ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η εξωτερική πολιτική έφερε κόντρα Κυβέρνησης - ΑΚΕΛ

Το νομοσχέδιο Μενέντεζ στο επίκεντρο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το ΑΚΕΛ επανέλαβε και σήμερα τις έντονες επικρίσεις του εναντίον της Κυβέρνησης γιατί, όπως καταγγέλλει, προσπαθεί να παρουσιάσει το νομοσχέδιο Μενέντεζ, για άρση του εμπάργκο όπλων, ως καθαρή αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ ενώ στην πραγματικότητα, όπως είπε ο ΓΓ του κόμματος Αντρος Κυπριανού, η αναβάθμιση είναι εις βάρος των σχέσεών μας με άλλες χώρες.  

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου απάντησε στην κριτική του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού και επανέλαβε  την έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως οι όποιες δηλώσεις πολιτικών αρχηγών αφορούν τις διακρατικές σχέσεις, να λαμβάνουν υπόψη πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον.

Σε δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη μεγάλη του έκπληξη για την χθεσινή βράβευση των Μενέντεζ-Ρούμπιο από την ΠΣΕΚΑ. Αφού ξεκαθάρισε ότι εκτιμά αφάνταστα στην στήριξη Μενέντεζ στον αγώνα της Κύπρου για απελευθέρωση και επανένωση, ο κ. Κυπριανού είπε πως η βράβευση δεν έγινε για το σκοπό αυτό αλλά τιμήθηκε «για το νομοσχέδιο το οποίο προωθεί στην Γερουσία μαζί με τον κ. Ρούμπιο για την άρση του εμπάργκο στην πώληση των όπλων».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «εδώ φαίνεται σε όλη της την μεγαλοπρέπεια, η παραπλάνηση που κάνει η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών σε διάφορα ζητήματα, ανάμεσα στα οποία είναι και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

Ανέφερε ότι το ν/σ λέει το αυτονόητο ότι δηλαδή δεν θα έπρεπε να τιμωρηθεί η ΚΔ από τις ΗΠΑ λόγω της τουρκικής εισβολής και αυτό βέβαια μας δικαιώνει σε ένα θέμα για το οποίο αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν συνιστά προτεραιότητα για την ΚΔ. «Δεν είναι η προτεραιότητά μας τώρα να αλλάξουμε όλο το στρατιωτικό μας εξοπλισμό και να τον αντικαταστήσουμε με εξοπλισμό από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ κατά προτεραιότητα από τις ίδιες τις ΗΠΑ».

Ο κ. Κυπριανού, με αφορμή και την παρουσία του Αμερικανού ΥΦΥΠΕΞ στη Λευκωσία, ξεκαθάρισε πως το ΑΚΕΛ δεν τάσσεται ενάντια στην αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, «αυτό δεν μπορεί όμως να γίνεται σε βάρος της Κύπρου ή σε βάρος των σχέσεών μας με τις οποιεσδήποτε άλλες χώρες» προσθέτοντας ότι το ν/σ δεν προνοεί απλά την άρση στη πώληση των όπλων και απαιτεί αντικατάσταση με νατοϊκό εξοπλισμό.

«Δηλαδή να δώσουμε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν έχουμε, και μας προσδένει στο άρμα των ΗΠΑ σε μια περίοδο που οι αντιπαραθέσεις στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των ισχυρών δυνάμεων είναι μεγάλες και υπάρχει κίνδυνος αυτές να μεταφερθούν και στην Κύπρο», είπε. Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ απαιτείται η απομάκρυνση συμφερόντων άλλων χωρών από την Κύπρο όπως είναι η Ρωσία , η Κίνα και άλλοι οι οποίοι μας στήριξαν οικονομικά και πολιτικά στο Κυπριακό. «Και λέει ψέματα η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εξωτερικών ότι αυτή η αναβάθμιση σχέσεων με ΗΠΑ δεν επιχειρείται σε βάρος των σχέσεών μας με οποιαδήποτε άλλη χώρα», ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι επιχειρείται να περάσει η εικόνα ότι τα όσα καταγράφονται στο νομοσχέδιο είναι για να απομακρυνθούν παράνομες δραστηριότητες από την Κύπρο όπως ξέπλυμα χρήματος. Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θέλει να είναι πρωταγωνιστής και πρωτοπόρος στην πάταξη της διαπλοκής/διαφθοράς και είναι έτοιμο να συνεργαστεί με όσους κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση.

«Δεν είναι μόνο Ρώσοι που εμπλέκονται σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, είναι και άλλοι από πολλές χώρες, κατηγορούνται Λιβάνιος και Κενυάτης στους οποίους η Κυβέρνηση έδωσε διαβατήριο, και ως εκ τούτου δεν μπορούν να γίνονται επιλεκτικά αυτά τα πράγματα», είπε.

Κάλεσε την Κυβέρνηση να ενημερώσει με λεπτομέρεια το τι περιέχει το νομοσχέδιο και να μην παραπλανεί το λαό με ψέματα. «Δεν λέμε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να παρέμβει για να το σταματήσει αλλά έχει κάθε δικαίωμα να πει στις ΗΠΑ ότι δεν θα συνεργαστούμε σε αυτά τα οποία προνοεί και δεν θα έπρεπε να το προπαγανδίζει ως μεγάλη της επιτυχία, θριαμβολογεί για αυτό και δεν λέει την αλήθεια για το τι περιέχει», ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ν/σ σε ότι αφορά την στρατηγική για θέματα ασφάλειας την οποία εξήγγειλε ο Υπουργός εξωτερικών εδώ και μήνες «τελικά ετοιμάστηκε από τους Αμερικανούς και θα το δώσουμε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για να ξέρει ο κόσμος τι προνοεί, και τι λέει ψευδόμενη η κυβέρνηση ότι τάχα προνοεί».



