ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ευρώπη προειδοποιεί, αλλά η Τουρκία την αγνοεί

Σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα για την Τουρκία η χθεσινή Σύνοδος - Στόχος οι προτάσεις να γίνουν μέτρα

Της Ελένης Βαρβιτσιώτη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την αλληλεγγύη και την πλήρη στήριξή τους προς την Κύπρο εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ τάχθηκαν υπέρ του να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα εναντίον της Αγκυρας.

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής που εξελίχθηκε χθες στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της Ε.Ε. χαρακτήρισαν «παράνομες» τις δραστηριότητες εξορύξεων της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο και τόνισαν «ότι η Ε.Ε. θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις». Η χθεσινή συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διεξήχθη σε βαρύ κλίμα εναντίον της Τουρκίας. Οι ηγέτες επικύρωσαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 18ης Ιουνίου και δήλωσαν έτοιμοι να ανταποκριθούν «κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα συμπεράσματα. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετεί την έκκληση των υπουργών Εξωτερικών προς την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν «χωρίς καθυστέρηση» προτάσεις για μέτρα κατά της Τουρκίας. Συγχρόνως προστέθηκε και μία νέα παράμετρος στα συμπεράσματα της Συνόδου, η οποία είναι η ανάγκη να παρουσιαστούν «στοχευμένα μέτρα».

Τα μέτρα αυτά θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς θα αφορούν. Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, η ιδέα είναι ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να είναι η συνέχιση του «παγώματος» των προ-ενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία, το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση, αλλά πλέον μετά τη χθεσινή συζήτηση οι ηγέτες συμφώνησαν και για την ανάγκη επιβολής μέτρων ακόμα πιο συγκεκριμένων, όπως π.χ. επιβολή κυρώσεων σε συγκεκριμένα άτομα και εταιρείες που έχουν ανάμειξη με τις γεωτρήσεις.

Τα μέτρα αυτά όμως δεν αποτελούν κάτι παραπάνω από προτάσεις της Επιτροπής και για να εφαρμοστούν θα πρέπει πρώτα να λάβουν το πράσινο φως από τα κράτη-μέλη. Η αίσθηση στις Βρυξέλλες είναι όμως ότι συγκεκριμένες κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες δύσκολα θα εγκριθούν, καθώς παρά το έντονο κλίμα εναντίον της Τουρκίας η πλειοψηφία των κρατών-μελών τάσσεται υπέρ του να παραμείνει ανοιχτή η πόρτα της Ε.Ε. προς την Αγκυρα. Γι’ αυτό άλλωστε στα συγκεκριμένα μέτρα που θα εξετάσουν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες δεν συμπεριλαμβάνεται το «πάγωμα» των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Οσον αφορά το χρονικό πλαίσιο οι αποφάσεις αναμένονται στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στα μέσα Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη της Ε.Ε. και τόνισε πως αν δεν υπάρξει μήνυμα για στοχευμένα μέτρα η Τουρκία δεν θα σταματήσει τις επιθετικές της ενέργειες. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον ίδιο τόνο δήλωσε ότι «αν δεν υπάρχει αντίδραση, οι προκλητικές ενέργειες μπορεί να συνεχιστούν και να επεκταθούν». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «όλα αυτά τα μέτρα και η πίεση προς την Τουρκία γίνεται για να τερματίσει αυτή τη συμπεριφορά και για να καθίσουμε στο τραπέζι για την επίλυση του Κυπριακού» και ανέφερε πως εφόσον η Ε.Ε. δείχνει την αλληλεγγύη στα ζητήματα της Ουκρανίας, επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία, πρέπει να δείξει την ίδια αλληλεγγύη και στην Κυπριακή Δημοκρατία που είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X