ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Πολιτική

Η Εθνική Φρουρά παρέλαβε και δεύτερη μοίρα σέρβικων πυροβόλων

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με άκρα μυστικότητα η άφιξη του νέου αποκτήματος στην Κύπρο τα ξημερώματα Σαββάτου

Στην διάθεση του Πυροβολικού βρίσκεται από τα ξημερώματα Σαββάτου, άλλη μια μοίρα των αυτοκινούμενων πυροβόλων NORA B52, η οποία θα ενισχύσει σημαντικά την δύναμη πυρός της Εθνικής Φρουράς. Το οπλικό σύστημα που θεωρείται αξιόπιστο, αποτελεσματικό και το κυριότερο στις οικονομικές δυνατότητες της Κύπρου, παραγγέλθηκε πριν από τρία χρόνια και επί υπουργίας Σάββα Αγγελίδη. Το NORA B52 σερβικής κατασκευής και προέλευσης παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά δημόσια, κατά τους εορτασμούς για την ημέρα ανεξαρτησίας της Κύπρου το 2019. Παράλληλα με την παραλαβή της δεύτερης μοίρας, την Παρασκευή η Βουλή προχώρησε στην έγκρισης ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού του ΥΠΟΙΚ για το 2020 ύψους 100 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 75 εκατ. ευρώ προορίζονται για αμυντικές συμβάσεις, υφιστάμενες και νέες. Τα 75 εκατ. ευρώ αναμένεται να δοθούν μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους.

Το NORA B52

Το αυτοκινούμενο πυροβόλο NORA B52 θα καλύψει τα όποια κενά υπάρχουν, με την σταδιακή αντικατάσταση των ρυμουλκούμενων πυροβόλων της ΕΦ. Κατασκευαστής του οπλικού συστήματος είναι η γιουγκοσλάβικη εταιρεία YugoImport η οποία προχώρησε σε αναβαθμίσεις του αρχικού μοντέλου, βελτιώνοντας σημαντικά τις αποδόσεις του

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

-Κατασκευαστής: YugoImport.
-Χώρα προέλευσης: Σερβία.
-Μέγιστο βεληνεκές με βλήμα Μ107: 32 χλμ.
-Μέγιστο βεληνεκές με βλήμα ERFB-BB 41,85 χλμ.
-Βλήματα ανά στοιχείο: 12 βλήματα έτοιμα για χρήση, 24 βλήματα αποθηκευμένα πάνω στο στοιχείο.
-Ταχυβολία: 4 βολές ανά λεπτό
-Τροχοφόρο όχημα: 8×8
-Μέγιστη ταχύτητα οχήματος: 90 χλμ την ώρα
-Βάρος στοιχείου: 34 τόνοι.

Το αυτοκινούμενο πυροβόλο NORA B 52 στην πρώτη του συμμετοχή σε άσκηση της Εθνικής Φρουράς - «ΠΥΡΙΝΟ ΒΕΛΟΣ».

Το αυτοκινούμενο πυροβόλο NORA B 52 στην πρώτη του δημόσια παρουσίαση κατά τους εορτασμούς της Ημέρας Ανεξαρτησίας το 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