Φυσικό Αέριο

Σε άλλη δήλωση ο κ. Κυπριανού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να επιδεικνύει σοβαρότητα και προσήλωση, αντιμετωπίζει τα θέματα της ενέργειας "με όρους επικοινωνιακούς και για τη δημιουργία εντυπώσεων".

"Μετά που η κυβέρνηση διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης διάφορα ποσά που φτάνουν ακόμη και τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη από το κοίτασμα Αφροδίτη, χθες ακούσαμε δηλώσεις από ειδικούς σε θέματα ενέργειας και φυσικού αερίου να αναφέρονται σε 1 με 1μισι δισεκατομμύρια κέρδος. Και αυτό, εφόσον βελτιωθεί άρδην η εικόνα με τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη που καθιστούν το έργο με σημερινούς όρους, οικονομικά μη βιώσιμο", ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού, έχει δημιουργήσει πλέον ένα γνωστό μοτίβο στο πως χειρίζονται όλα τα θέματα και "επιχειρεί να δημιουργεί ευφορία για θέματα που θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου, προσμένοντας ότι κανένας δεν θα θυμάται το τι έλεγε σήμερα".

Κάτι ανάλογο, πρόσθεσε, έπραξε και στην περίπτωση του λιμανιού της Λεμεσού και κάλεσε την κυβέρνηση να επιδείξει επιτέλους σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τουλάχιστον σε ζητήματα όπως αυτό της ενέργειας, που θα καθορίσουν το μέλλον και την προοπτική της χώρας και του λαού μας.

Η απάντηση της Κυβέρνησης στην κριτική του ΓΓ του ΑΚΕΛ

«Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι ένα συγκρουσιακό κλίμα έντασης που επικρατεί κάποτε στην προεκλογική περίοδο δεν είναι ωφέλιμο να προεκτείνεται και μετά τις εκλογές», αναφέρει σε γραπτή απάντησή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ειδικότερα, μάλιστα, προσθέτει, όσον αφορά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, θα πρέπει να κινούμαστε στη βάση των αντικειμενικών δεδομένων και όχι κομματικών σκοπιμοτήτων.

Ο κ. Προδρόμου συνεχίζει σημειώνοντας ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ υπαγορεύεται από τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της χώρας και με γνώμονα τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Κύπρος ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, ως κράτος μέλος της ΕΕ και μέσα και από τριμερή σχήματα συνεργασίας, όπως αυτό με την Ελλάδα και το Ισραήλ, που ενισχύεται και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

«Ουδόλως είναι ή πρέπει να εκλαμβάνεται ως πράξη στρεφόμενη εναντίον κρατών με τα οποία παραδοσιακά διατηρούμε άριστες σχέσεις, όπως είναι η Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρει. Όπως, προσθέτει, «δεν θεωρούμε πως η συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία είτε επηρεάζει τις κυπρο-ρωσικές σχέσεις είτε τη στάση αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημειώνει επίσης «την προσπάθεια, όχι απλώς διατήρησης των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και εμβάθυνσης τους, όπως καταμαρτυρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πέντε, ως τώρα, συναντήσεις με τον Πρόεδρο Πούτιν, είτε κατόπιν προσκλήσεως του Ρώσου Προέδρου είτε σε διεθνή φόρα, κάτι που ποτέ δεν συνέβη σε προηγούμενες διακυβερνήσεις».

«Στόχος αυτών των τακτικών επαφών είναι πάντα η εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», διευκρινίζει.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι δήθεν το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο για μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη, όπως η άρση του εμπάργκο κατά της Κύπρου, θα οδηγήσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε αγορά οπλικών συστημάτων αξίας δισεκατομμυρίων, αναφέρει ότι, «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», προσθέτει.

«Η Κυβέρνηση επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι ποτέ δεν είχε ούτε και έχει πολιτική να επιδιώξει με στρατιωτικά μέσα την επίλυση του Κυπριακού», διευκρινίζει ο κ. Προδρόμου.

Επομένως, προσθέτει, «οι ισχυρισμοί του κ. Κυπριανού περί στρατιωτικοποίησης του Κυπριακού, όχι μόνο δεν ευσταθούν, αλλά ούτε σχετίζονται με την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση επιδιώκοντας ουσιαστική διαπραγμάτευση για λύση».

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο «η επιδιωκόμενη έγκριση του εν λόγω νομοσχεδίου είναι πολύ μεγάλης πολιτικής σημασίας για τη σχέση Κύπρου-ΗΠΑ και για τη διεθνή θέση της χώρας μας, αλλά δεν συνεπάγεται κανένα εξοπλιστικό προσανατολισμό ούτε αλλάζει τις επιλογές μας για επίλυση του Κυπριακού με διπλωματικά μέσα».

Προσθέτει ότι «η έκκληση του κ. Κυπριανού στην Κυβέρνηση να ενημερώσει για το τι περιέχει το νομοσχέδιο είναι ακατανόητη, διότι πέραν του ότι πρόκειται για νομοσχέδιο ενός άλλου κράτους, αυτό είναι επισήμως δημοσιευμένο στις ΗΠΑ».

Ο κ. Προδρόμου επαναλαμβάνει επίσης «για μια φορά ακόμα έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως οι όποιες δηλώσεις πολιτικών αρχηγών αφορούν τις διακρατικές σχέσεις, να λαμβάνουν υπόψη πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον και το καλό της χώρας μας και να μην εξαντλούνται στις κατανοητές αλλά όχι κατ’ ανάγκην ωφέλιμες κομματικές ή αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X