ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Βουλή απαιτεί τη λήψη πρακτικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας

Οι βουλευτές παράλληλα ζήτησαν ενότητα κομμάτων και λαού για αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών

ΚΥΠΕ

Η Βουλή καταδίκασε ομόγνωμα και σύσσωμη τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ με σύντομες τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων πριν την έναρξη του νομοθετικού έργου της Ολομέλειας της Βουλής απαιτώντας τη λήψη μέτρων, από τη διεθνή και ΕΕ που θα επιφέρουν πρακτικές συνέπειες στην Τουρκία. Ζήτησαν επίσης ενότητα κομμάτων και λαού για αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών.

Σημειώνεται ότι ο ΔΗΣΥ κατέθεσε προσχέδιο ψηφίσματος για το θέμα το οποίο δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία στην υπό εξέλιξη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης με επιστολή του ημερομηνίας 6 Μαΐου κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και του κοινοτικού δικαίου, στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, στους Προέδρους πέντε άλλων διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, στους Προέδρους των κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών θεσμών 3 χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και του κοινοβουλίου του Ιράν.

Ο Πρόεδρος της Βουλής καταγγέλλει επίσης ότι η προσπάθεια της Τουρκίας να εμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και η πολιτική των κανονιοφόρων που εφαρμόζει η Άγκυρα εξυπηρετούν τους αρνητικούς στόχους της Άγκυρας στη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Συλλούρης ζητά την υποστήριξη και την αλληλεγγύη σε αυτά τα γεγονότα.

Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των κομμάτων, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε την ομόθυμη καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από τα κοινοβουλευτικά κόμματα και την υπευθυνότητα που επέδειξαν με συγκροτημένη προσέγγιση αυτής της δυσμενούς εξέλιξης.

Ο κ. Συλλούρης είπε πως αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες, που θα ενταθούν ώστε συντονισμένα και συντεταγμένα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, τα κοινοβούλια διεθνώς να κατανοήσουν τις ενέργειες της Τουρκίας και να ληφθούν μέτρα.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανέφερε πως είναι εξαιρετικής σημασίας η συντονισμένη δράση της στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι χρειάζονται πολιτικά και άλλα μέτρα που θα επιφέρουν κόστος. Να εφαρμοστούν κυρώσεις που θα αποδεικνύουν έμπρακτα ότι δεν είμαστε μόνοι, συνέχισε ο κ. Τορναρίτης πως οι ενέργειες της Τουρκίας αφορούν την κυριαρχία της ΕΕ ως σύνολο.

Περαιτέρω ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ εξέφρασε ικανοποίηση για τις δηλώσεις των ευρωπαϊκών κρατών και θεσμών τονίζοντας πως απαιτείται έμπρακτη αλληλεγγύη και να εφαρμοστούν κλιμακωτά μέτρα. Σε αυτή τη βάση χρειάζεται επίμοχθη δουλειά που να επιφέρει προενταξιακές κυρώσεις και να επιτευχθεί σύνδεση των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας με τερματισμό των διαδικασιών για την τελωνειακή ένωση.
Μιλούμε για κλιμακωτές κυρώσεις με ενεργοποίηση του άρθρου για αμοιβαία συνδρομή της Συνθήκης της Λισσαβόνας, είπε ο κ. Τορναρίτης που κάλεσε τον πολιτικό κόσμο και τον κυπριακό λαό σε ενότητα και ομοψυχία καθώς «έτσι θα φέρουμε τα καλύτερα αποτελέσματα».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού τονίζοντας ότι οι θέσεις του ΑΚΕΛ είναι σταθερές συνεπείς και ξεκάθαρες και διαμορφώνονται με καλή πίστη και με έγνοια το καλό του λαού και του τόπου.

Αφού ανέφερε πως δεν θα επαναλάβει τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους για την τουρκική ενέργεια που ήταν προβλεπτοί, σημείωσε πως η ενέργεια της Άγκυρας στην ΑΟΖ είναι καταδικαστέα και προκλητική. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα προσπαθήσει να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε περαιτέρω πως για να υπάρξει το όποιο θετικό αποτέλεσμα πρέπει να υπάρχει ομοψυχία και ενότητα, προειδοποίησε ότι το ΑΚΕΛ δεν θα παρασυρθεί από θέσεις και απόψεις που θα προκαλέσουν προβλήματα στη λύση του Κυπριακού. «‘Ολες οι ενέργειες θα πρέπει να υποτάσσονται σε αυτό τον στόχο» συνέχισε διευκρινίζοντας πως δεν διαφωνεί με τις κυρώσεις.

