναι η «ε/κ διοίκηση», και όχι η Τουρκία όπως δήλωσαν πολιτικοί στην ε/κ πλευρά, λόγω της αποστολής του Γιαβούζ στο τεμάχιο 8 της ΑΟΖ.

Το θέμα της ενέργειας και του φυσικού αερίου συζητήθηκε σήμερα στην «βουλή» με τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό» και «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι να δηλώνει ότι «σήμερα κάποια προεξέχοντα ονόματα χωρών μελών της ΕΕ, πήραν την πρωτοβουλία να κάνουν ενός είδους διαμεσολάβησης μεταξύ των πλευρών στην Κύπρο σε αυτό το θέμα».

Είπε ότι υπάρχουν εκείνοι που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία διαμεσολάβησης για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών με τις εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που εμποδίζουν τις ενδιαφερόμενες πλευρές να συναντηθούν, αλλά μπορεί να γίνει αυτό με την δημιουργία μιας πλατφόρμας.

Υπάρχουν παραδείγματα κατά τα οποία αυτό συνέβη, είπε, αναφερόμενος σε εμπορικές συμφωνίες που έκαναν στο παρελθόν η ανατολική και η δυτική Γερμανία χωρίς να αναγνωρίζουν η μία την άλλη. Ακόμα και να μην υπάρχουν διεθνείς κανόνες, μπορεί να διαμορφωθούν για την Κύπρο, πρόσθεσε.

Το θέμα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας, πρόσθεσε, βρίσκεται σε σημείο που δεν μπορεί να αναβληθεί για μετά την λύση του Κυπριακού. Η «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, δεν μπορεί να μείνει θεατής στις εξελίξεις στην περιοχή, λέγοντας ότι εάν μπορεί να διευρυνθεί στην περιοχή η αλληλοεξάρτηση κανείς δεν θα επιδιώκει την αντιπαράθεση.

Ο κ. Οζερσάι είπε ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης είναι μέρος μιας μεγαλύτερης εικόνας σε ολόκληρη την περιοχή και πρόσθεσε ότι αντί της πολιτικής «θα φτιάξουν όλα όταν έρθει μια συνολική λύση» έχουν φέρει την πολιτική του «θα γίνουμε και εμείς ρυθμιστές σε αυτή την περιοχή» και υπό αυτή την έννοια, βήμα αποτελεί η συμφωνία που το ψευδοκράτος έκανε με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα.

Το επόμενο διάστημα, συνέχισε, στην περιοχή θα γίνουν συμφωνίες και με άλλες χώρες, ενώ για την συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη σε σχέση με την Κρήτη, ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι υπάρχουν δύο απόψεις. Η μια, είπε, ότι την μεγαλύτερη επιρροή ασκεί η ηπειρωτική χώρα και η άλλη ότι τα νησιά και η ηπειρωτική χώρα έχουν την ίδια δικαιοδοσία όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Εάν μια χώρα κράτος έχει την ίδια σημασία στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με μια ηπειρωτική χώρα, τότε ένα νησί που ανήκει σε ηπειρωτική χώρα θα έχει μικρότερη επιρροή σε αυτή την οριοθέτηση, πρόσθεσε ο κ. Οζερσάι λέγοντας ότι γι’ αυτό το θέμα η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης είναι σημαντική. Είναι σημαντικές, συνέχισε, και οι συνομιλίες Ελλάδας – Αιγύπτου για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, υποστηρίζοντας ότι σύντομα αναμένεται η Αίγυπτος να παρακαθίσει σε συνομιλίες και με την Τουρκία για τον καθορισμό των βόρειων θαλάσσιων συνόρων της.

Δεν είναι πρόβλημα, είπε, ότι η ε/κ πλευρά προβαίνει σε περιφερειακές συνεργασίες με χώρες της περιοχής, αλλά ότι από αυτή την διαδικασία αφήνονται εκτός η Τουρκίας και οι Τ/κ. Το ιδεατό θα ήταν όλα αυτά να λυθούν με μια συνολική λύση του Κυπριακού, συνέχισε, ωστόσο ενόσω αυτό δεν συμβαίνει, Τουρκία και Τ/κ θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτή η διαδικασία και αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να κολλούμε στα θέματα αναγνώρισης ή μη.

Με την πολιτική των κανονιοφόρων δεν κερδίζει κανείς, συνέχισε, κι αν αυτό ακολουθούνταν οι Ε/κ θα είχαν εμποδιστεί από το να κάνουν γεώτρηση. Ακόμα και αν δεν αναγνωρίζεται η τ/κ πλευρά, οι συμφωνίες που έχει συνάψει για την θάλασσα και οι άδειες που έχει δώσει (στην Τουρκία) την έχει κάνει έναν ενεργό παίκτη στην περιοχή, πρόσθεσε.

Στην περιοχή, συνέχισε, μη αναγνωρισμένο κράτος δεν είναι μόνο η «τδβκ», λέγοντας ότι και η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο στον διάλογο.

Οσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Οζερσάι είπε ότι για χρόνια ήθελε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δίδοντας την εντύπωση ότι η Τουρκία δεν ήθελε, και τώρα που έχουν φτάσει στο σημείο να πάνε στο Δικαστήριο η Ελλάδα λέει ότι οι φυσικοί πόροι είναι κυριαρχικό δικαίωμα το οποίο δεν συζητά με κανέναν.

Στο μεταξύ σε δηλώσεις του στην Χουριέτ ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ, είπε ότι τα περί κράτους – πειρατή που οι Ε/κ λένε για την Τουρκία είναι κραυγές πανικού. «Καλέσαμε το Γιαβούζ για να έρθει να τρυπήσει. Το πραγματικό κράτος πειρατή για εμάς είναι οι Ελληνοκύπριοι. Ας φωνάζουν όσο θέλουν. Εμείς θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας στα γύρω από την Κύπρο μέχρι να βρεθεί φυσικό αέριο».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο «υπουργός μεταφορών», Χασάν Τατσόι έγραψε κι αυτός ότι κράτος – πειρατής είναι η «ε/κ διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία. «Η ε/κ ηγεσία πρέπει να γνωρίζει τα όριά της», ανέφερε. Εάν υπάρχει ένα κράτος πειρατής στο νησί είναι αυτοί, πρόσθεσε, λέγοντας ότι ο τ/κ «λαός» με την μητέρα πατρίδα Τουρκία θα συνεχίσουν τον δρόμο τους και πως δεν θα επιτρέψουν τον σφετερισμό των δικαιωμάτων τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X