Χρειάζεται να λάβουμε υπόψη πιο είναι το διεθνές περιβάλλον συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προσθέτοντας πως μας έλεγαν για ισχυρή τοποθέτηση από το άτυπο συμβουλίου, αλλά αυτή που υπήρξε θα μπορούσε να γίνει σε όποιο προηγούμενο συμβούλιο. Οι όποιες κυρώσεις θα πρέπει να τερματίζουν την τουρκικές προκλήσεις για να λύσουμε το Κυπριακό, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία και με ειλικρίνεια να απευθυνθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ ζητώντας επανέναρξη των συνομιλιών υπό τον όρο ότι η Άγκυρα θα τερματίσει τις προκλήσεις στην ΑΟΖ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος καταδίκασε απερίφραστα και με τον πιο έντονο τρόπο τις τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ προσθέτοντας πως αυτές αποτελούν τη σημαντικότερη παραβίαση κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Αν δεν εφαρμοστούν αποτελεσματικά μέτρα, η Τουρκία θα συνεχίσει και στην Κύπρο και στο Αιγαίο, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εκφράζοντας φόβους ότι θα κινδυνεύσουμε να χάσουμε το ενεργειακό μας πρόγραμμα. Ακολούθως χαιρέτισε τις δηλώσεις των ευρωπαϊκών κομμάτων αναφέροντας πως με αυτές μπήκαν οι βάσεις για να ληφθούν αποφάσεις, που πρέπει να είναι, μεταξύ άλλων, το πάγωμα των προενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία και να εκτελεστούν τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.

«Επιμένουμε ότι απαιτείται με αποφασιστικότητα και συνέπεια για να υπερασπιστούμε με ομοψυχία την Κυπριακή Δημοκρατία, το λαό και την κυριαρχία του κράτους μας», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε πως οι τουρκικές ενέργειες αποσκοπούν σε εκβιαστική επίλυση του Κυπριακού ώστε η Τουρκία να έχει λόγο στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου και να επεκτείνει το ρόλο της στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως επιβάλλεται να χαραχθεί κοινή πολιτική Κύπρου - Ελλάδας σε 3 πυλώνες. Πρόσθεσε πως πρέπει να αξιοποιηθούν συμμαχίες χωρών εντός της ΕΕ, να επιτευχθεί τερματισμός αναβάθμισης των όποιων σχέσεων της Τουρκίας με ΕΕ, και καθώς η ΕΕ είναι αιμοδότης της τουρκικής οικονομίας να ληφθούν κυρώσεις προς στην Τουρκία. Είναι η στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να απαιτήσει την αεροναυτική συνδρομή της ΕΕ. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι διακηρύξεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και κρατών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να προχωρήσουμε σε αιτήματα για λήψη μέτρων. Συμπλήρωσε πως τα υπόλοιπα που έχει να προτείνει θα τα υποβάλει στο Εθνικό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε την άποψη ότι για ακόμα μια φορά η Άγκυρα λειτουργεί ως κράτος τρομοκράτης και συνιστά μόνιμη πλέον απειλή για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου. Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη νέα τουρκική πρόκληση συνέχισε εκτιμώντας ως θετικές τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και των ευρωπαϊκών κομμάτων, που δείχνει ότι τα κυπριακά κόμματα κινήθηκαν έγκαιρα, όπως είπε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως δεν είναι ικανοποιημένος από τον ΟΗΕ που τήρησε ίσες αποστάσεις και διευκρίνισε πως παρόλο που κρίνει θετική την αντίδραση σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είμαστε ικανοποιημένοι καθώς με δηλώσεις η Τουρκία απέδειξε πως δεν σταματά.

Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε πως η κριτική στους χειρισμούς της Κυβέρνησης αναβάλλεται καθώς θα πρέπει ενωμένοι σε αρραγές μέτωπο να αντιμετωπίσουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς.


Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι η Τουρκία προσπαθεί να γκριζάρει την κυπριακή ΑΟΖ. Έχουμε ενώπιον μια νέα εισβολή αυτή τη φορά στην κυπριακή θάλασσα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο Εθνικό Συμβούλιο θα πρυτανεύσει η ομογνωμία και η ομοψυχία.

Χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής να απευθυνθεί σε άλλα κοινοβούλια για ενημέρωση και στήριξη και παρατήρησε ότι χθες ήταν η μέρα της Ευρώπης και διερωτήθηκε αν οι Ευρωπαίοι να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους από τις τουρκικές ενέργειες για το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Δεν ζητούμε, απαιτούμε κυρώσεις που να απομακρύνουν την τουρκική απειλή, είπε τέλος.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καλά προετοιμασμένο σχέδιο στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρόσθεσε πως πρέπει να διεκδικήσουμε από την ΕΕ και τον ΟΗΕ να λάβουν όλα τα μέτρα ώστε να τερματιστεί η τουρκική επέμβαση.

Η αντίδραση της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ανεπαρκής και δεν ικανοποιεί, συνέχισε ο κ. Περδίκης προσθέτοντας πως η ΕΕ πρέπει να λάβει απόφαση ανάλογη με αυτή που αφορούσε τις κυρώσεις προς τη Ρωσία για την Κριμαία. Χαιρέτισε τις τοποθετήσεις των ευρωπαϊκών κομμάτων και ειδικά του κόμματος των Πρασίνων.

Τέλος ο κ. Περδίκης είπε πως «είναι ώρα ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιβολή και επιβουλή».

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου αφού ανέφερε ότι το κόμμα του καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την τουρκική ενέργεια, πρόσθεσε ότι σκάφη της Τουρκίας βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν γκρίζες ζώνες, όπως στα Ίμια. Πρόσθεσε πως όλες οι δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν δράση για να εμποδίσουν τους σχεδιασμούς του Ερντογάν.

Εξέφρασε την άποψη πως θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας για συνδρομή των άλλων κρατών, να απευθυνθούμε στα ευρωπαϊκά κόμματα για εμπάργκο οπλών προς την Τουρκία, να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε κλείσιμο των οδοφραγμάτων και να τερματιστούν ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X